PDA

View Full Version : wiring check


TPnTX
06-21-2008, 08:19 AM
I have a job where two "zones" will be 100 and 150 feet respectively from the TF.

From those hub locations, there will probably be about 100watts each and distance from the hub would be 20-25 feet.

So I should use 10 wire to the for the hub runs and then 12 wire for each ligthts.

Chris J
06-21-2008, 09:22 AM
You don't have to use 12 for the fixture leads, 16 is fine, but you should use 10 for the home runs unless your using a transformer with voltage taps higher than 15. With 10ga, your going to be in the 14 & 15 volt taps, but check with a meter just to be sure. You want around 11.3 to 12.5 at the hub.

David Gretzmier
06-21-2008, 10:46 PM
my charts say that you'll have a 2.2 volt drop on 100 watts at 100 feet on 12guage, and 3.5 on 100 watts at 160 feet, so you might make it on 12, but I'd go with 10 on the longer run.

I use 12 guage for leads to fixtures. The 16 guage just adds to the voltage drop, and shows up more when you go with higher 35 or 50 watt bulbs. a 500ft spool 16 guage spt-2 now costs about the same as 12 spt-3 anyway. Didn't it used to be 10 cents a foot?

the FX Trans I use put out and seem to hold 14.5 on the 14 volt tap even when loaded, and FX feeds tend to have less voltage drop on the wires than the charts say they should.

The ryco's I'm testing are the opposite, the 15 volt tap tends to drop to 13.5 feed when fully loaded, and drops more than the charts say they should.

Lite4
06-21-2008, 11:42 PM
Dave,
How are those Rycos treating you? They are probably like the transformer of old. I just rewired a system with older Vista 12 volt transformers that were already in place and I encounter the same exhorbitant voltage drop after being loaded that you encountered on the Rycos. Since they have improved their trannies with the "Constant Power" upgrade, it seems to have taken care of that problem.

David Gretzmier
06-22-2008, 12:14 AM
All are working fine with the exception of the photo-cell thing. I relamped one put in a year ago, did an add on and the voltages are fine from last years install. once you install the system and find the right taps, it is fine. my preferance is still FX, but they are more than double the cost. when something goes wrong with the Ryco's, I will update that thread.

Pro-Scapes
06-22-2008, 11:17 AM
I would use 10ga just for the fact if they ever need higher wattages (plants grow) or decide to add lights (landscapes change) your still safe.


Now if your using 22v transformers Joey will tell ya in a heartbeat to run num 12 wire.

JoeyD
06-23-2008, 12:25 PM
100ft, 100w on 12/2 you will have a 2.7vd and will need the 15v tap
`````````````10/2 you will have a 1.08vd and will need the 14v tap

150ft, 100w on 12/2 you will have a 4.1vd and will need the 16v tap
`````````````10/2 you will have a 2.70vd and will need the 15v tap

I say use a transformer that goes to the overly dangerous (I am being very sarcastic) 16v tap and save the cost on wire. But what do I know...I'm in the buisness of burning down houses (again being very sarcastic)!

TPnTX
06-24-2008, 08:23 AM
Joey I can appreciate humor as much as the next guy but I think you should know, I burned a house down last year using speaker wire for lights. So try and be a little more prudent with your remarks okay.

JoeyD
06-24-2008, 10:35 AM
figures...I try to crack a fire joke on a guy who burned down a house....I really apologize..obviously had I known that I wouldnt have said anything...but why would you have used speaker wire to power up lights?

Pro-Scapes
06-24-2008, 11:28 AM
I guess im here to give joey feedback today.:laugh::laugh: If you only have thoes 2 runs it will be cheaper ro run the 10ga vs buying the higher voltage trans but either way would work.

irrig8r
06-24-2008, 11:36 AM
Joey I can appreciate humor as much as the next guy but I think you should know, I burned a house down last year using speaker wire for lights. So try and be a little more prudent with your remarks okay.

This is a joke, right?

TPnTX
06-25-2008, 08:47 AM
figures...I try to crack a fire joke on a guy who burned down a house....I really apologize..obviously had I known that I wouldnt have said anything...but why would you have used speaker wire to power up lights?

have you priced wire lately?


is this mic on? tough crowd....

JoeyD
06-25-2008, 12:09 PM
have you priced wire lately?


is this mic on? tough crowd....

you got me!!!:nono:

I am trying really hard to learn that I need to be a good representative for Unique, that I am not just a contrctor that can say whatever I want because it only effects me.....but I wanted to scream WHAT THE HELL WERE YOU THINKING!!!!???

TXNSLighting
06-25-2008, 02:24 PM
you got me!!!:nono:

I am trying really hard to learn that I need to be a good representative for Unique, that I am not just a contrctor that can say whatever I want because it only effects me.....but I wanted to scream WHAT THE HELL WERE YOU THINKING!!!!???

I still think highly of you Joey...

TPnTX
06-25-2008, 03:31 PM
well now Unique may think you are gullible, so don't be surprised if they start taking you for a ride :)

sorry I really didn't think you'd believe me. :drinkup: