PDA

View Full Version : S10 WON'T IDLE


4LOW
03-10-2000, 12:45 PM
Hey all, I have an 86 S10 2WD w/2.5<br>4 cylinder $ EFI. It has an erratic<br>idle that's on the high side and it<br>races a lot. When I give it a quick<br>stomp it'll drop down to a lower rpm<br>that is still a little too high. I suspected<br>a vacuum leak but can't find one. Thanks<br>for any help.<br>4LOW

John DiMartino
03-11-2000, 09:25 AM
After you have checked all the vac lines,spray some carb cleaner under the TBI unit.If it races more,the gasket is likely blown out.It is cheap and easy to change,they go a lot.If that doesnt do it,pull out the IAC motor,the one with 4 wires on a square connector,and a big 1 1/4&quot; hex head.Clean carbon out of motor and seat inside of TBI unit,reinstall.The IAC may be bad,but you wont know without a scanner.Take it to a mechanic if all those fail to fix it.<p>----------<br>John D<br>

yortengel
03-12-2000, 12:23 PM
If you cant find a Vacuum leak, you can check the operation of the IAC motor, you need to turn the ignition on, engine off. (KOEO) jumper the A to B on the ALDL (this is the connector under the steering column) then with the air cleaner off watch the pintle of the IAC motor move in and out of its bore in the Throttle Body. if it moves the the circuit is ok. If its not moving then I recommend that you check out A manual from the library, It should have a complete procedure on how to check minimun idle speed and IAC operation. I you start getting in over your head the take it to the dealer.<br>Good Luck.<br><p>----------<br>Troy L Engel<br>

4LOW
03-16-2000, 05:10 PM
thanks guys, you were right. i changed<br>the iac & tbi gasket, the intake was<br>choked up with lots of carbon, it was<br>an easy fix.<br>4LOW