PDA

View Full Version : Kohler CV740 problem


Lawn Gone
08-07-2010, 11:51 PM
Ok here we go with the kohler questions again, I have a kohler pro 27 mod cv740 with 20hrs on it and just started having starting problems. Every time I try to start it I have to give it a full choke when the engine is cold and when it is hot after full day mowing before it will start. Now when it was brand new I did not have any problems starting,1/2 choke when it was cold and no choke at all when hot, but recently I performed my first oil/ filter change and immediatlaly noticed this starting problem? Would any of you pros out their know what this problem might be? Thanks guys!!
Posted via Mobile Device
[Reply]
Posted via Mobile Device

dutch1
08-08-2010, 07:15 AM
On something with only 20 hours on it, particularly one that you had no problem with initially, I'd check the operation of the choke cable. In other words, is the choke butterfly fully closed/open when it is supposed to be. Just an initial suspicion, particularly if it's running properly after the hard starts.

topsites
08-08-2010, 08:37 AM
No that is not a problem lol, at least not in terms of "if it ain't broke, don't fix it"
I admit that full choke when hot doesn't sound right but to have to give it full
choke when it's cold is completely normal, and yes I could be wrong but in my
book if the engine runs some kind of all right in any way / manner or fashion,
I don't fix it.

That having been said you might do a close visual inspection and just check that
all the linkages and everything is in place, I would certainly check the oil level and
maybe a few other small things because it is possible that some little thing come
out of whack but again I wouldn't go tearing into much of anything.

Lawn Gone
08-08-2010, 11:52 AM
No that is not a problem lol, at least not in terms of "if it ain't broke, don't fix it"
I admit that full choke when hot doesn't sound right but to have to give it full
choke when it's cold is completely normal, and yes I could be wrong but in my
book if the engine runs some kind of all right in any way / manner or fashion,
I don't fix it.

That having been said you might do a close visual inspection and just check that
all the linkages and everything is in place, I would certainly check the oil level and

Hey thanks guys! I will look a little closer at the oil level and choke. Yeah it really isn't a problem b/c the engine purrs like a kitten while in operation, just weird how the starting procedure would change like that. If the engine was this way from the beginning we prob would be talking! Lol! Thanks for your help guys! This is a neet and helpful site!!
maybe a few other small things because it is possible that some little thing come
out of whack but again I wouldn't go tearing into much of anything.
Posted via Mobile Device