PDA

View Full Version : Gravely ZT1640 transaxle needs help....


gravelyzt1640
01-07-2012, 11:35 AM
Hello all- my ZT1640 loses power to the right transaxle after about 20 minutes of mowing and then I have to push the dump rod to get it to re-engage after which it will run sporadically. Was told that the transaxle needed replaced (for $1000). The mower ran fine until the owner let it set for a couple of years and it has only 100 hours on it. Any options?

ed2hess
01-07-2012, 08:02 PM
Are you sure you got the dump rods in the correct position? They are intended to disengage the hydro pressue so you push the mower. I guess you know that. The tranaxle can be repaired.

gravelyzt1640
01-08-2012, 10:35 AM
Pretty sure they haven't been adjusted incorrectly. When you say the transaxle can be repaired do you mean replaced or rebuilt?

gravelyzt1640
01-17-2012, 09:46 PM
Local repair shop wants $1000 to replace just the right side transaxle.....Is there any way to do this cheaper and is it worth the money???

djagusch
01-17-2012, 09:58 PM
I had a zt1540 from 2004. Either izt or ezt transaxles. One side went out at 250 hr other side at 300hrs. I replaced both on my own, the 2nd one in a customers yard. Pretty easy to replace with a floor jack, jack stands, and normal wrenches around the garage. Takes about an hr per side taking your time. I don't think gravely has changed the design much on those over the years. I think they were about $550 just for the transaxle. I had the actual axle snap just inside the cases.
Posted via Mobile Device