Register free!
Search
 
     

The Green Industry's Resource Center


Click for Weather
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 07-27-2012, 04:48 PM
recon701 recon701 is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Marcellus, NY
Posts: 29
2010 Gravely HD 60 no start issue

I purchased my ZTR two summers ago and it has been working great. It's been really hot here lately and I have not needed to mow for the last few weeks. I went out to start the mower the other day and it would not start, it only made a high pitched squealing noise that came from the left side of the motor if you were directly behind it. That area has the relays and fuses. I took the battery off and charged it. That was not the issue.

I contacted the shop I purchased it from and they do not want to try to help diagnose it over the phone, they stated the only options are for them to pick it up or drop it off. It's still under warranty, but I'd rather get it fixed and mowing, then have to go through the hassle of getting it there and waiting to get it back.

Any advice or spots to look for? I can take and upload pictures if needed. Thank you for the help.
Reply With Quote
  #2  
Old 07-27-2012, 07:16 PM
dbear dbear is offline
LawnSite Senior Member
 
Join Date: Dec 2000
Location: Hilton, NY
Posts: 610
If the engine didn't turn over, only make a squealing noise, could be the starter. You might try taping on it with a hammer handle.

But if it's still under warranty, I'm thinking you're better off letting the dealer take care of it. The way those things are written, it might void that warranty if you attempt the repair.
Reply With Quote
  #3  
Old 07-27-2012, 07:26 PM
MS_SURVEYOR MS_SURVEYOR is offline
LawnSite Bronze Member
 
Join Date: May 2009
Location: Central Mississippi
Posts: 1,002
Sounds like one of the safety switches are not being engaged. Are you sure the clutch switch is not on? The one that engages the blades. Or the parking break?
Reply With Quote
  #4  
Old 07-28-2012, 12:51 AM
Mtnmn Mtnmn is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: DuPage Co, IL.
Posts: 92
Is the battery fully charged?
Reply With Quote
  #5  
Old 07-28-2012, 08:35 AM
recon701 recon701 is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Jul 2010
Location: Marcellus, NY
Posts: 29
I've checked the safety switches numerous times, parking brake is on and the blades are off. I took the battery off and made sure it was fully charged. I'm still thinking it might be the starter, I've never heard this high pitched electrical squealing from any other motor before though. Pretty weird.
Reply With Quote
  #6  
Old 07-28-2012, 06:35 PM
Mtnmn Mtnmn is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: DuPage Co, IL.
Posts: 92
Can you rotate the flywheel back and forth by hand a few degrees then try the starter. It may jammed or stuck and this may set it free.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump





Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1998 - 2012, LawnSite.comô - Moose River Media
All times are GMT -4. The time now is 02:12 PM.

Page generated in 0.07485 seconds with 7 queries