Go Back   LawnSite.comô - Lawn Care & Landscaping Business Forum, Discuss News & Reviews > Sponsor Forums - Discuss with Sponsors Directly > Lawn Mowing Equipment & Accessories * * * * SPONSOR FORUMS > Gravely
User Name
Password
Home Gravely.com Parts Find a Dealer About Us Contact Us Mark Forums Read


Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-08-2002, 09:57 AM
1mowlawn 1mowlawn is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Dec 2001
Location: southern il
Posts: 44
Gravley ZT2250 - problems

Just purchased a new ZT2250 and I already need to take it back to the Dealership (Erb Equipment), it runs like crap ! It surges and sputters, sound terrible and this is only when its cutting. I'm loading it up and taking it back to see what they can do. I'm very mad and I'm wondering if I made a good choice in mowers. It has a 22HP Briggs in it.
Anyone else have problems with this model ??
  #2  
Old 04-08-2002, 02:18 PM
The Gladiator The Gladiator is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: Neenah, WI.
Posts: 70
ZT2250

It is hard to diagnosis without seeing the unit, but this sounds like a fuel problem. Did it run ok when you picked up from the dealer?

If you have filled the tanks with gas that you have had for several months you may want to drain that out and put in fresh gas before you take it into the dealer.

Todays fuel will not last nearly as long as fuels of just a few years ago. Most manufacturers are oxygenating the fuel to help it burn cleaner but it also causes the fuel to breakdown much faster. Storing fuel over the winter will require a fuel stablizer to keep it from spoiling.

There may be other reasons for your problems that the dealer should be able to resolve.

Respects,
Dan Kilgas
Product Category Manager
Ariens/Gravely Co.
__________________
Mission: Constant Never-ending Improvement
  #3  
Old 04-08-2002, 02:53 PM
1mowlawn 1mowlawn is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Dec 2001
Location: southern il
Posts: 44
ZT2250

The dealer filled both tanks before I loaded it up to take home, the mower runs good until you lower the deck, use at full trottle and start cutting. The grass was fairly thick but not more than 3.25 inches high. The engine labors and sounds terrible, I looked at the fuel filter and it has very little or any gas in it, I would think it should be a least 1/2 to 3/4's full during operation ??
  #4  
Old 04-09-2002, 06:02 AM
Tony Harrell Tony Harrell is offline
LawnSite Senior Member
 
Join Date: Dec 2001
Location: Mount Airy,North Carolina
Posts: 739
Don't want to step on anyone's toes but, it sounds like a fuel flow problem. The filter not having fuel in it seems like an indicator. Is the fuel line pinched? Also, in my opinion, I wouldn't burn stabilized fuel. It's ok for sitting in the winter but, it's low octane come spring and won't burn correctly.
  #5  
Old 04-09-2002, 11:14 AM
The Gladiator The Gladiator is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: Neenah, WI.
Posts: 70
ZT2250

There are several other things to check.

New engines will not develop full horsepower until they have been broken-in. Depending on the engine and machining tollarances between the piston, cylinder & rings, this could take from 5 ~ 30 hrs. of operation.

1. What height of cut is your deck set at?

2. There may be a bad bearing on a deck spindle or idler. Check
to see that the blades rotate freely.

3. Make sure that the mower belt is routed correctly and not
rubbing on anything.

4. Have you tried switching from one tank to the other? Maybe
there is debris in one of the fuel lines.

5. Do you see black smoke when the unit is operating under
load? If so, check to see if the choke is adjusted correctly and
that it is not restricting air flow.

Respects,
Dan Kilgas
__________________
Mission: Constant Never-ending Improvement
  #6  
Old 04-09-2002, 12:22 PM
1mowlawn 1mowlawn is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Dec 2001
Location: southern il
Posts: 44
Dan

Dan, All I know is that it does not seem to be operating right, Erb Equipment Belleville, Il 618 233-0088 has my mower, I assume they will check all of this and getting it running smoothly, your more than welcome to drop them a line with any suggestions, I told them I need it by this Wed.
Thanks for your time.
  #7  
Old 04-12-2002, 09:37 AM
1mowlawn 1mowlawn is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Dec 2001
Location: southern il
Posts: 44
ZT2250 - problem

My mower has been down over a week now, and I have only got to cut with it for about 2 hours before it broke down, I've called the dealership and they are still waiting on parts, I'm so dis-satisfied with that machine with all the problems after only 2 hours. The dealership did offer me a loaner with was a company reps demo, I love the profermance with this machine, its a demo Z250 with a Kaw engine, I would love to get this machine even though it might cost a little more I would rather have this machine and try to work it out with the dealership, hopefully I can.

One thing I think dealship should offer is a chance to actually cut with the machines before you make a purchase, if they would have offered that to me I would have seen that that was not the machine that I wanted to spend my money on and I would have probably choosen the demo machine I'm using now. All I can say is that at this point I don't want anything to do with the zt2250.
  #8  
Old 04-26-2002, 06:02 AM
Tony Harrell Tony Harrell is offline
LawnSite Senior Member
 
Join Date: Dec 2001
Location: Mount Airy,North Carolina
Posts: 739
Well? What was the problem?
  #9  
Old 04-26-2002, 12:56 PM
1mowlawn 1mowlawn is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Dec 2001
Location: southern il
Posts: 44
zt2250

The ZT2250 problem was in the Briggs govenor spring, the service dept did not have the parts to fix it, I got a z250 with a 23hp Kaw to use while they were waiting for parts. I decided to keep the loaner and pay the difference, this machine is really a fine running machine, it cuts great and I'm glad I decided on this one instead. I kinda thought the dealership would give me a break on the price difference but they would not. Oh well !
  #10  
Old 04-27-2002, 06:54 AM
Tony Harrell Tony Harrell is offline
LawnSite Senior Member
 
Join Date: Dec 2001
Location: Mount Airy,North Carolina
Posts: 739
Do you know if it was a design flaw or a bad part or possibly poor assembly?
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 01:26 AM.

Forum Rules:

This Ariens/Gravely sponsored forum is administrator monitored. LawnSite.com does not allow any manufacturer competitor attacks and will strongly enforce this. If you want your discussion to be viewable by the public and responded to in a professional manner then please keep your discussions professional and to the point.

All discussions are viewed by the administration before being released to the public. Your post may not be made viewable for up to 48 hours. Please allow the manufacturer representative enough time to respond to your question or comment once made viewable.

LawnSite.com is not affiliated with the Ariens/Gravely company. This forum is provided by LawnSite.com to Ariens/Gravely in order to better server their customers


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1998 - 2012, LawnSite.comô - Moose River Media
Lawnsite,  Plowsite, WeldingWeb, LawnCareSuccess, Everythinggreen, & Lawnbusiness.net are trademarks of Lawn Care Success, Inc

Page generated in 0.09432 seconds with 9 queries