Register free!
Search
 
     

Click for Weather
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-01-2009, 07:07 PM
jbturf jbturf is online now
LawnSite Bronze Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: groton, MA
Posts: 1,285
Z plug issue

today aerating a very thick lawn, fairly new constuction good soil,
one of the tine wheels locked up 4 times on me while aerating.

it takes me a moment to notice when this happens, and i end up dragging
2 tines several inches in the ground for several feet--doing some nasty destruction to the turf,
this also happened to me last year on a sodded lawn

i cant see anything wrong with the aerator head
any one else have this issue?
what should i look at
thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 10-02-2009, 06:29 AM
RABBITMAN11's Avatar
RABBITMAN11 RABBITMAN11 is online now
LawnSite Bronze Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: Carmel Indiana
Posts: 1,281
Sounds like you might have gotten a rock stuck in it. How old is your unit?
Check the bearings, and make sure you keep the grease fittings lubbed.
Reply With Quote
  #3  
Old 10-03-2009, 07:56 PM
jbturf jbturf is online now
LawnSite Bronze Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: groton, MA
Posts: 1,285
just turned 40 hours thurs
anyway, i will regrease it
and check things over again

thinking about it now,
on the very thick lawns i aerate i notice it pulls many of the plugs with a tuft
of turf sticking out the top

maybe this bit of turf and debri accumulate between
the tines and the top frame of the aerator and bind it up

ive never had an issue like this with tow behind or 3pt style
aerator units or tine driven units obviously
i wonder if driving the unit in front in
stead of pulling it behind is contibuting to this

thanks for the reply
Reply With Quote
  #4  
Old 10-05-2009, 08:24 PM
jbturf jbturf is online now
LawnSite Bronze Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: groton, MA
Posts: 1,285
think i found the problem
when i got my Z plug new last fall,
i found out the hard way that some 1 at LT
only started the nuts on the bolts on allALL the tines
1st lawn aearated i lost like ten tines in a 60k lawn
took an hour to find them all--
anyways
guess i should of checked all the other fasteners
the axle the tines ride on is loose and slopping side to side,
when it slops all the way to the left side the bolt heads securing the tines
actually are catching on the frame of the aerator head as the tines rotate

it has made this odd clickety clack sound since new, now i know why

wonder now if i gotta put a wrench to every nut and bolt on the machine

problem solved
Reply With Quote
  #5  
Old 10-07-2009, 06:00 PM
DUSTYCEDAR's Avatar
DUSTYCEDAR DUSTYCEDAR is offline
LawnSite Fanatic
 
Join Date: Jul 2003
Location: PA
Posts: 5,171
SOME TIMES THE TINE AXLE WILL SLIDE TOWARD THE CENTER AND THEY LOCK UP ON THE FRAME
HAD THIS HAPPEN TO ME ON THE WAY DOWN A HILL RIPPED THE WHOLE SPOOL OUT OR THE CARRIAGE AND DROVE OVER IT
BUT THAT IS ALL FIXED NOW SO CHECK THE CARRIAGE TO SEE IF IT IS RUBBING.
Reply With Quote
  #6  
Old 10-07-2009, 08:22 PM
turfsolutions turfsolutions is offline
LawnSite Senior Member
 
Join Date: Jan 2003
Location: southeast Pa.
Posts: 850
Been operating one for 5 years now. Make sure you tighten the tines every 10 hours or so of use so you don't lose tines all over the place. Like Dusty said, the head will slide. Tighten the hex bolts that attach the tine axle to the head frame. They will slip and cause the bolts on the head to catch the frame which will lock up the tines. A better design would help this problem, hint hint. It is a great machine though.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump





Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1998 - 2012, LawnSite.comô - Moose River Media
All times are GMT -4. The time now is 02:51 AM.

Page generated in 0.08510 seconds with 9 queries