Register free!
Search
 
     

The Green Industry's Resource Center


Click for Weather
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-07-2011, 11:02 PM
rpaton rpaton is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: park ridge NJ
Posts: 11
Walker Mower (MTGHS) 26 HP EFI kohler AND Fuel pump Problem

I have a 2001-02 Mower and here is the problem. The fuel pump (mounted outside the fuel tank on the side) has two wires leading to it. When wires are removed and key turned to the run position (1 click to the right, just before starting) I get a reading of 13 volts for a second (which is normal). when running properly you will hear the pump engage, however when the two wires are connected and turn the key to run I get no reading at all. I ran an addl wire from the ground terminal and ran to the frame and nothing. Area on frame scraped clean and down to the metal. If I put in some starter fluid the engine will just about turn over but this pump does not work. this fuel pump is brand new as I thought the problem was the pump itself. I tested new fuel pump by attaching a low charge to it and it ran. I don;t quite understanding the elctrical system on this unit, however it seems I am not getting a proper ground.

In the shop now but been sitting there for about 5 days. If I can get some good help I am tempted to just have one of my men pick up the machine and attempt ourselves.

Did anyone have the same problem and repair it.

Thanks,

nospin
Reply With Quote
  #2  
Old 11-07-2011, 11:07 PM
BPS##'s Avatar
BPS## BPS## is offline
LawnSite Senior Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: WY
Posts: 816
If you have current with the fuel pump out of the system but no power with the fuel pump wired into the system it sounds like a dead short to ground in the fuel pump to me.

I'm not great with mechanics but thats what it sounds like.

If you want to be sure eliminate the ground from the pump connection and run a jumper from that terminal to the neg side on the battery.
If it still won't run the pump it may be you need a new pump.
__________________
Professionals are people who can do their job when they don't feel like it.
Amateurs are people that can't do their job even when they do feel like it.
Reply With Quote
  #3  
Old 06-15-2014, 10:21 PM
adamwood78 adamwood78 is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: St. Ignatius, MT
Posts: 3
Quote:
Originally Posted by rpaton View Post
I have a 2001-02 Mower and here is the problem. The fuel pump (mounted outside the fuel tank on the side) has two wires leading to it. When wires are removed and key turned to the run position (1 click to the right, just before starting) I get a reading of 13 volts for a second (which is normal). when running properly you will hear the pump engage, however when the two wires are connected and turn the key to run I get no reading at all. I ran an addl wire from the ground terminal and ran to the frame and nothing. Area on frame scraped clean and down to the metal. If I put in some starter fluid the engine will just about turn over but this pump does not work. this fuel pump is brand new as I thought the problem was the pump itself. I tested new fuel pump by attaching a low charge to it and it ran. I don;t quite understanding the elctrical system on this unit, however it seems I am not getting a proper ground.

In the shop now but been sitting there for about 5 days. If I can get some good help I am tempted to just have one of my men pick up the machine and attempt ourselves.

Did anyone have the same problem and repair it.

Thanks,

nospin

I know this is an old thread but do you happen to remember what the problem was? I am having the same issue.
Posted via Mobile Device
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump





Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1998 - 2012, LawnSite.comô - Moose River Media
All times are GMT -4. The time now is 10:04 PM.

Page generated in 0.06664 seconds with 9 queries