Register free!
Search
 
     

The Green Industry's Resource Center


Click for Weather
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-25-2012, 01:08 PM
67ghiaTIV 67ghiaTIV is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: Toronto
Posts: 31
Toro mower blade not fully engaging

I have a toro commercial 21" mower. It is a 22177TE self prop. Today while cutting grass I could hear the blade slowing down and the cut went to crap. I put in neutral and slowly pushed it and the blade was still slowing down. The engine runs fine and has no trouble.

Is the belt shot? Is there a tension adjustment for the belt?

Jamie
Reply With Quote
  #2  
Old 05-25-2012, 07:27 PM
dutch1's Avatar
dutch1 dutch1 is offline
LawnSite Silver Member
 
Join Date: Dec 2004
Location: Jayhawk
Posts: 2,170
I don't know if all of that model are BBC's or not but the one that I had a look at was. Remove the blade and the BBC cover on the bottom side. My guess is that there is accumulated grass/debris that is blocking full engagement of the BBC engagement arm. Not going to second guess that and say that it could be a weak belt but check for the debris and you can check the belt at the same time. I saw a lot of that condition on the older homeowner BBC's.
Reply With Quote
  #3  
Old 06-05-2012, 03:24 PM
67ghiaTIV 67ghiaTIV is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: Toronto
Posts: 31
Update

Changed the belt and its good as new. Simple fix.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump





Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1998 - 2012, LawnSite.comô - Moose River Media
All times are GMT -4. The time now is 07:48 AM.

Page generated in 0.07513 seconds with 9 queries