Register free!
Search
 
     

The Green Industry's Resource Center


Click for Weather
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-25-2005, 06:15 PM
MisterGreen MisterGreen is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Mar 2004
Location: Kansas
Posts: 23
Wright Stander 25hp kaw Problems with Electric starter

Do anybody can help with an electric problem?
I try to start the mower after 3 months sitting in my shop and it doesn't want to start. Put a new battery and all I hear is a little bzz every 3 seconds but does not do anything when I try with the key.
__________________
AA
Reply With Quote
  #2  
Old 02-26-2005, 09:44 PM
fixer67's Avatar
fixer67 fixer67 is offline
LawnSite Silver Member
 
Join Date: Apr 2004
Location: Tryon NC
Posts: 2,161
Make sure all the machine saftey interlock switches are set. That is where I would start. Check for any blown fuses. There is a pin plug on the wiring harness that hooks the engine" electric system to the machine's electric system. I have seen a lot of problems with these plugs. Does the machine have an electric fuel pump? If so I thank that may be the buzzing you are hearing.
__________________
"DEFECTIVE OWNER/OPERATOR NOT COVERED UNDER WARRANTY"
Reply With Quote
  #3  
Old 02-26-2005, 10:49 PM
jimslawns's Avatar
jimslawns jimslawns is offline
LawnSite Senior Member
 
Join Date: Apr 2004
Location: Mid Missouri
Posts: 283
On many of those machines there is a relay (two posts) that buzzes when it goes out. It can go out due to low voltage. This could be the case if you are hearing a buzz and no cranking.
Reply With Quote
  #4  
Old 02-28-2005, 07:38 PM
Mower Man Mower Man is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Mid Atlantic State
Posts: 100
25 Kawasaki isn't EFI or DFI so it uses a mechanical diaphram fuel pump, so we can eliminate that.

jimslawns is on one good track. Kawa has two different type starters. Standard uses a seperate black solenoid usually has two big posts(terminals).
High torque has an automotive type Bendix solenoid bolted onto the starter.

The standard has the tendency to get water inside, and corrodes the spring loaded contacts which vibrate-buzz.
R&R with the newer heavy duty type, and use rubber terminal boots, or coat with an electrical sealer. Dielectric grease will work, but it will wear-wash off.

However, I would first determine if current is getting to the solenoid, thru it, and to the starter.

It's simple.
Using a 12-24v test light, connect the negative (black) to the negative battery terminal. Wiggle it a little for a good contact.
Touch the positive terminal with the point. Light lit? If so, good.

Keeping the negative conatct clamped on the battery, follow the thick positive (red) cable to the solenoid. Touch the probe point there.
Light lit? If so, good.
If not recheck connections. If good then it's a bad cable.

Now touch the probe to the other large terminal. The cable should run to the starter. With all controls in Neutral, brake on, PTO off, and seat pressure, turn the key to the start position. Wiggle the key, and try it a couple times. The light should be lit every time.

Also try.....
There should be at least one small wire going to the solenoid. Touch the probe point to the terminal, and turn the key to 'start'. Light should go on. Wiggle the key, and try it a couple times. If it goes off, bad key switch, maybe a wire/connection. But bet on the switch.

If not, then it's a bad solenoid. Bet on the solenoid.
Remove it, and look for any white powder where the terminal goes into the housing. It's corrosion. R & R it.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump





Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1998 - 2012, LawnSite.comô - Moose River Media
All times are GMT -4. The time now is 06:17 AM.

Page generated in 0.07608 seconds with 9 queries