Register free!

The Green Industry's Resource Center



Reply
 
Thread Tools   Display Modes
  #1  
Old 06-15-2014, 09:26 AM
CalebK CalebK is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: Va
Posts: 32
48in Walker GHS Blades "knocking"

I have an 04 GHS walker. Just put a new set of blades on it and now something in the deck is knocking. Gear boxes have oil. I used new shear pins on the blades. The blades themselves don't appear to be hitting anything. They don't hit each other nor the deck itself.

I *think* that the problem is one of the blade shafts is somehow loose inside the gear box and allowing the blade and the shaft to travel up and down about 1/8 inch. This could possibly be enough to create the knocking sound I'm hearing (and feeling).

Any idea how this could be happening? I believe the vertical shaft the blade attached to is connected to the gearbox with some kind of pin or E-clip. Could it be that this pin is worn down or broken? It's only one blade shaft that is loose.

Anyone ever seen something like this before?
Reply With Quote
  #2  
Old 06-15-2014, 10:09 AM
Restrorob's Avatar
Restrorob Restrorob is offline
LawnSite Fanatic
 
Join Date: Apr 2005
Location: Show'n my truck off !
Posts: 10,778
Quote:
Originally Posted by CalebK View Post
Anyone ever seen something like this before?

I've yet to see this, But a E-clip won't wear enough to give that much up/down play. Open the box and remove the gear lube so you can see, You'll likely find worn bearings and possibly bevel gears......
__________________
Quote:
Originally Posted by piston slapper View Post
You never learn anything until you admit you don't know it all...
Quote:
Originally Posted by MannsLawnService View Post
some times the man in my mirror isn't so smart...
"Why go out preserved when you can go out beat up, worn out, sliding in sideways screaming, Holy Sh!t What A Ride" !!!
Reply With Quote
  #3  
Old 06-15-2014, 05:04 PM
ericg's Avatar
ericg ericg is online now
LawnSite Senior Member
 
Join Date: Aug 2006
Location: New York
Posts: 547
Restorob, We have seen retaining ring, part#26 in the below IPL either missing or bent up, allowing up and down movement. In addition, the groove in the shaft for the retaining ring is sloppy so a replacement ring does not effect a repair. Replacement of the shaft has been our only remedy. I believe that even with shear bolts, the initial shock does damage to the box over time.

http://www.mymowerparts.com/pdf/Peer...0-1000-077.pdf
Reply With Quote
  #4  
Old 06-15-2014, 11:03 PM
CalebK CalebK is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: Va
Posts: 32
Restrorob,
Thanks for the reply. After some more searching I finally discovered that one of the blades WAS hitting the deck. It was such a small contact point that I overlooked it earlier. I bent the deck out a little (like 1/8 inch) and it's good to go.

I do still have the problem of the blade shaft traveling up and down and will look into that this week. It's been like that since I got it a couple months ago
Reply With Quote
  #5  
Old 06-15-2014, 11:24 PM
Ditta&Sons's Avatar
Ditta&Sons Ditta&Sons is offline
LawnSite Senior Member
 
Join Date: Aug 2013
Location: Niagara Falls, Ontario
Posts: 835
those tiny little hex screws where the blade is attached to the dish, check those. I've had that problem before and that was how i fixed it, get some new screws and make sure the screw and washer on the back of the plate are tight.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump





Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1998 - 2012, LawnSite.comô - Moose River Media
All times are GMT -4. The time now is 08:26 AM.

Page generated in 0.07411 seconds with 9 queries