Register free!
Search
 
     

The Green Industry's Resource Center


Click for Weather
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-06-2005, 02:36 PM
hockeyguy's Avatar
hockeyguy hockeyguy is offline
LawnSite Member
 
Join Date: May 2004
Location: Mason, Ohio
Posts: 6
Exmark Kawasaki 17hp surge problem

I have a Exmark Metro 48" with a 17hp Kawasaki on it, and i have a bad surging problem when it is at idle. I doesn't stall or anything, and it has great power while mowing, it just surges very bad at idle. I have took off and cleaned the entire carb, and changed the fuel filter. Anyone have and suggestions as to what i can do to fix this. Thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 04-06-2005, 04:53 PM
hockeyguy's Avatar
hockeyguy hockeyguy is offline
LawnSite Member
 
Join Date: May 2004
Location: Mason, Ohio
Posts: 6
anyone have any advice?
Reply With Quote
  #3  
Old 04-06-2005, 05:06 PM
430 boy's Avatar
430 boy 430 boy is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: East Moline ILL
Posts: 80
re

Hi buddy depend on why carburtor you have there may or may not be adjustable
What it sound like is you have to adjust the low idle screw but as I said you might not have this screw.
__________________
do we cheat them and how?
Reply With Quote
  #4  
Old 04-06-2005, 08:21 PM
sawman65's Avatar
sawman65 sawman65 is offline
LawnSite Senior Member
 
Join Date: Mar 2004
Location: johnson city T.N.
Posts: 751
kaw has many problems with this the most common is the vent tube it need to be longer and run it behind the starter the wind from the flywheel is the culprit it only takes a little wind to make it do what you are saying it is doing


the best advice i can give you is get a kohler and put it on that exmark and you will have no problems last year at the end of the season i had 10 or more of those fh engines laying around the shop that had to be replaced
__________________
calm like a bomb
Reply With Quote
  #5  
Old 04-06-2005, 09:51 PM
kmclawn kmclawn is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Minnesota
Posts: 82
I posted this before but my JD with the Kaw 17 hp did the same thing. I had my local JD dealer work on it for me but it ended up being dirt in the idle circuit. He did a very good cleaning of the carb and the problem quit. It really surged bad at idle but when I engaged the snowblower attachment it smoothed the surge out. Now it runs like a champ. Hope this helps.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump





Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1998 - 2012, LawnSite.comô - Moose River Media
All times are GMT -4. The time now is 03:57 PM.

Page generated in 0.07729 seconds with 7 queries