Go Back   LawnSite.comô - Lawn Care & Landscaping Business Forum, Discuss News & Reviews > Sponsor Forums - Discuss with Sponsors Directly > Lawn Mowing Equipment & Accessories * * * * SPONSOR FORUMS > Hustler Turf Equip
User Name
Password
Home Products Find a Dealer News About Us Contact Us Mark Forums Read


Hustler Turf Equip Lawn Mowers & Turf Care Equipment

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-12-2008, 06:05 PM
robertm robertm is offline
LawnSite Member
 
Join Date: May 2008
Location: Des Moines, IA
Posts: 6
Stalling issues with Hustler Super Z...fuel filter?

I bought my Hustler Super Z in the fall of 2006 and did not use it until the Spring of '07. I currently have about 50 hrs on the machine. Since then I have gone through at least 24 in line fuel filters and 4 drop filters in the gas tanks.

The in-line filters would have some noticable dirt and the drop filters were plugged. I have bypassed the drop filters all together (expensive to buy) and I am running solely on the in line filter. Last year I totally took off the gas tanks, cleaned them out of any debris, dumped the old gas, and then used some new 89 octane gas with 10% ethanol to dry out any residual water deposits in one tank. Then I used the same type of fuel from a different gas station (rule out bad fuel).

Also I did a complete maintenance of the machine this March (new plugs, oil filter, adn oil).

Currently I put a new filter on and with in minutes the engine is coughing and killing the engine due to a lack of fuel (I can see the lack of fuel in the in-line filter). I'm no longer 100% sure that it is the fuel filter getting clogged. I still see some dirt in the in line filter, but I don't see how that would totally stop the fuel.

So is this a fuel filter problem? Is it the fuel pump? Any other ideas? Has anyone had these problems too? Thanks for the input and help.
Reply With Quote
  #2  
Old 05-13-2008, 08:12 PM
mowerconsultant's Avatar
mowerconsultant mowerconsultant is offline
LawnSite Fanatic
 
Join Date: Feb 2000
Location: Syracuse, NY
Posts: 9,750
Has your dealer looked at this?
What model Super Z do you have?

Pj
__________________
Reply With Quote
  #3  
Old 05-14-2008, 07:57 AM
gps_jetskier gps_jetskier is offline
LawnSite Senior Member
 
Join Date: May 2003
Location: Michigan
Posts: 303
If you can see lack of fuel in the filter, my guess is that the tank isn't allowing air in and you're getting a suction. Crack the caps and take it for a spin and see if that helps any.
Reply With Quote
  #4  
Old 05-14-2008, 11:54 AM
PEVO's Avatar
PEVO PEVO is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Aug 2007
Location: Central Tx.
Posts: 195
Maybe bad fuel lines?
Reply With Quote
  #5  
Old 05-14-2008, 09:22 PM
robertm robertm is offline
LawnSite Member
 
Join Date: May 2008
Location: Des Moines, IA
Posts: 6
Reply

It is the 60 inch deck Kawasaki 27 hp engine.

Yes and no, I have taken it to one and they told me that it is probably dirt in the tank. They then say that the manf. will not take care of it as there is no way to disprove the fact that I may have got dirt in the tank...which I didn't, but like they said. I can't prove that.

I have another dealer coming to pick it up soon to look it over. I was hoping to get some opinions on what it could be so I could tell them to check over certain areas.
Reply With Quote
  #6  
Old 05-15-2008, 12:17 AM
Sharpcut 1's Avatar
Sharpcut 1 Sharpcut 1 is offline
LawnSite Senior Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: Roseville, MI
Posts: 443
Get rid of the ethanol. Even 10% Replace the fuel lines, clean out the carb (inside) I bet you will find little black balls from the ethanol eating up the rubber fuel lines from the inside. Try getting 100% gasoline with a clear fuel line, bypasss the tanks and run it right to your fuel pump, and see if it goes away. But you may have broken down rubber in your carb. May have to take carb apart to verify this test, as it still may act up until carb is cleaned.
Reply With Quote
  #7  
Old 05-16-2008, 08:59 AM
MOHUSTLER's Avatar
MOHUSTLER MOHUSTLER is offline
LawnSite Bronze Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Missouri
Posts: 1,376
Yes do as sharpcut said, Id take off all the fuel lines and clear them out possibly replace them. Its not to expsnsive to do that. Then clear out your tank switch, then work your way back to the carb. Im sure this will solve your problem. Also make sure none of the lines are pinched.
Reply With Quote
  #8  
Old 05-16-2008, 10:18 AM
robertm robertm is offline
LawnSite Member
 
Join Date: May 2008
Location: Des Moines, IA
Posts: 6
Reply

I cracked the fuel caps 2 weeks ago thinking it was a pressure issue, but that did nothing.

The ethanol theory is a very interesting one. The filer does show little black particles of what I thought was dirt, but it could be from the hoses breaking down. Very interesting. I was actually picking up gas tonight, so I'll test that one out. I'm a bit worried that the carb may now be the problem.

Should I get new rubber hoses too? Or do you think cleaning out the ethanol gas, get a new inline filter, two new drop filters, and clean the carb would be enough?

Thanks for the help so far!!
Reply With Quote
  #9  
Old 05-17-2008, 09:01 AM
robertm robertm is offline
LawnSite Member
 
Join Date: May 2008
Location: Des Moines, IA
Posts: 6
Reply - update

So, I went to my local Hustler dealer and they gave me a special fuel filter to put on. It's appears to be a triple layer type of filter. So I went ahead and put it on. It immediately did the same thing. I think I can rule out the fuel filter now.

Next they told me to go ahead and take the line off the fuel pump (side to the engine) and crank the engine. They said if I got 2.9 ounces of fuel per minute my lines and pump are good. So I did that and I had 2.9 oz in 30 seconds. So the lines and pump are ruled out in my opinion.

Next I syphoned (spelling?) out all my gas in both tanks. I did notice in one of my tanks a film on the bottom of a tank. I squeezed my hand in there (ouch) and wiped my finger on it and looked at it. The stuff appears to be a layer of rust or something as it is a deep red color. So I added new 87 octane gas to both tanks and put some algae killer-cleanser stuff in the one tank with the film.

I started the mower and boom....It worked. I was running off the tank with out the slime (I was letting the cleanser slosh back and forth as I was mowing). Well I got 3/4 done with my front yard (1 acre) and it started doing it again. The fuel filter looked fine. But get this part. This is interesting.

Every time I hit a series of bumps the engine would fire fine, then it would go back to starve on fuel. I was able to run the last 1/4 acre on the problem, but it never went away.

So what now? Do you think it is something in the carb?
Reply With Quote
  #10  
Old 05-17-2008, 05:18 PM
Imow4u2's Avatar
Imow4u2 Imow4u2 is offline
LawnSite Senior Member
 
Join Date: Sep 2002
Location: West Chester,IA
Posts: 377
700 hrs. on my injected Z and no rubber ball issues...
__________________
2010 Hustler 31/66
2010 Hustler 31/66
2007 Hustler Z 25/60 (Sold 1099 hrs.)
2006 Hustler Super Z 28 E.F.I. 66 (Sold 1079 hrs.)
John Deere 420 60" mower
Cub 48 hydro walk
Misc. Stihl and Shindiawa
2005 F-350 PSD DRW 4X4
2004 f-250 CCSB Lariat 4X4
2003 JD 4310 hydro 430 loader
2003 Grizzly W 60" state plow
1985 F-250 6.9 4 speed
Western 7' 6" pro-wings
6X14 single axle
20' open Trailer
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 06:45 AM.

Forum Rules:

This hustlerturfequipment.com sponsored forum is administrator monitored. LawnSite.com does not allow any manufacturer competitor attacks and will strongly enforce this. If you want your discussion to be viewable by the public and responded to in a professional manner then please keep your discussions professional and to the point.

All discussions are viewed by the administration before being released to the public. Your post may not be made viewable for up to 48 hours. Please allow the manufacturer representative enough time to respond to your question or comment once made viewable.

LawnSite.com is not affiliated with the Excel Hustler company. This forum is provided by LawnSite.com to Excel Hustler in order to better server their customers


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1998 - 2012, LawnSite.comô - Moose River Media
Lawnsite,  Plowsite, WeldingWeb, LawnCareSuccess, Everythinggreen, & Lawnbusiness.net are trademarks of Lawn Care Success, Inc

Page generated in 0.11191 seconds with 7 queries