Register free!

The Green Industry's Resource Center



Reply
 
Thread Tools   Display Modes
  #1  
Old 04-26-2000, 05:07 PM
JB JB is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Feb 2000
Location: NY
Posts: 92
I still think my 88 K-5 Blazer is running lean. There is a rich gas smell at times and upon the first start of the day there is a slight puff of black smoke from the tailpipe (Rich). After I reattached the EGR wire and resolved the Check engine light the smell lessened up. I then discovered that the air intake was not opening at the heat riser and was starving for air (rich) so I corrected that. The smell cleared up quite a bit more but there still is a slight smell of unburned fuel that should not be there. There are no codes stored in the computer at this time and the oxygen sensor is new. Any suggestions ? Thanks in advance. JB
Reply With Quote
  #2  
Old 04-27-2000, 10:48 PM
yortengel yortengel is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Mar 2000
Location: Clawson, Mi
Posts: 216
It sounds like its time to have a complete scope test run. You need to find a shop with a four or five gas engine analizer, and an ignition scope. Like a SUN 450. With this type of tool they will be able to determine if your engine is running correctly. I used to run these tests all the time. very accurate. I found lots of hard to find problems with it. the only catch is we got $120.00 for the test. But if it fixes the problem. I never had any complaints.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-30-2000, 10:52 PM
JB JB is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Feb 2000
Location: NY
Posts: 92
Thanks for the info. I will get in touch with the Chevy dealer here and see if they have the analizer you mentioned. I checked some of the sensors but there seems to be no culpret. I was told the TBI base gasket could be leaking and cause it to run rich. What do you think? Thanks again, JB
Reply With Quote
  #4  
Old 05-01-2000, 06:34 PM
yortengel yortengel is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Mar 2000
Location: Clawson, Mi
Posts: 216
If the TBI base gasket was leaking, it would cause the truck to run Lean. and the Idle to be High. They are very common. Usally the customer had a High Idle complant. If its staying a little rich. this would be caused be something like the purge solenoid stuck. or the fuel pressure to high. or maybe a leaking injector. also a bad Coolant temp sensor will cause this type of problem. Its also very important to make sure that the thermostat is operating at the right temperature. Anyway these are some of the more common problems.<br>Good Luck. Keep us informed.<br>Yort.
Reply With Quote
  #5  
Old 05-02-2000, 12:07 AM
JB JB is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Feb 2000
Location: NY
Posts: 92
Yort;<br>I went to the Chevy dealer and was told they had all the equipment to scope the engine, for $85.00. I planned to bring it in tommorow. I figured I would check one more thing before though; the timing. The underhood sticker says it should be set at 0 BTDC. It turned out to be set at 14 BTDC by the previous owner. I adjusted it to specs and test drove it. Much more power and NO UNBURNED FUEL SMELL. I dont know why I did not think to check the timing first. JB
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump





Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1998 - 2012, LawnSite.comô - Moose River Media
All times are GMT -4. The time now is 12:05 PM.

Page generated in 0.07175 seconds with 7 queries