Register free!
Search
 
     

The Green Industry's Resource Center


Click for Weather
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-19-2012, 11:15 PM
indplstim's Avatar
indplstim indplstim is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Indianapolis
Posts: 64
Engine swap, no pto, any ideas?

I just finished the engine swap tonight on my ferris walk behind. Brand new vanguard 20hp recoil. Got everything put back together and the pto is dead. Worked fine before the swap. Im pretty sure i can hear it spinning inside there, no loud click when i pull the switch. I checked all electrical connections, belt tension, check plug on the pto, finally took everything off the crankshaft and reinstalled. Still nothing. Im going to pull the pto off again, what do i need to look for? What readings should i be looking for on the pto plug from my meter? Any ideas what to look for on the pto mechanism itself? Any help would be appreciated....the grass is growing!!
Reply With Quote
  #2  
Old 03-19-2012, 11:53 PM
pugs pugs is online now
LawnSite Silver Member
 
Join Date: Jun 2006
Location: Southwest of Chicago
Posts: 2,702
Does the Vanguard engine have a charging system made to run an electric clutch without a battery? Most do not...and its a bit of a PITA to figure out which one it is when talking to Briggs.
Reply With Quote
  #3  
Old 03-20-2012, 12:51 AM
indplstim's Avatar
indplstim indplstim is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Indianapolis
Posts: 64
I think u hit the nail on the head, I just reviewed the email I recieved regarding the engine swap from my dealer, there were 2 service notes attached. Basically telling me to remove the rewind assembly, flywheel, andd alternator from the old engine to the new. That is obviously the problem. I feel like a goof for forgetting that, but your post reminded me. Another hour or two and I should b good to go. That new 20hp sounds nice and for now, is much easier to pull start than the old engine.
Posted via Mobile Device
Reply With Quote
  #4  
Old 03-20-2012, 06:32 AM
Landrus2's Avatar
Landrus2 Landrus2 is offline
LawnSite Platinum Member
 
Join Date: Dec 2006
Location: Big apple
Posts: 4,690
How are thing running
Reply With Quote
  #5  
Old 03-20-2012, 06:39 AM
indplstim's Avatar
indplstim indplstim is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Indianapolis
Posts: 64
I left the shop yesterday before I posted,.i will wrap it up this evening and update the progress
Posted via Mobile Device
Reply With Quote
  #6  
Old 03-20-2012, 08:51 PM
indplstim's Avatar
indplstim indplstim is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Indianapolis
Posts: 64
Turns out all i needed to swap over was the rectifier, or regulator or whatever it is called, that small black box w/ the 2 wires, (usually red and yellow on the briggs engines) and now it works like a charm.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump





Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1998 - 2012, LawnSite.comô - Moose River Media
All times are GMT -4. The time now is 11:02 PM.

Page generated in 0.06942 seconds with 7 queries