Register free!

The Green Industry's Resource Center



Reply
 
Thread Tools   Display Modes
  #1  
Old 07-04-2012, 01:35 PM
fivestarlawnken fivestarlawnken is offline
LawnSite Senior Member
 
Join Date: Mar 2001
Location: ne oh stark co
Posts: 438
25 hp kawi losing torque running rough

Hey guys.....Have a 25 hp kawi on a scag..Approx 1650 hours...It has been to my local mechanic twice for engine issues and all have been fixed. The last month or so I'm losing torque on hills and thick grass and when engaging blades..It runs choppy for first 10 mins or so..Also noticing a gray-black exhaust when engaging the blades..What do you think?? Time to rebulid?? Could it be a fuel pump issue?? Electric gremlin?? Just wondering Thanks!!!!!!!!!!
Reply With Quote
  #2  
Old 07-04-2012, 01:58 PM
White Gardens's Avatar
White Gardens White Gardens is offline
LawnSite Fanatic
 
Join Date: May 2008
Location: Bloomington IL
Posts: 6,779
Check or replace your fuel lines and filter first, then if it's still acting up, might be time for a replace/rebuild.

I just had issues with my 27 Kohler on my mini skid with 400 hours. Had replaced the filter last year, but had issues with running rough, starting hard and shutting down when hot.

Finally took it to the dealer and they replaced the filter and cleaned the fuel line, and since it's running great again. I'm blaming it on the stupid ethanol fuel.......

Did your mechanic do a compression test? If not, have him do that also. That would be my smoking gun for a re-build.

.....
__________________
White Gardens On Facebook.......WG Thread......Greencare For Troops......... mywhitegardens.com(under construction)

2005- Completion of University of Illinois Master Gardner's Program.
Reply With Quote
  #3  
Old 07-04-2012, 02:10 PM
fivestarlawnken fivestarlawnken is offline
LawnSite Senior Member
 
Join Date: Mar 2001
Location: ne oh stark co
Posts: 438
Already replaced fuel filter...maybe replace fuel pump??
Reply With Quote
  #4  
Old 07-04-2012, 02:18 PM
sjessen sjessen is online now
LawnSite Bronze Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Knoxville, Tn
Posts: 1,713
I think black smoke means a fuel issue, sounds like too much fuel. Could be carb related. 1650 is not a lot of hours for that engine. If you do a compression test have them run a leak down test as well.

If it runs fine after it warms up there may be something wrong with the choke.
Reply With Quote
  #5  
Old 07-04-2012, 05:26 PM
fivestarlawnken fivestarlawnken is offline
LawnSite Senior Member
 
Join Date: Mar 2001
Location: ne oh stark co
Posts: 438
thanks guys.........so far............
Reply With Quote
  #6  
Old 07-06-2012, 12:32 AM
Greyhorse Greyhorse is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Canton, TX
Posts: 6
Choppy like its only running on one cylinder? Mine does that, I think the coil is going bad. Turning the key off and then back on before the engine dies usually corrects it.... At least for now.
Reply With Quote
  #7  
Old 07-08-2012, 05:28 PM
fivestarlawnken fivestarlawnken is offline
LawnSite Senior Member
 
Join Date: Mar 2001
Location: ne oh stark co
Posts: 438
It's producing enough power not to be on 1 cylinder... But when it's first going it;s a dog!! Takes about 10 min of mowing and it mostly clears up
Reply With Quote
  #8  
Old 07-08-2012, 11:15 PM
Stan MI Stan MI is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Mar 2005
Location: MI
Posts: 89
I'm all ears on this one as well. (I'm having similar issues.)

Are you water cooled ?? If so, could it be that when your fan turns on your running choppy when cool issues are most prevalent ????
Reply With Quote
  #9  
Old 07-10-2012, 05:24 PM
MXHalofan MXHalofan is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: Kansas City MO
Posts: 84
Doubt it's a fuel pump issue. Usually won't run if thats got problems. I'm thinking ign problem. Reading on these threads regularly, you notice most high hour kaws problems are ign related. Good luck and post up when you figure it out. There are threads with info about how to test the ign components. I have a 25kaw with 1050 hours and have had zero problems so far.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump





Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1998 - 2012, LawnSite.comô - Moose River Media
All times are GMT -4. The time now is 08:12 PM.

Page generated in 0.07265 seconds with 7 queries