Register free!


Reply
 
Thread Tools   Display Modes
  #1  
Old 02-03-2013, 05:44 PM
ArTurf ArTurf is online now
LawnSite Silver Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: Ark
Posts: 2,225
Z Spray won't start?

I recently changed out the stator on my B&S 16hp Vanguard and now it will not start. Right before I changed it it started fine as I was checking the output of the stator. I have checked and it is getting a spark and gas is getting to the carb. I tried spraying gas in the throat of the carb a couple of times and it backfired and caught the gas on fire but it did not crank. This kinda makes me believe the timing may have got off somehow but there is only one way the stator will go on with the woodruff key, right? Any ideas of something I may have missed or put back together wrong? I know this might be moved to the "Mechanic & Repair forum" which I've already posted in but I know anyone with a Z for very long has changed out the stator but probably will not look in the other forum.
Reply With Quote
  #2  
Old 02-03-2013, 08:15 PM
wcb607a wcb607a is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Hillsborough, NJ
Posts: 132
Its a timing issue. You probably did not torque the flywheel bolt to the proper lbs and the key got shared off and the flywheel is not in the proper position. I think the torque spec is 100 lbs fer foot.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-03-2013, 08:26 PM
Cadzilla Cadzilla is offline
LawnSite Senior Member
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 668
You might have the air gap between the ignition coils and the flywheel off but you say you are getting spark. There is no timing per say that I know of. Only the magnetic poles on the flywheel going past the two coils.

The magnets on the inside of the flywheel charge the stator. Those two operations are really independent of each other as far as I understand.

So it cranks, wants to start you're getting fuel and you get backfires? That sounds like a carburetor issue to me, not the charging system.

If it cranks now I doubt the woodruff key is spent. If it was the flywheel would freewheel.

Last edited by Cadzilla; 02-03-2013 at 08:32 PM.
Reply With Quote
  #4  
Old 02-05-2013, 07:58 AM
ArTurf ArTurf is online now
LawnSite Silver Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: Ark
Posts: 2,225
I took it apart and it was the woodruff key. It had fell out and the flywheel was out of place.

But then it still would not start because it was not getting gas. I blew out the carb and cleaned up the connection to the carb solenoid and then it started. So it was one or both of those things.

Just letting everyone know when it happens to them.
Reply With Quote
  #5  
Old 02-05-2013, 10:44 AM
Cadzilla Cadzilla is offline
LawnSite Senior Member
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 668
Thats awesome though. Nothing like a machine running like it was. Good calls by the guys who nailed it for you in the mechanics forum.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump





Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1998 - 2012, LawnSite.comô - Moose River Media
All times are GMT -4. The time now is 11:11 PM.

Page generated in 0.06317 seconds with 9 queries