Register free!
Search
 
     

The Green Industry's Resource Center


Click for Weather
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 06-17-2013, 10:49 AM
golem golem is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: VA - Zone7
Posts: 10
5HP walk-behind loses 25% power when warm.

I recently inherited a Sears Eager 5HP walk-behind (self-propelled) from a neighbor. It sat for some time unused and when I got it there was no spark plug installed. After installing a new plug and changing the oil I found it ran poorly so performed the usual -- Overhauled the carb and inspected the flywheel key.

The engine now starts and runs excellently...for 5 minutes. As soon as the engine comes too full operating temperature it loses what seems to be about 20%-25% of its power. The RPMs are definitely dialed down (probably by 600-700) and the walk-behind speed is noticeably slower. It still mows fine but not with the speed or gusto it should.

2-cycle I'd be thinking piston/sleeve wear, what might be the likely culprit with this 4-stroke?
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump





Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1998 - 2012, LawnSite.comô - Moose River Media
All times are GMT -4. The time now is 08:01 PM.

Page generated in 0.05452 seconds with 7 queries