Register free!
Search
 
     

The Green Industry's Resource Center


Click for Weather
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-03-2013, 12:26 PM
G_Dubs G_Dubs is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 39
Kawasaki 15hp

I have a Scag 48in WB with a 15hp kawasaki on t. Starts, runs fine, but idles way down when you engage the PTO. Shop I took it to did compression test and said compression is ok, but couldn't give me idea of what problem is.

It will keep it's high rpm fo a bout 1-1.5 seconds after blades are engaged, then lag way down.

any ideas?
Reply With Quote
  #2  
Old 11-03-2013, 05:41 PM
Jeff in AL's Avatar
Jeff in AL Jeff in AL is offline
LawnSite Senior Member
 
Join Date: Jul 2000
Location: Alabama
Posts: 352
Quote:
Originally Posted by G_Dubs View Post
I have a Scag 48in WB with a 15hp kawasaki on t. Starts, runs fine, but idles way down when you engage the PTO. Shop I took it to did compression test and said compression is ok, but couldn't give me idea of what problem is.

It will keep it's high rpm fo a bout 1-1.5 seconds after blades are engaged, then lag way down.

any ideas?
Engine Numbers?
Single/twin cylinder?
Valves adjusted recently?
What does plug(s) look like?
Did they check ignition coil(s)?
Clutch, spindle, pulley bearing failing?
__________________
Jeff in AL

How very observant of you there captain obvious.

The amount of FREE information that you receive here will be directly proportional to the amount of information that you provide!
Reply With Quote
  #3  
Old 11-03-2013, 06:31 PM
Jason Simmons Jason Simmons is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: chattanooga, Tn
Posts: 137
Coil might be going bad. Did the same thing on exmark metro
Reply With Quote
  #4  
Old 11-04-2013, 05:48 AM
G_Dubs G_Dubs is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 39
thx. I'll check that stuff out. how do I know if a coil is bad o going bad?
Reply With Quote
  #5  
Old 11-04-2013, 02:41 PM
LewisLawn LewisLawn is offline
LawnSite Senior Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: OHIO, Cortland
Posts: 251
check fuel filter too...
__________________
LewisLawn

2013 Dodge Quad cab w/hemi
1996 Dodge Ram 1500 Extened Cab
Toro ZMaster 400series
MTD PRO 48"
Kaufman 5x10 w/sides
Landscapers Trailer 12x6.5 w/side gate
Echo PAS multi tool
Various other Echo hand helds
Little Giant HPV Vac
Troy Bilt Horse RotoTiller
Honda Mini Cultivator
JD 170
Toro 21"
Reply With Quote
  #6  
Old 11-04-2013, 07:00 PM
BigFish's Avatar
BigFish BigFish is offline
LawnSite Bronze Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: chesapeake, va
Posts: 1,512
Quote:
Originally Posted by G_Dubs View Post
I have a Scag 48in WB with a 15hp kawasaki on t. Starts, runs fine, but idles way down when you engage the PTO. Shop I took it to did compression test and said compression is ok, but couldn't give me idea of what problem is.

It will keep it's high rpm fo a bout 1-1.5 seconds after blades are engaged, then lag way down.

any ideas?
Here's an idea for starters :http://www.lawnsite.com/showthread.php?t=144040

Then I'd find another shop!!
__________________
" But let me tell you something ,folks: You can't fix stupid! There's not a pill you can take, there's not a class you can go to. Stupid is forever!"

......AMF!
Reply With Quote
  #7  
Old 11-09-2013, 07:07 AM
G_Dubs G_Dubs is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 39
thx for info

its a scag sw48ka15, blet drive, electric pto walk behind.

checked all pullies, spindles (they all spin smoothly with no belt attached) , valve adjustments, plugs are clean, the last thing is the clutch, and I'm not sure how to test or even remove it.

thx
Reply With Quote
  #8  
Old 11-09-2013, 02:25 PM
ed2hess's Avatar
ed2hess ed2hess is offline
LawnSite Fanatic
 
Join Date: Nov 2002
Location: Austin Texas 78727
Posts: 10,920
First thing I always check on twin cyclinder is whether it is running on both cyclinders. Some people can tell by listening to it but I can't. Pull wire off each plug and start to determine.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump





Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1998 - 2012, LawnSite.comô - Moose River Media
All times are GMT -4. The time now is 09:41 AM.

Page generated in 0.08393 seconds with 9 queries