Register free!
Search
 
     

The Green Industry's Resource Center


Click for Weather
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-24-2003, 04:37 PM
LOWRIDER60 LOWRIDER60 is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Mar 2003
Location: Stevensville,Maryland
Posts: 1
Kohler starting problems

I have a Kohler Command 16 hp in a 1999 Scotts 1642. For the past year I,ve had to start it by jumping the solenoid with a screwdriver.This spring I decided to fix it and thus far put a new battery and solenoid on it but I still can't get power to the starter unless I jump the solenoid.I've tested the key switch with a multi meter when I turn it to start, and its good.I've unhooked the safety switches with no success.The fuse is good as well. Any advice would be appreciated.
Reply With Quote
  #2  
Old 03-24-2003, 11:13 PM
WALKERMOW WALKERMOW is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Jul 2000
Location: NORTHEAST ALABAMA
Posts: 64
I had the same problem with my kohler 20...the solution that fixed my problem... i ran a wire straight from the switch to the starter, thus bypassing all connections and safety switches that are inline between the two....i fixed my 20 and a fellow cutters 20 as well. hope this helps
__________________
russell
yard man inc.
lawn service / landscape maint.
Reply With Quote
  #3  
Old 03-30-2003, 05:57 PM
kevin55rc kevin55rc is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Feb 2003
Location: michigan
Posts: 23
remember, most units have a ground to run saftey system, thats why there are 2 small posts on the solonoid,1 for hot, 1 for ground. i bet you have a problem with the chassis saftey switches or perhaps a bad connection.
Reply With Quote
  #4  
Old 04-17-2003, 11:09 PM
maxabeth maxabeth is offline
LawnSite Member
 
Join Date: Jan 2003
Location: Iowa
Posts: 4
Remember, each connection at a safety switch should have no more than .4 volt drop at each connection. This means each safety switch could have .8 volt drop having 2 connections per switch. So if you have 3 safety switches in the starter circuit under good conditions you could have 2.4 volts drop. Try to find what kind of voltage you have at the solenoid connection at the starter when you try to start the engine and tace back to see where you may have a voltage loss by measuring each connection at respective safety switches in route back to the ing. switch. Good Luck!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump





Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1998 - 2012, LawnSite.comô - Moose River Media
All times are GMT -4. The time now is 02:42 PM.

Page generated in 0.06874 seconds with 7 queries