20hp Kohler Command Idle Problem????

Discussion in 'Mechanic and Repair' started by milsaps118, May 26, 2007.

  1. milsaps118

    milsaps118 LawnSite Senior Member
    Posts: 559

    I have an '04 LAZER with a KOHLER COMMAND 20hp with about 600hrs on it. It has been running flawlessly until now. At full throttle it revs higher than usual, and when I pull the throttle back to idle it has almost little to no response at first then starts to idle really low then really high even when I don't adjust the throttle. Basically it revs high and low intermittently (fluctuates) on its own, and when I go to drive it I notice a huge power loss even at high RPM. Sometimes I can barely get going in forward and reverse.

    Has anyone experienced this before with a 20hp Kohler? I checked the throttle linkage and cable and everything seems to be fine.

    Any suggestions???????????????????
     
  2. milsaps118

    milsaps118 LawnSite Senior Member
    Posts: 559

    Bump........
     
  3. Jason Pallas

    Jason Pallas LawnSite Bronze Member
    Posts: 1,325

    Sounds like a return spring may be broken on the throttle linkage.
     
  4. milsaps118

    milsaps118 LawnSite Senior Member
    Posts: 559

    bump bump bump.......
     
  5. Restrorob

    Restrorob LawnSite Fanatic
    Posts: 11,024

    Spray all linkage and your cables with penetrating oil. Also spray the governor arm shaft coming out of the block making sure it moves freely. Dirt build-up can cause it to bind up.

    If this does not solve the problem then adjust the governor as below.


    [​IMG]
     

Share This Page