Anyone else having issues with Kichler LED fixtures?

Discussion in 'Landscape Lighting' started by Zohan, Aug 28, 2013.

  1. Zohan

    Zohan LawnSite Member
    Posts: 136

    Got call from client I installed a year ago. Fixture not working...i go check it out and there is water in the lens area.....
    Here is the fixture, it's a PATH fixture.
    http://www.kichler.com/products/product/led-ripley-path-azt-15800azt.aspx

    WTH......so i replace it, that was 2 weeks ago. Today i get a call that the same fixture is out along with the one next to it....

    These things are supposed to have a 15 year guarantee and be sealed....

    Anyone else?
    Might have stop speccing Kichler immediately.....
    Hopefully someone from Kichler will see this and contact me...
     
  2. starry night

    starry night LawnSite Silver Member
    Posts: 2,677

    Sorry, Zohan, I think you may have missed the boat with this post. :laugh:
     
  3. Zohan

    Zohan LawnSite Member
    Posts: 136

    Please elaborate?
     
  4. starry night

    starry night LawnSite Silver Member
    Posts: 2,677

    The Kichler boat to the Carribean or wherever they're going this year.
     
  5. Drakeslayer

    Drakeslayer LawnSite Member
    Posts: 137

    Why don't you contact them instead. Or make you distributor handle it. Just a thought.
     
  6. Zohan

    Zohan LawnSite Member
    Posts: 136

    Because in the past that didnt work. This time was different though, and I was contacted, thx
     
  7. Irrigation Contractor

    Irrigation Contractor LawnSite Senior Member
    Posts: 382

    We have had only one fixture failure since we began using Kichler. We did not spend the time investigating the cause for the basic reason it was on one out of hundreds of units.

    I will ask my lighting manager and maybe he can give me some details.
     
  8. JimLewis

    JimLewis LawnSite Fanatic
    Posts: 6,835

    I've installed hundreds of the Kichler LED pathway lights over the last 2-3 years. I've only had one fail, where I couldn't figure out why (the other two were hit by a bike or a car). In this case, the light just started flickering and eventually stopped working about 10 days after the install. Not sure why. Couldn't see any water intrusion or broken wires or anything apparent. I just returned it and got a new one. Easy over-the-counter swap. But that's the only issue I've ever had with one of them.

    I've had more problems with the accent lights (spot lights) in the Design Pro LED series (e.g. the 15733, 15743, etc.). No issues with water getting in. The only issue I've had is the damn set screw breaking. And you cannot replace it when that happens. Just need to replace the entire fixture. Had a big lighting install last week with like 40 fixtures, and 2 of them broke right off the bat. We aren't ranking on them either. They just break sometimes. I hate that part of those fixtures.

    As if this week, we're only using the new Radiax line. Those don't have a set screw in the back, line their previous line. We've installed a good 100 or so of the radiax accent/spot lights so far this year and haven't had one problem with them at all. I love the way they adjust compared to the crappy set screw on the old ones. Plus, I like the warmer color temperature (2700 K for the new ones vs. 3000 with the older ones) and I like the fact that they come with a cowl already too.

    I am curious as to why you had two go bad like that. I haven't ever used that particular path light. We have always installed the 15810AZT, 15820AZT and the 15839TZT for all the installs we've ever done. And as I said before, never a problem with those, except the one time.
     
  9. Zohan

    Zohan LawnSite Member
    Posts: 136

    There is a known issue (within Kichler) that the 15800 had an issue with water getting in if there is a sprinkler head within a few feet. With this one there was.
    The other fixture I'm just chalking up to be defective....
     

Share This Page