Ferris Hard to start after warming up

Discussion in 'Mechanic and Repair' started by mtlandservices, Jul 29, 2013.

  1. mtlandservices

    mtlandservices LawnSite Member
    from Florida
    Posts: 9

    Ferris IS 1550z with 19hp Kawi. Starts with no issues when mower is cold. Afer mowing one lawn and trying to restart at the next house is very difficult but will restart after cranking for a minute or two. Where would be a good place to start trouble shooting the issue. Any input greatly appreciated.
     
  2. laman

    laman LawnSite Senior Member
    Posts: 335

    I fought a 23 horsepower kawa. with this problem. I changed both coils and problem is gone...
     
  3. piston slapper

    piston slapper LawnSite Platinum Member
    Posts: 4,240

    Check the simple stuff first..
    Sparkplug condition..
    Make sure choke is fully opening and closing..
    Check engine and ignition switch connections for melting or corrosion
    Check fuse holders..
     
  4. Restrorob

    Restrorob LawnSite Fanatic
    Posts: 11,024


    While you have the plug wires off look up inside the boots at the connectors, Check for rust or corrosion. If bad, The end connectors can be replaced once before the wires are too short......
     
  5. aroddy

    aroddy LawnSite Senior Member
    Posts: 300

    I got good money that the choke is staying open all the time after you pull the cable for the first time that day. I've been having to put a spring on the choke lever to open it back up so it will start without flooding out. Since a last year- kawasaki has fixed the problem on the new models
     
  6. mtlandservices

    mtlandservices LawnSite Member
    from Florida
    Posts: 9

    After getting a few minutes to actually look at the mower I found the problem after pulling the first plug wire. The terminal had a bunch of corrosion on it. Replaced both plugs and problem is gone. Thanks for all the input.
     

Share This Page