is this a starter relay???Encore Z42

Discussion in 'Mechanic and Repair' started by FreshCutz, Apr 22, 2006.

  1. FreshCutz

    FreshCutz LawnSite Member
    Posts: 27

  2. lucforce

    lucforce LawnSite Member
    Posts: 223

    No, that is not a starter relay.
     
  3. lucforce

    lucforce LawnSite Member
    Posts: 223

    That is your voltage regulator. It has failed and causing the no charge condition that you mention on the other thread.

    You may have a shorted stator, as well.
     
  4. FreshCutz

    FreshCutz LawnSite Member
    Posts: 27

    is this word correct "stator" or did you mean starter? Thanks for the reply!!!:clapping:
     
  5. Restrorob

    Restrorob LawnSite Fanatic
    Posts: 11,024

    Yes he ment the charging system stator located under the flywheel.
     
  6. FreshCutz

    FreshCutz LawnSite Member
    Posts: 27

    Does this also prevent it from starting? Because it would start up until yesterday.
     
  7. Restrorob

    Restrorob LawnSite Fanatic
    Posts: 11,024

    It will not keep a engine from starting unless the battery went dead because the charging system was not working. Now do you want to post what this engine is doing or any sounds ect. when trying to start it ?
     
  8. FreshCutz

    FreshCutz LawnSite Member
    Posts: 27

    When I try to start, I hear a slight click. Thats it. If I leave the key in the ON position it will click every 4 seconds.

    Briggs Vangard
    16hp V-twin
    model# 303777
    Type 1044-AZ

    Thanks again!!
     

Share This Page