JD 797 noise... help!

Discussion in 'Mechanic and Repair' started by OURedStorm, Feb 5, 2007.

  1. OURedStorm

    OURedStorm LawnSite Member
    Posts: 1

    I have a practically new 797, but it's a 2005 model (13.5 hrs). It is my first JD unit and runs like a champ but the hydros seem to whine loudly even while at rest. Do any of you know if this is normal? Similar experiences? Help.
     
  2. JTF40

    JTF40 LawnSite Senior Member
    Posts: 875

    Welcome to Lawnsite !!!.

    I would be @ the Deere dealer when they open this morning - without any doubt. :usflag:
     
  3. robbo521

    robbo521 LawnSite Senior Member
    Posts: 601

    mine does it when its cold out like now.after 5 mins it is gone.
     
  4. Pumper

    Pumper LawnSite Member
    Posts: 116

    Talk to your dealer but you may also want to check the tow valve/bypass valve. If it isn't closed all the way, it allows the oil to leak from one side to the other. The whine is oil leaking or cavitating (sucking air).
     
  5. topsites

    topsites LawnSite Fanatic
    Posts: 21,654

    I would certainly check the level.

    New mowers tend to run low after the initial break-in period (8 hours), and may need to be topped off.
    If you haven't done so, the oil and filter need changing now as well.
    And it is likely a good time to read the owner's manual, especially the break-in and maintenance after break-in sections. :)
    You're a little bit past that point, but it's not too late, now is a good time, I wouldn't let it go any longer.

    Most likely that fixes it.
     

Share This Page