Kawasaki FC420V Won't Start

Discussion in 'Mechanic and Repair' started by gsehntr, Aug 19, 2009.

  1. gsehntr

    gsehntr LawnSite Member
    Posts: 6

    I am working on a riding lawn mower that has the FC420V Kawasaki engine that won't start. When turning over the engine, it acts like it is out of timing. I have spark, compression and the flywheel key is installed correctly and not broken. When I add fuel to the carb, the engine tries to back fire through the carb.

    Any ideas?
     
  2. Restrorob

    Restrorob LawnSite Fanatic
    Posts: 11,024

    Check the valves/push-rods and adjustment;


    [​IMG]
     
  3. gsehntr

    gsehntr LawnSite Member
    Posts: 6

    I adjusted valve clearance, one valve was at 8 and the other at 10. They are both at 6 now. Still doing the same thing????

    Checked fuel and cleaned carb....
     
  4. I MOW ALONE

    I MOW ALONE LawnSite Bronze Member
    Posts: 1,902

    throw a new plug in it i have had a plug give spark but do the same thing threw a new plug in and all fixed. these kaws are funny like that from my experience with them.
     
  5. gsehntr

    gsehntr LawnSite Member
    Posts: 6

    What does the ignition trigger do for the system??? I will throw a plug in also.
     
  6. Restrorob

    Restrorob LawnSite Fanatic
    Posts: 11,024

    The trigger/igniter/control module tells the coil when to fire, In most all cases when this fails it stops firing all together.....
     
  7. gsehntr

    gsehntr LawnSite Member
    Posts: 6

    Just to let everyone know, I replaced the ignitor and coil, still didn't fix it. The spark plug replaced it and all works great. God Damn spark plug anyway????
     
  8. I MOW ALONE

    I MOW ALONE LawnSite Bronze Member
    Posts: 1,902

    I knew it.why did'nt you try the plug first? Only a couple bucks.
     
  9. Restrorob

    Restrorob LawnSite Fanatic
    Posts: 11,024


    Guess I stuttered in post #6..... [​IMG]
     

Share This Page