Kawasaki problem

Discussion in 'Mechanic and Repair' started by charles1836, Sep 5, 2009.

  1. charles1836

    charles1836 LawnSite Member
    Posts: 3

    I have a Kawasaki FH381V 13hp.on a Scag 36".It has an electric clutch.The engine starts on the first pull,but there is no change in rpm when you move the throttle level.The choke plate will move but that is all.When you engage the blades there is no increase in rpm,making it almost impossible to mow.I need all the help I can get.
     
  2. SLR

    SLR LawnSite Gold Member
    Posts: 3,218

    Do any linkages move on the carburator when the throttle is moved up/down?
     
  3. charles1836

    charles1836 LawnSite Member
    Posts: 3

    Yes,linkages move,but once engine is running moving the linkage has no effect on engine rpm.Unable to throttle engine back to idle.
     
  4. Restrorob

    Restrorob LawnSite Fanatic
    Posts: 11,024

    Check the carb throttle shaft for binding, With engine off grab the governor lever (bottom part in pic) and it should move up and down freely with a little spring tension.

    This pic is from another post only to show you the governor lever;


    [​IMG]
     
  5. charles1836

    charles1836 LawnSite Member
    Posts: 3

    The governor lever moves freely with engine off,with engine running you can move lever and rpm will increase,but rpm will not increase if you move throttle cable.Could there be problem with the governor?
     
  6. Restrorob

    Restrorob LawnSite Fanatic
    Posts: 11,024


    Not likely, There is a spring hooked to this governor lever and the other end hooks to your throttle control assembly. Make sure this spring is in place and didn't break/fall off.

    Also make sure your cable is not slipping/or has slipped in the hold-down clamp on this control assembly.
     

Share This Page