Kohler 16HP magnum

Discussion in 'Mechanic and Repair' started by HPI_Savage25, Nov 29, 2012.

  1. HPI_Savage25

    HPI_Savage25 LawnSite Member
    Posts: 192

    Ok so I have a Walker with a 16hp kohler magnum on it. Up until the other day it has always ran great. Now I get about 20minutes of runtime and it wants to spit and sputter, run on choke, and then cut off. I replaced the air filters and the fuel filter....thought it fixed it but it started acting up again...any ideas?
     
  2. BigFish

    BigFish LawnSite Silver Member
    Posts: 2,925

    Sounds like the fuel cap is not venting. Try running with the cap cracked open a bit. Did ya check for spark right after it dies?
    Could be water in the gas/carb bowl. Pull/drain the bowl and see what ya get.
     
  3. HPI_Savage25

    HPI_Savage25 LawnSite Member
    Posts: 192

    Yeah I drained the bowl on it yesterday. Maybe ill drain it again. Ill check the gas cap in the morning and see how it does. I appreciate the tip
    Posted via Mobile Device
     
  4. BigFish

    BigFish LawnSite Silver Member
    Posts: 2,925

    I always drain the bowl into something to check for water or trash.
    Tuna cans come in handy, 'cause they're shallow and easy to fit under the bowl/nut.
     
  5. HPI_Savage25

    HPI_Savage25 LawnSite Member
    Posts: 192

    Well it isn't the fuel cap...it ran about 15mins today and started acting up. Removed the fuel cap and it was still being a pain. Finally loaded it up and said heck with it. Made for a long day...I love my walker for doing lead cleanups and that's what I had lined up today. Guess ill be pulling the carb off and going through it.
    Posted via Mobile Device
     
  6. BigFish

    BigFish LawnSite Silver Member
    Posts: 2,925

    Well, did ya ?
     
  7. HPI_Savage25

    HPI_Savage25 LawnSite Member
    Posts: 192

    Not yet, as soon as it started acting up it went straight to the trailer and we finished the current job up. I will run it today till it acts up and check for spark
    Posted via Mobile Device
     
  8. HPI_Savage25

    HPI_Savage25 LawnSite Member
    Posts: 192

    Got it fixed. It ended up being the fuel shut off valve, it was clogged up with debris.

    I appreciate the help fish.
     

Share This Page