Lazer z starting problem-cranks but doesn't start

Discussion in 'Mechanic and Repair' started by puhlmyfngr, Dec 1, 2013.

  1. puhlmyfngr

    puhlmyfngr LawnSite Member
    Posts: 8

    Can anybody offer any help?
    I have a lazer z with a 25 hp kohler that's cranking over but just doesn't want to start. It ran fine when I parked it and has sat for about 2 weeks without being started.
    I checked and both plugs are getting spark. I pulled the gas line off the fuel pump and it pulses gas when cranking.
    I even gave it a shot of either and it just gave me a loud bang, like a backfire.
    I've killed the battery and put a jumper pack on and all I seem to be doing is overheating the starter.
    Any suggestions would be greatly appreciated as I have to get the mower moved and into storage for the winter.
     
  2. C & T Landscaping

    C & T Landscaping LawnSite Senior Member
    Posts: 480

    Shot in the dark, but when was the last time you adjusted the valves?
     
  3. puhlmyfngr

    puhlmyfngr LawnSite Member
    Posts: 8

    Thanks for the quick reply!!
    I've never touched 'em.
    Is there an easy way to get this thing to at least roll so I can move it?
    I see something in one of my manuals that refers to a "Drive wheel release". I'm guessing that's what I should be looking for on the hydros. I answered my own question there, lust need to turn 5/8 nut counter clockwise to release the drive system.
    Now back to my starting problem.
     
    Last edited: Dec 1, 2013
  4. sildoc

    sildoc LawnSite Silver Member
    Posts: 2,925

    Fuel, Spark and Air and the thing should run. You must be overlooking something.
    Did you get any momentum at all with ether? Maybe you flooded it? Is it the fuel so rich you can't get it to fire, this happens sometimes in cold weather where the float is stuck open by ice. Just thoughts to provoke others.
     
  5. Restrorob

    Restrorob LawnSite Fanatic
    Posts: 11,024

    A Kohler 25 has lifters therefore non adjustable, Try a NEW set of plugs to "start" with......
     
  6. balms

    balms LawnSite Member
    Posts: 98

    Shouldn't have to mess with the valve adjustment, if it's a Command Pro it should have hydraulic lifters so no adjustment is necessary.
    Are you sure that you are getting gas into the float bowl so it can be drawn into the cylinders? Inlet float valve could be stuck closed.
     
  7. puhlmyfngr

    puhlmyfngr LawnSite Member
    Posts: 8

    Thanks for the pointers!!
    I'll start with the plugs and see if that helps.
    Then move on to the carb and report back tomorrow.
     
  8. Restrorob

    Restrorob LawnSite Fanatic
    Posts: 11,024

    While your checking..... Make sure the fuel cut-off solenoid on the carb is get'n power and clicks when the key is turned on and off......
     
  9. Max447

    Max447 LawnSite Member
    Posts: 6

    Did any critters block up the exhaust while it was sitting?
     
  10. puhlmyfngr

    puhlmyfngr LawnSite Member
    Posts: 8

    I don't recall hearing a click near the carb, the solenoid may be my problem. Looks like I have my work cut out for me, it looks like the solenoid should be at the bottom of the carb, correct?
    Thanks!!!!
     

Share This Page