Pump start relay makes loud buzzing

Discussion in 'Irrigation' started by ArTurf, Jul 14, 2012.

  1. Duekster

    Duekster LawnSite Fanatic
    from DFW, TX
    Posts: 7,961

    I wired in a 480 3 phase contactor hot one time.

    It was on a lead/lag vacuum pumps system in a hospital.

    I was sweating bullets. No need to take chances.
     
  2. 1idejim

    1idejim LawnSite Fanatic
    Posts: 9,062

    i have 25kva gloves but that doesn't mean i bare hand 12.5 wire.

    what i do, i do pretty well. what i don't do well i leave alone.
    Posted via Mobile Device
     
  3. jvanvliet

    jvanvliet LawnSite Gold Member
    Posts: 3,939

    Geez... :dizzy:
     
  4. jvanvliet

    jvanvliet LawnSite Gold Member
    Posts: 3,939

    No brain no pain eh?
     
  5. Duekster

    Duekster LawnSite Fanatic
    from DFW, TX
    Posts: 7,961

    It was kind of an emergency... one of many I had as a young man fresh out of school and placed as a Chief Engineer in a hospital. Too many sleepless nights.

    I should tell you about the night we ran out of oxygen, or the night we lost heat....Lost most my hair in a short 6 month before I decided to walk.
     
  6. ArTurf

    ArTurf LawnSite Gold Member
    Male, from Ark
    Posts: 3,404

    Went back today and took readings. Readings checked out OK, the contacts seemed to be burned and I noticed a small spring in the bottom of the box. So I decided to replace the contactor. After pulling the old one out I realized the spring was 1 of 2 that held the contacts apart. Everything working fine now.

    david i phone 012.jpg
     
  7. Duekster

    Duekster LawnSite Fanatic
    from DFW, TX
    Posts: 7,961

    Cool. Happy it worked out.
    Do you have a megger to check the pump motor windings.

    Often these contactor issues develop over time and can cause some over heating that will weaken motor windings. I would only worry about it if you want to be preventive.
     

Share This Page