Redmax EBZ7001

Discussion in 'Mechanic and Repair' started by mmonte31, Oct 13, 2010.

  1. mmonte31

    mmonte31 LawnSite Member
    Posts: 18

    My Redmax blower has been hard to start recently and also dies when in slow idle. This morning it was running great then died on idle and would not restart. It would not even turn over. Any suggestions on what to look at?
     
  2. RickyDL77

    RickyDL77 LawnSite Senior Member
    Posts: 431

    would not turn over? like as in it was locked up..or just wouldnt fire at all?

    if the engine will not move i'd hope it is less than 2 years old to be under warranty

    I had a few redmax EBZ blowers blow up within a couple months of purchase back in 2008/09..
     
  3. BigFish

    BigFish LawnSite Gold Member
    Posts: 3,064

    Just one, get a new one!!
    Not familiar with that unit, but it sounds like it seized up. If its a 2 cycle you can pull the muffler to get a look-see at the cyl/piston. Could be from poor oil mix or maybe over rev.
     
  4. mmonte31

    mmonte31 LawnSite Member
    Posts: 18

    The engine is not seized. It just doesn't want to fire.
     
  5. RickyDL77

    RickyDL77 LawnSite Senior Member
    Posts: 431

    have you checked for spark? taken spark plug out to see if it may have failed? What grade gas are you using? how old is this machine?

    either fuel, spark or compression.. start with checking for spark, then move to to fuel. Ignition Coil carries a 5 or 7 year warranty for Redmax equipment.. says it under warranty info card and in the back or front of the owner's manuels.
     
  6. mmonte31

    mmonte31 LawnSite Member
    Posts: 18

    Update. The blower sat all day and when I went to use it at night it started fairly quickly and ran great. After I stopped it and moved to the next house I got absolutely nothing. So basically it is narrowed down to not starting when the engine is warm. What would cause this?
    Posted via Mobile Device
     
  7. SawGarage

    SawGarage LawnSite Member
    Posts: 9

    OK...

    Is it ALWAYS like this (will start up COLD easily, and run, but then WILL NOT restart hot?

    -How long was it running for?
    - How was it running? (did you use a range of the throttle, or just WOT??)
    - How far to the 2nd house?

    -did you get anything when trying to restart? a kick? a sputter??
    was the plug wet, or bone dry??

    between you and I, we have 3 of these blowers that are driving us crazy!!!!
    :angry:

    i have a EB7001, and a customer's Shindaiwa PB620 (i think they are the same unit...)


    Jay
     
  8. mmonte31

    mmonte31 LawnSite Member
    Posts: 18

    Posted via Mobile Device
     
  9. pugs

    pugs LawnSite Gold Member
    Posts: 3,023

    Have you ever replaced the spark plug? Try that first. I have had some issues with Tanaka 7800 blowers(its a rebadged redmax 7001). The NGK plugs that come in them will work sometimes and sometimes not. Some would only idle and not rev up as if the exhaust was plugged. Some just ran like garbage. Some would run perfect one time...you shut it down and restart and then it would run like garbage or not at all.

    Try a new plug. My opinion would be not NGK but whatever you can get. The plug is going to be expensive and small. Probably 6-8 bucks for 1 sparkplug.
     
  10. mmonte31

    mmonte31 LawnSite Member
    Posts: 18

    I ran the blower for about 20 mins I had it both wide open and idle and it ran perfectly. Once It shuts off, even 10 secs it won't even consider starting. Tried it 30 mins after and still nothing. The rope pulls very smooth when trying to start but It doesn't want to kick on.
    Posted via Mobile Device
     

Share This Page