SST 16 help.

Discussion in 'Mechanic and Repair' started by Chief_O., Sep 14, 2005.

  1. Chief_O.

    Chief_O. LawnSite Member
    Posts: 2

    OK I am new to this forum and did a search on the John Deere SST16 and did not come up with a whole lot so in order to get help I started a new thread. So here goes. I am having problems with my SST 16. The tractor will no longer maintain the charge on the battery while in use. I can have a full charged battery and maybe get two good whole yard mows out of it before the battery goes completely dead. This is aggravating. I have to keep hooking it up to a charger to re-charge the battery. It is not the battery for I have changed batteries a few times and in fact have a brand new one right now. Can anyone offer any help or suggestions on what to take a look at? It has not always done this so something some where has went wrong. Is there any simple connections or places to look for the problem? Any help will be greatly appreciated.
     
  2. Restrorob

    Restrorob LawnSite Fanatic
    Posts: 11,024

    Post the model and spec. numbers off the engine for (starters) :laugh:
     
  3. Chief_O.

    Chief_O. LawnSite Member
    Posts: 2

    It has a Briggs and Stratton 16 HP V-Twin Vanguard Engine. Thanks.
     
  4. Restrorob

    Restrorob LawnSite Fanatic
    Posts: 11,024

    There is a test for the charging system, I can outline it for you but we must first identify which charging system is on your engine. There is at least four different ones. I need the model, type and code numbers off the engine First, Once I look the engine up I will need wire color and connector color and either one or two wires coming from the stator to tell which one you have. Also alot of Vanguard engines were equipped with a voltage regulator and there are three different ones a two wire, Three wire and four wire, I will need this info. also.
    The hardest part is identifying your charging system, Once this is done the test can be performed in as little as five minutes.
    If you would like to continue just post this info.
     
  5. NorrisG

    NorrisG LawnSite Member
    Posts: 59

    I had the same exact problem on my SST 16 back in May. Charged the battery.....replaced the battery with a new one, etc... It turned out to be the voltage regulator.
     

Share This Page