Gdyby to było moje własne, użyłbym zalecanego oleju, jeśli chodzi o to, dla kogo pracuję... używają 15w40 od 10 lat. Nasze 2-cylindrowe Kawi wcale tego nie przeszkadza, średnio 2800-3200 godzin, zanim większość silników zacznie się palić lub wyciekać olej. Jeśli chodzi o mniejsze silniki, zdecydowanie użyłbym lżejszych zalecanych olejów, ponieważ są one w większości smarowane rozbryzgiem, podczas gdy większe silniki są zwykle smarowane ciśnieniowo. Przyznaj, że wymieniają olej i filtr co 100 godzin od dnia zakupu, czasami dwa razy w miesiącu na początku lata. Mówię tylko o normalnym, codziennym 15w40... Rotella jest o wiele lepsza, z tego co słyszałem przez lata.
Niemniej jednak, jeśli nie jest to zalecany olej silnikowy, spowoduje to utratę gwarancji na silnik. I mogą dość szybko stwierdzić, jakiej klasy oleju użyto, jeśli mają ochotę się w to zagłębić. Wszystko sprowadza się do opinii... klimat, użytkowanie, częstotliwość serwisowania silnika to główne czynniki wpływające na długowieczność silnika... och i kompetentny operator lol
Poczekałbym tydzień lub dłużej na tym wątku i pozwoliłbym wszystkim skomentować to, co widzieli przez lata i wyciągnąć własne wnioski, ponieważ zdecydowanie nie jestem ekspertem od olejów.