Po tym, co wydarzyło się na Alasce, Exxon jest na mojej dożywotniej LIŚCIE BAN!
http://en.wikipedia.org/wiki/Exxon_Mobil
Wyciek ropy z Exxon Valdez:
"Exxon był szeroko krytykowany za powolną reakcję na sprzątanie po katastrofie. John Devens, burmistrz Valdez, powiedział, że jego społeczność poczuła się zdradzona przez nieadekwatną reakcję Exxon na kryzys."
"W 2009 roku Exxon wciąż używa więcej tankowców jednopokładowych niż reszta dziesięciu największych firm naftowych razem wziętych, w tym siostrzany statek Valdez, SeaRiver Long Beach."
Wyciek ropy Exxon w Brooklynie:
"Prokurator generalny stanu Nowy Jork Andrew Cuomo ogłosił 17 lipca 2007 r., że złożył pozew przeciwko Exxon Mobil Corporation i ExxonMobil Refining and Supply Company w celu wymuszenia oczyszczenia wycieku ropy w Greenpoint, Brooklyn, oraz przywrócenia Newtown Creek."
"Wyciek składa się z około 17 do 30 milionów galonów produktów naftowych od połowy XIX wieku do połowy XX wieku."
Sachalin-I na rosyjskim Dalekim Wschodzie:
"Naukowcy i grupy ekologiczne wyrażają zaniepokojenie, że projekt naftowo-gazowy Sachalin-I na rosyjskim Dalekim Wschodzie, obsługiwany przez spółkę zależną ExxonMobil, Exxon Neftegas Limited (ENL),[42][43] zagraża krytycznie zagrożonej populacji szarego wieloryba zachodniego."
Finansowanie sceptyków globalnego ocieplenia:
"ExxonMobil został oskarżony o finansowanie sceptycyzmu wobec antropogenicznego globalnego ocieplenia."
OTO NAJGORSZE:
Prawa człowieka:
"Pozew zarzuca, że ExxonMobil świadomie pomagał w naruszaniu praw człowieka, w tym TORTURACH, MORDERSTWACH i GWAŁTACH, zatrudniając i zapewniając wsparcie materialne indonezyjskim siłom zbrojnym, które popełniły rzekome przestępstwa podczas zamieszek w Aceh."
---------
Czy to wystarczy, aby nie ufać ExxonMobil, jeśli nie, daj mi znać... Mam jeszcze dużo plwociny do wyplucia!