Lawn Care Forum banner

Najlepszy N-P-K do jesiennej aplikacji?

16K views 40 replies 17 participants last post by  Nitroman  
#1 ·
Zawsze myślałem, że jesienią należy stosować niższy poziom azotu oraz wyższy poziom fosforu i potasu. Ponieważ trawa przygotowuje się do przejścia w stan uśpienia, nie widzę powodu, dla którego miałbyś zwiększać N, ponieważ sprzyja to wzrostowi. Lubię karmić korzenie P i pomagać witalności K, aby lepiej przetrwać zimę.

Facet z Lesco powiedział mi, że wszystkie pola golfowe zamawiają teraz 32-8-4. Chodzi o to, że roślina gromadzi N, a następnie zużywa go wiosną, aby zachęcić do bardziej zielonych trawników.

Czy większość z was zgodziłaby się z Lesco? Jakiego NPK używacie i dlaczego?

#2 ·
Zgadzam się z wyższym P & K podczas ostatniej wizyty. W niektórych przypadkach można przesadzić z fosforem i prawdopodobnie należy wykonać test.

Użycie wysokiego N tuż przed zatrzymaniem wzrostu rośliny zwiększa magazynowanie węglowodanów na zimę i umożliwia wczesne wiosenne zazielenienie.
Zastanów się nad tym, na początku trasy duża część N zostanie zużyta. Ale ponieważ będą pierwsze gotowe na wczesną wiosnę, to działa.
Ostatnie, które zostaną wykonane jesienią, potrzebują wczesnego zazielenienia, ponieważ możesz tam dotrzeć dopiero późną wiosną.

#6 ·
Wydaje się, że istnieją różne teorie na temat ostatniej jesiennej aplikacji. Jednak sposób, w jaki to jest obsługiwane, zależy w dużej mierze od rodzaju murawy.

W przypadku Bermudów moja ostatnia aplikacja w roku ma wysoką zawartość potasu, aby pomóc w stresie zimowym spowodowanym niskimi temperaturami. Jeśli trawnik ma niedobór fosforu, użyłbym na przykład 9-23-30. W przeciwnym razie wyborem byłoby 8-2-34.

Nie wierzę w stosowanie dużej ilości N podczas ostatniej aplikacji. Powoduje to wzrost wierzchołkowy, gdy roślina jest w trakcie magazynowania węglowodanów na okres spoczynku. Poprzez wymuszanie N zakłócasz naturalne procesy.

A Timturf szybko zauważy tutaj, że stosowanie SOP dla potasu udowodniło, że zapewnia szybsze zazielenienie następnej wiosny.

#10 ·
Mówią mi, że to jedna ze starych, wielkich debat. Osobiście zależy to od trawnika i od tego, kiedy była moja ostatnia aplikacja. Nie wierzę w podejście, które pasuje do wszystkich. Na przykład, jeśli robię trawnik, który wymaga wczesnej jesiennej aplikacji (wrzesień), użyję wyższej zawartości N, ale z wyższym powolnym uwalnianiem (prawdopodobnie 32-0-10 75% scu 2% fe).
Jeśli trawnik jest późniejszą aplikacją jesienną, przełączę się na 20-0-20 50% scu 2%fe). A jeśli jest to naprawdę późna aplikacja, powiedzmy pierwszy do drugiego tygodnia listopada i nadchodzi silny chłód, przełączę się na 16-0-31 lub w pobliżu. Nie chcę pchać N późną jesienią. Tutaj trawa i tak naturalnie zwalnia swój wzrost, nie ma potrzeby dużego wzrostu wierzchołkowego. Zazwyczaj jesienne trawniki są zawsze moimi ulubionymi, mało stresu, optymalne temperatury wzrostu, wyglądają świetnie.
Myślę, że jeśli spojrzysz na odpowiedzi, jestem gdzieś pośrodku debaty.

#11 ·
I dla jasności... firmy takie jak Tru Groin, a konkretnie Tru Groin, używają tych samych wysokich N substancji, których używają w każdej innej aplikacji, co jest całkowicie błędne dla tego obszaru.

Nadal uważam, że mój obszar i zasadniczo górny środkowy zachód potrzebują wysokiego K, słabego N i braku P.

Mike, w zasadzie jest tu wielu niedoinformowanych aplikatorów. Bez urazy, chłopaki, ale widziałem to wszystko i to mnie nie dziwi. Nie jestem tu po to, żeby koniecznie edukować, ale wiem wystarczająco dużo, żeby wiedzieć, że trawnik w okolicy potrzebuje K po pierwszym listopada. Gdyby te temperatury 70 stopni się utrzymywały, zmniejszyłbym dawkę do pół funta K na 1000, ale... Tak!

Nadal nie słyszałem od Briana.

#12 ·
Badania zmieniły najlepszą praktykę pielęgnacji trawników w chłodnym sezonie, jeśli chodzi o nawożenie jesienne. Kiedyś uważano, że chcemy, aby jesienią rosły korzenie - a nie wzrost nadziemny. A ponieważ wszyscy pamiętamy stare powiedzenie z naszych dni na trawniku 101 - (w górę-w dół-wokół = N-P-K) - to musimy chcieć nawóz z wysoką zawartością P i K.

Jednak badania pokazały nam, że jesienią - zachodzi fizjologiczna zmiana w darni, a chłodne temperatury i krótkie dni sygnalizują darni, aby zaczęła magazynować węglowodany. Te węglowodany pochodzą z azotu, A NIE z P lub K.

Ponadto w większości gleb o pojemności wymiany kationowej powyżej 15 - gleba gliniasta - zarówno P, jak i K są bardzo stabilne, a dokładny czas nie jest zbytnio krytyczny. Jednak azot bardzo szybko się wymywa.

Osobiście używam produktu mineralnego o wysokiej zawartości N do moich trawników. Większość trawników otrzymuje 2,5 funta N od 1 września do 30 listopada.

#13 ·
LonniesLawns said:
Badania zmieniły najlepszą praktykę utrzymania trawników w chłodnym sezonie, jeśli chodzi o nawożenie jesienne. Kiedyś uważano, że chcemy wyhodować korzenie jesienią - a nie wzrost nadziemny. A ponieważ wszyscy pamiętamy stare powiedzenie z naszych dni trawnikowych 101 - (w górę-w dół-dookoła = N-P-K), to musimy chcieć nawóz z wysoką zawartością P i K.

Jednak badania wykazały, że jesienią - zachodzi zmiana fizjologiczna w darni, a chłodne temperatury i krótkie dni sygnalizują darni rozpoczęcie magazynowania węglowodanów. Te węglowodany pochodzą z azotu, a NIE z P lub K.

Ponadto w większości gleb o pojemności wymiany kationowej powyżej 15 - gleba gliniasta - zarówno P, jak i K są bardzo stabilne, a dokładne wyczucie czasu nie jest zbytnio krytyczne. Jednak azot bardzo szybko się wymywa.

Osobiście używam produktu mineralnego o wysokiej zawartości N do moich trawników. Większość trawników otrzymuje 2,5 funta N od 1 września do 30 listopada.
Lonnie,

Oczywiście czytałeś ten sam materiał co ja. Dostarczyłem ponad połowę mojego rocznego N w czwartym kwartale sezonu trawnikowego. Używam od 1/2 do 1,25 funta całkowitego N wychodzącego z wiosny w oparciu o podzieloną aplikację Pre-E. Lekka dawka latem i walenie gównem jesienią i zimą..

Trawnik wygląda świetnie...

#14 ·
LonniesLawns said:
Badania zmieniły najlepszą praktykę pielęgnacji trawników w sezonie chłodnym, jeśli chodzi o nawożenie jesienne. Kiedyś uważano, że chcemy, aby jesienią rosły korzenie - a nie wzrost nadziemny. A ponieważ wszyscy pamiętamy stare powiedzenie z naszych dni trawnikowych 101 - (w górę-w dół-wokół = N-P-K) - to musimy chcieć nawóz z wysoką zawartością P i K.

Jednak badania wykazały, że jesienią - w trawniku zachodzi zmiana fizjologiczna, a chłodne temperatury i krótkie dni sygnalizują trawnikowi rozpoczęcie magazynowania węglowodanów. Te węglowodany pochodzą z azotu, a NIE z P lub K.

Ponadto w większości gleb o pojemności wymiany kationowej powyżej 15 - gleba gliniasta - zarówno P, jak i K są bardzo stabilne, a dokładne wyczucie czasu nie jest zbytnio krytyczne. Jednak azot wypłukuje się bardzo szybko.

Osobiście używam produktu mineralnego o wysokiej zawartości N do moich trawników. Większość trawników otrzymuje 2,5# N od 1 września do 30 listopada.
Nie mogę polemizować z wynikami badań, ale zastanawiam się, czy jest to dobra praktyka dla traw sezonu ciepłego, które całkowicie przechodzą w stan uśpienia zimą.

To naprawdę kwestia geografii i stref klimatycznych. Jeśli trawa sezonu ciepłego magazynuje dużą ilość N, a następnie zimą występuje ciepła pogoda, trawnik ma paliwo, aby zbyt wcześnie przerwać uśpienie. Rezultatem jest nowy wzrost na krótki czas, a następnie kolejny wzór zimnej pogody, który może spowodować wymarzanie. Był to problem z niektórymi trawnikami Zoysia w Atlancie w tym roku. Wątpię, aby ci z was, którzy mają trawy sezonu chłodnego, mieli z tym jakiekolwiek problemy.

#16 ·
Cieszę się, że nie jestem jedynym, który używa wysokiego N w zimie. Zaczynałem myśleć, że Uniwersytet Purdue pomylił się w swojej rekomendacji, NIE. Myślę, że to kwestia preferencji, tak jak opryski na chwasty jesienią, badania pokazują, że to najlepszy czas na opryski, ale nie widzę/słyszę tego zbyt często.

#17 ·
teeca said:
46-0-0 ustawione na 2,5# na 1k... to pomaga budować węglowodany, świetne wiosenne zazielenienie, a przede wszystkim..... bardzo duża aplikacja $$$
To ^^^ jest dokładnie to, co większość robi w okolicy... Nasze testy gleby generalnie pokazują, że w ogóle nie potrzebujemy już P ani K, ale przez większość roku mieszanki nawozów po prostu to zawierają i tak naprawdę nie można znaleźć czystych produktów N z jakimkolwiek spowolnionym uwalnianiem, chyba że chcesz mieszać własne...

Mam większość palety Lesco 34-5-11 do wykorzystania tej późnej jesieni, jeśli mi się skończy, użyję 46-0-0 jak zawsze.

#18 ·
N N N N N......wow.

Nadal twierdzę, że trawniki, przynajmniej tutaj w Michigan, potrzebują tylko około 2 funtów N rocznie i trzeba pamiętać, że wraz z pojawieniem się kosiarek mulczujących i tym podobnych, dużo N wraca do trawnika, zamiast być pakowane i usuwane.

Być może niektóre strefy i trawniki potrzebują dużo N....ale tutaj z trawami sezonu chłodnego jest dużo nawożenia, przynajmniej azotem.

Moim zdaniem N jest w dużej mierze wykorzystywane do ukrywania problemów lub kompensowania złych praktyk mechanicznych itp.

Nawet nie zaczynajcie o fitotoksyczności, ponieważ to poważny problem w przypadku bieżącej pielęgnacji chemicznej.

Nie jestem w żadnym wypadku ekologiem, ale nakłada się za dużo rzeczy i sprzedaje się dużo węża olejowego.

Gdyby ludzie więcej płacili za naszą wiedzę (tych, którzy ją mają) i kwalifikacje. Pobierali odpowiednie ceny i musieli odbywać mniej wizyt, aby stosować błędne aplikacje, które nie mają prawa bytu, to wszyscy zarobilibyśmy więcej, mielibyśmy lepszą murawę i bylibyśmy w lepszej sytuacji.

#20 ·
Killswitch, jestem pewien, że trawa w Michigan jest taka sama jak tutaj w Indianie (dorastałem w Lansing), z wyjątkiem kilku głupich właścicieli domów, którzy (próbują) uprawiać tutaj trawę zoyis, to ken blue, peren rye i kostrzewy. I z badań wynika, że N najlepiej stosować jesienią, a jeśli chodzi o wzrost wierzchołkowy jesienią?? Jeszcze nie widziałem, żeby któryś z moich trawników przeszedł przez wzrost z zastosowania N jesienią, po prostu dłużej utrzymują zieleń i szybciej zazieleniają się wiosną, i nie, nie widziałem wzrostu wiosną (poza normą).

#21 ·
Jason Rose said:
To ^^^ jest dokładnie to, co większość robi w tych okolicach... Nasze testy gleby generalnie pokazują, że w ogóle nie potrzebujemy już P ani K, ale przez większość roku mieszanki nawozów po prostu to zawierają i naprawdę nie można znaleźć czystych produktów N z jakimkolwiek spowolnionym uwalnianiem, chyba że chcesz mieszać własne... Mam większość palety Lesco 34-5-11 do wykorzystania tej późnej jesieni, jeśli mi się skończy, użyję 46-0-0 jak zawsze.
Chyba wiesz, że Lesco sprzedaje czysty PSCU. Dostałem paletę tej jesieni za 15 dolarów za sztukę. (Wezmę sprzedaż, kiedy mogę ją dostać :blush: ) Powinno dobrze działać w Ks.

#22 ·
Killswitch said:
N N N N N......wow.

Nadal twierdzę, że trawa, przynajmniej tutaj w Michigan, potrzebuje tylko około 2 funtów N rocznie i trzeba pamiętać, że wraz z pojawieniem się kosiarek mulczujących i tym podobnych, dużo N wraca do trawnika, zamiast być pakowane i usuwane.

Killswitch,

Czy masz jakieś dane na temat azotu zwracanego do trawnika poprzez mulczowanie? Byłbym ciekaw, ile N jest faktycznie użyteczne dla gleby i pozostałej murawy. Wiem, że roślina składa się głównie z wody, która paruje, ale nie widziałem badań na temat tego, ile N jest użyteczne.

#23 ·
Dostałem kalendarz od PBI Gordon pocztą i na jednym z faktów o murawie napisano, że nawet 25% N jest tracone przez ścinki... czy to prawda czy nie, kto wie... to jak Budweiser robiący badania, które pokazują, że picie 3 piw dziennie czyni cię zdrowszą osobą:dizzy: (mimo że już to wiedziałem z osobistych badań)

#24 ·
Mscotrid said:
Killswitch said:
N N N N N......wow.

Nadal twierdzę, że trawa, przynajmniej tutaj w Michigan, potrzebuje tylko około 2 funtów N rocznie i trzeba pamiętać, że wraz z nadejściem kosiarek mulczujących i tym podobnych, dużo N wraca obecnie do trawnika, zamiast być pakowane i usuwane.

Killswitch,

Czy masz jakieś dane na temat azotu powracającego do trawnika poprzez mulczowanie? Byłbym ciekaw, ile N jest faktycznie użyteczne dla gleby i pozostałej murawy. Wiem, że roślina to głównie woda, która paruje, ale nie widziałem badań nad tym, ile N jest użyteczne.
Słyszałem różne twierdzenia i nie mam żadnych danych, ale jest to logiczne, że pewna ilość wróci ostatecznie do gleby.

Uważałbym to za minimalne w najlepszym wypadku, zwłaszcza że mamy ludzi stosujących granulowany 46-0-0 jesienią po zastosowaniu prawdopodobnie sześciu 1 funta na 1000 aplikacji N w sezonie wegetacyjnym.

Czy jesteście na piaszczystej glebie, która wypłukuje jak szalona, czy co?

Nie jestem przeciwny nowym metodom, chociaż jestem ze starej szkoły, ale do tej pory nikt nie pokazał mi żadnych wiarygodnych danych, że należy bombardować trawnik azotem w listopadzie.

Jestem pewien, że mamy tu do czynienia z mieszanką słabo wyszkolonych aplikatorów / różnych stref klimatycznych i osobistych opinii.

Szczerze mówiąc... Myślę, że późnojesienne karmienia to w zasadzie olej węża... bardzo podobny do jesiennego oleju ogrodniczego na drzewach.

Ta branża musi odejść od rutyn Chemlawn... pobierać więcej za wizyty wysokiej jakości i robić ich mniej. To nie jest biznes typu fast food, jak chcą, i niektórzy z was to robią.

Kilka razy w tygodniu, kiedy pracuję dla innych LCO i TCO, wracam do domu, czując się winnym oszukiwania ludzi za pomocą aplikacji z olejem węża.

Nie wiem, jak niektórzy z tych ludzi śpią w nocy.

#25 ·
Zweryfikowałem tę historię o przechowywaniu węglowodanów, a MSU twierdzi, że korzenie są nadal aktywne późną jesienią i być może przez całą zimę.

Ale ich uzasadnieniem dla późnojesiennych aplikacji N jest uzyskanie wczesnego wiosennego zazielenienia, aby MÓC OPÓŹNIĆ pierwszą aplikację N.

To dużo, jeśli pytasz mnie, ponieważ wszyscy wciąż są na zewnątrz jako pierwsi, tak szybko, jak to możliwe, obciążając murawę WIĘKSZĄ ILOŚCIĄ N wiosną.

Po prostu nie widzę korzyści z bombardowania ich N przez cały dzień.

Jeśli korzenie są aktywne, jak mówi MSU i zgadzam się, że to w porządku, uderz je trochę K, aby mogły przetrwać tę beznadziejną pogodę, jaką mieliśmy przynajmniej tutaj w MI.

Tylko pytanie. Ile N rzucacie na 1000 rocznie? 2 do 4 moim zdaniem jest wystarczające dla ogólnej murawy z trawy kostrzewy niebieskiej w chłodnym sezonie.

Mam przeczucie, że niektórzy z was zużywają do 7 lub 8 funtów.