Lawn Care Forum banner
1 - 9 of 9 Posts

lilmarvin4064

· Registered
765 Posts
Discussion starter · #1 ·
Widziałem wielu ludzi krytykujących MOP (chlorek potasu). Tak, jest to bardziej ekonomiczne (tańsze) źródło potasu, w przeciwieństwie do SOP, ale ile to za dużo? Jeden funt/1000 stóp kwadratowych, więcej, mniej i w jakiej temperaturze się pali? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z paleniem przy użyciu nawozu o wysokiej zawartości MOP, takiego jak 5-10-31?

Osobiście, jeśli uprawiasz trawnik w chłodnym sezonie w strefie przejściowej, unikałbym chlorku potasu

timturf said:
porównaj indeks soli obu z nich. sop da ci również siarkę! Osobiście, jeśli uprawiasz trawnik w chłodnym sezonie w strefie przejściowej, unikałbym chlorku potasu
Zgadzam się z Timem. Unikam MOP, kiedy tylko to możliwe.

Koledzy

Zwróćcie uwagę na ostatnią liczbę na etykiecie na dole. Oznacza ona chlor. Chlor jest wykorzystywany przez rośliny, ale w bardzo małych ilościach. Zbyt duża ilość chloru jest zła i powoduje poparzenia roślin. MOP ma wysoką zawartość chloru i pojawi się na etykiecie jako wysoki procent.

Szybka zasada przy czytaniu etykiet nawozów to unikanie wszelkich nawozów, które mają więcej niż 2 lub 3% chloru. Przy okazji, inne związki nawozów również zawierają trochę chloru, tylko nie w tak wysokim procencie jak MOP. Wszystkie pierwiastki w nawozach są w rzeczywistości związkami kilku pierwiastków. Wiem, że to dość podstawowe, ale czas i miejsce są ograniczone, więc na tym poprzestanę.

To dobre wątki, z których można się wiele nauczyć....
Kiedy mówimy o "oparzeniu", czy chodzi o nie nawodnioną murawę, czy o wysokie temperatury? Czy szkoda jest zmniejszona w przypadku traw ciepłolubnych? Używałem 5-10-31 na Zoysia, aby uciec od wysokiego N podczas bardzo deszczowej pogody, jaką mieliśmy. Z perspektywy czasu, większość N i tak by się wypłukała - kto wiedział, że w lipcu spadnie 15", a do tej pory w sierpniu kolejne 10"!
Zdaję sobie sprawę, że muszę zacisnąć zęby i zapłacić za SOP...

Bermuda lepiej zniesie nawóz o wyższym wskaźniku zasolenia niż trawnik w chłodnym sezonie!

Jeśli wycenisz worek SOP, a następnie worek MOP, SOP nie jest dużo droższy! Jeśli jedynym składnikiem, który zmieniasz, jest SOP zamiast MOP, nie powinno być zauważalnego wzrostu ceny, ale zwykle, gdy kupujesz kompletny nawóz zawierający SOP, pozostałe składniki są lepszej jakości, dlatego cena jest znacznie wyższa!

tylko z mojego doświadczenia

Ile to ZA DUŻO??? Wow To zależy od tak wielu czynników, że nie ma standardowej odpowiedzi.

1 - 9 of 9 Posts