Lawn Care Forum banner

Jak naprawiłbyś ten chodnik z kostki brukowej?

13K views 21 replies 11 participants last post by  Flapjack  
#1 ·
Ludzie -

Nasz dom ma przedni chodnik, który został zainstalowany, gdy dom został zbudowany 18 lat temu. Ogólnie rzecz biorąc, sprawdził się całkiem dobrze. W tej chwili są trzy problemy.

Tło:

Wykonawca wylał betonową płytę zamiast kamiennej podstawy. Na tym znajduje się 1” pyłu kamiennego, a następnie kostka brukowa. Użyto plastikowych obrzeży i wbito je w ziemię – na ziemi, a nie na podstawie.

Problemy:

1) Z czasem obrzeża zostały wypchnięte i w kilku miejscach uniesione. Główny obszar chodnika jest w porządku, ale kostka brukowa na obrzeżach jest teraz obniżona wzdłuż krawędzi.

2) Mech między kostką brukową. Zazwyczaj co roku spryskujemy chwasty, aby można było się z nimi uporać, ale nie usuwa to mchu, a moja żona wolałaby nie mieć mchu. Poniższe zdjęcia pokazują chwasty, ponieważ w tym roku nie spryskaliśmy, wiedząc, że musimy dokonać naprawy. W tym roku są też mrówki.

3) Właśnie przeprowadziliśmy ponowne utwardzenie naszego podjazdu, co dodało prawie 2 cale do wysokości obok końca chodnika. Kostka brukowa musi zostać podniesiona na tym końcu, aby znów zrównała się z podjazdem.

Myśli o rozwiązaniach:

1) Pozbądź się plastikowych obrzeży i wymień je na aluminiowe StructurEdge Permaloc. Wykopać 6” po każdej stronie chodnika. Dodać podstawę żwirową i zagęścić. Zainstalować Permaloc na wierzchu podstawy za pomocą 10” kolców 12” O.C. (jak poniżej schemat).

2) Usunąć całą kostkę brukową i pozbyć się pyłu kamiennego. Użyć 1” piasku betonowego do podłoża. Ułożyć kostkę brukową i wypełnić spoiny piaskiem stabilizującym polimerowym.

3) Aby podnieść kostkę brukową, pomyślałem, że najlepszym sposobem może być wylanie dodatkowego betonu na istniejącą betonową podstawę płyty, aby ją podnieść.

Co myślisz? Co zrobiłbyś inaczej??

Dziękuję za wszelką pomoc i radę!

Zdjęcia:

Image

Image

Image

Image

#2 ·
Jeśli wszystkie kostki brukowe są ułożone na betonie i są w dobrym stanie, zrobiłbym to: wyjąłbym wszystkie kostki brukowe, zdobyłbym więcej takich samych, jeśli można je znaleźć, a jeszcze lepiej, zdobyłbym grubszą kostkę brukową na obramowanie, zamortowałbym kostki brukowe na obramowanie i podniósł je, aby były na równi z czarną nawierzchnią, zamortowałbym całe obramowanie do betonu, aby można je było podnieść o około cala lub mniej, przyciąłbym czarną nawierzchnię tak, aby kostki brukowe pasowały ciasno, wywierciłbym otwory drenażowe, a następnie (wiem, że policja od piasku betonowego będzie na mnie krzyczeć) położyłbym żwir 1/4", nigdy nie dostaniesz mrówek, jeśli użyjesz piasku betonowego, upewnij się, że położyłeś tkaninę geotextylną, zainstaluj piasek polimerowy i lekko zagęść, nawet ubijak ręczny by wystarczył.
Zdecydowanie ułożyłbym obramowanie jako kurs żołnierski i nie zachowałbym wszystkich małych kawałków ani nie próbowałbym dopasować ich do tego samego miejsca.
Mech zwykle rozwija się z powodu cienia i wilgoci, upewnij się, że chodnik jest prawidłowo osuszony, jeśli z czasem zacznie się rozwijać, spryskaj go odrobiną wybielacza zmieszanego z wodą, która zwykle go zabija.

#4 ·
Jeśli betonowa podstawa jest w dobrym stanie, mówię, pozbądź się starych kostek i połóż kamień naturalny lub grubsze kostki w zaprawie.
Jeśli ponownie instalujesz kostkę brukową na piasku betonowym, piasek polimerowy jest niedozwolony na betonowej podstawie, musi mieć drenaż.
Lub, jak powiedział southerngreenscapes, wszystko wyrwać i zacząć od nowa.

#6 ·
....Jeśli ponownie układasz kostkę brukową na piasku betonowym, piasek polimerowy jest niedozwolony na betonowej podstawie, musi mieć drenaż.
....QUOTE]

Bru75, czy to stwierdzenie jest poprawne? Czy mówisz, że użycie piasku polimerowego do zablokowania kostki brukowej jest niedozwolone, czy też miałeś na myśli, że użycie piasku polimerowego jako warstwy wyrównującej jest niedozwolone?

Pierwsza część twojego zdania sugeruje użycie piasku betonowego jako warstwy wyrównującej i że użycie piasku polimerowego do stabilizacji spoin jest niedozwolone. Albo przynajmniej tak to zrozumiałem.

-------------------------------------------------------

Sugerowałbym jedną z dwóch rzeczy. Jeśli wkładasz wysiłek w podniesienie wszystkich kamieni. Następnie wyjmij beton i zacznij od nowa. Ułóż swoją podstawę odpowiednio, doprowadzając ją do potrzebnego poziomu.

Drugą opcją jest wykopanie 6-8 cali szerzej po obu stronach i zamortowanie kamieni obramowujących. Zainstaluj i zagęść kruszywo podstawowe, aby doprowadzić chodnik do poziomu, aby kostka brukowa pasowała do podjazdu. Nie zapomnij zostawić 1/2-1 cala na piasek wyrównujący. Wprowadź tę zmianę wysokości do reszty chodnika, aby uzyskać równomierną zmianę nachylenia.

Powodzenia

#7 ·
Sugerowałbym jedną z dwóch rzeczy. Jeśli wkładasz wysiłek w podnoszenie wszystkich kamieni. Następnie wyjmij beton i zacznij od nowa. Ułóż swoją podstawę odpowiednio, doprowadzając ją do potrzebnego poziomu.

Drugą opcją jest wykopanie 6-8" szerzej po obu stronach i zamortowanie kamieni obramowujących. Zainstaluj i zagęść kruszywo bazowe, aby doprowadzić chodnik do poziomu, aby kostka brukowa pasowała do podjazdu. Nie zapomnij zostawić 1/2-1" na piasek wyrównujący. Wprowadź tę zmianę wysokości do reszty chodnika, aby uzyskać równomierną zmianę nachylenia.

Powodzenia
Nie rozumiem, dlaczego kopać 6-8"

Ponadto piasek polimerowy nie jest zalecany przez producentów, gdy zamortujesz wszystkie kostki brukowe

#8 ·
AztlanLC ma rację... Chcę obniżyć koszty i zrobić to sam. Z pewnością nie zamierzam spychać z powierzchni doskonale dobrej bazy, która dobrze nam służyła.

Zastanawiam się również nad tymi samymi pytaniami co PerfiCut. Będzie mi przykro, jeśli nie będę mógł użyć piasku polimerowego do zablokowania kostki brukowej.

#9 ·
....Jeśli ponownie instalujesz kostkę brukową na piasku betonowym, piasek polimerowy jest niedozwolony na betonowej podstawie, musi mieć drenaż.
....QUOTE]

Bru75, czy to stwierdzenie jest poprawne? Czy mówisz, że użycie piasku polimerowego do zablokowania kostki brukowej jest niedozwolone, czy też miałeś na myśli, że użycie piasku polimerowego jako warstwy wyrównującej było niedozwolone?

Pierwsza część Twojego zdania sugeruje użycie piasku betonowego jako warstwy wyrównującej i że użycie piasku polimerowego do stabilizacji spoin jest niedozwolone. A przynajmniej tak to zrozumiałem.

-------------------------------------------------------

Sugerowałbym jedną z dwóch rzeczy. Jeśli wkładasz wysiłek w podniesienie wszystkich kamieni. Następnie wyjmij beton i zacznij od nowa. Ułóż swoją podstawę odpowiednio, doprowadzając ją do potrzebnego poziomu.

Drugą opcją jest wykopanie 6-8" szerzej po obu stronach i zamortowanie kamieni obramowujących. Zainstaluj i zagęść kruszywo podstawowe, aby doprowadzić chodnik do poziomu, aby kostka brukowa pasowała do podjazdu. Nie zapomnij zostawić 1/2-1" na piasek wyrównujący. Wprowadź tę zmianę wysokości do reszty chodnika, aby uzyskać równomierną zmianę nachylenia.

Powodzenia
Przepraszam, jeśli nie byłem jasny, to co mam na myśli, to jeśli zachowa stary beton i położy na nim kostkę brukową, to nie należy używać piasku polimerowego. Ale jeśli usunie beton i zacznie od nowa, jak sugerujesz, to piasek polimerowy byłby poprawny.
Myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłoby zaczęcie od nowa.

#11 ·
Piasek polimerowy może być używany na betonowej podstawie, jeśli używana jest warstwa piasku. Piasek ASTM 33 pozwoli wodzie spłynąć przez piasek i po betonie.

Pamiętaj, aby użyć geowłókniny na betonie, a następnie zainstalować piasek podkładowy.

Powodzenia.

Rex

http://PaversInstalled.Com

Śledź nas na Twitterze @PaversInstalled

#16 ·
Jeszcze jednym powodem, dla którego użyłbym kamienia 1/4", jest uniknięcie stosowania geowłókniny. Naprawdę trzeba upewnić się, że umieszcza się ją prawidłowo, w przeciwnym razie woda wypłucze piasek, należy również pamiętać o wywierceniu otworów w betonie, aby umożliwić odpływ wody lub pozostawieniu otworów drenażowych w zaprawie wzdłuż krawędzi. Rex ma rację, poli można użyć, jeśli stosuje się system układania na sucho.

#17 ·
Czy jestem sam? Zawsze mi mówiono, żeby nie używać polimeru w nakładce betonowej, nawet osadzając w piasku. Założyłem, że to dlatego, że nawet z otworami wywierconymi w podstawie może nie być wystarczającego drenażu.
No cóż, jeśli macie rację, to chyba się czegoś nauczyłem.

#20 ·
Wyrywałbym kostkę brukową, usunął warstwę podsypki z pyłu kamiennego i zbadał płytę betonową. Jeśli płyta jest w dobrym stanie, ułóż kostkę brukową w zaprawie.

#21 ·
To nie jest "kostka brukowa", jak wszyscy mówią. Naturalna glina wypalana lub (co wygląda na) cegła odlewana w piasku. To naprawdę ładny produkt, który dobrze się starzeje i dobrze wygląda. Mogę być stronniczy, ale ta cegła gliniana będzie ładniejsza na dłuższą metę niż jakikolwiek produkt z kostki brukowej, którego użyjesz. Kamień flagowy/niebieski kamień wyglądałby dobrze, ale tak wiele produktów z lanego betonu jest po prostu brzydkich w porównaniu.