Lawn Care Forum banner

Wywiady

1.9K views 45 replies 13 participants last post by  cwren2472  
#1 ·
Więc @hort101 pomyślał, że ktoś tutaj ma sposób na zmniejszenie liczby osób, które się nie pojawiają.

Obecnie mamy 1 na 5.

Przed ustaleniem rozmowy kwalifikacyjnej przeprowadzono rozmowę telefoniczną.

Próbowano potwierdzenia rano.

Nie tak, że siedzimy i czekamy tylko na nich, ale mimo to jest to frustrujące.

#2 ·
Więc @hort101 pomyślał, że ktoś tutaj ma sposób na zmniejszenie liczby osób, które się nie pojawiają.

Obecnie mamy 1 na 5.

Rozmowa telefoniczna została przeprowadzona przed ustaleniem rozmowy osobistej.

Próbowano potwierdzenia rano.

Nie tak, że siedzimy i czekamy tylko na nich, ale mimo wszystko jest to frustrujące.
Myślę, że to był @grass man 11 ?

#3 ·

Obecnie mamy 1 na 5.

Rozmowa telefoniczna została przeprowadzona przed ustaleniem rozmowy osobistej.

Rano próbowano uzyskać potwierdzenie.

Nie tak, że tylko na nich czekamy, ale i tak jest to frustrujące.
Czuję, że ten tytuł wątku mógł użyć emoji

#6 ·
Trochę mała próba, żeby się załamywać z powodu wskaźnika obecności. Zazwyczaj planujemy 50% wskaźnik obecności. Gdyby przyszła jeszcze jedna osoba, Twoje wyniki byłyby bliższe normie.

Ustaw ich tak, żeby kilka osób przyszło w tym samym czasie. To eliminuje marnowanie czasu, jeśli niektórzy się nie pojawiają.

Może również wstępna rozmowa telefoniczna ich zniechęciła. W naszym procesie nie przeprowadzamy rozmowy telefonicznej. Jeśli CV wygląda dobrze, po prostu mówimy im, żeby przyszli.

Lubię rozmowy kwalifikacyjne, jeśli to możliwe.

#12 ·
Kiedy więc próbujesz przeprowadzić te rozmowy kwalifikacyjne i przyciągnąć ludzi, musisz wiedzieć, w jakim „trybie” aktualnie się znajdujesz.

a. Chcę najlepszą możliwą osobę, nie muszę się stresować i nie muszę się spieszyć. = używaj wielu kwalifikacji i filtrów. Spraw, by skakali przez obręcze, wykonywali różne kroki, podążali za instrukcjami. Im więcej robią, tym bardziej chcą pracy i mogą być odpowiedni.

b. Potrzebuję ludzi, być może wielu ludzi… teraz. = usuń kroki i procesy. Uczyń to tak prostym, jak to tylko możliwe. Każdy krok spowoduje, że faceci odpadną. Czego naprawdę potrzebujesz, aby zatrudnić… podstawowe informacje, podstawowe informacje o tym, co robili w przeszłości, i spraw, by przyszli i zademonstrowali swoje umiejętności. To dosłownie tak proste, jak przejrzenie CV, gdy facet dobrze wygląda na papierze… Dzwonisz do nich… „Hej, aplikowałeś do naszej firmy i Twoje CV wygląda dobrze. Nasza firma prowadzi rozmowy kwalifikacyjne w pracy. Płacimy $xxx za 9-godzinny dzień pracy. Pod koniec dnia płacimy gotówką. Jeśli podobają nam się Twoje umiejętności, a nasz lider zespołu ma dobre rzeczy do powiedzenia, prawdopodobnie zaoferujemy Ci pracę. Podczas rozmowy kwalifikacyjnej nie pozwalamy im wykonywać niczego niebezpiecznego, nie mogą używać kosiarki. Ewentualnie podkaszarka i dmuchawa. Lubimy umieszczać ich na stanowiskach pracy. Wyrywanie chwastów, instalacja ściółki. Pozwól im popracować z taczką. Odkryliśmy 2 rzeczy. Po pierwsze, jeśli facet miał do czynienia ze sprzętem i tego typu pracą, wie, co ma robić sam. Zaczynają po prostu od wyjścia z ciężarówki i wzięcia odpowiednich narzędzi do pracy bez pytania lub otrzymywania poleceń. Ich technika pasuje do ich doświadczenia. Zazwyczaj możemy to stwierdzić w ciągu pierwszych 90 minut. Po drugie. Pod koniec dnia na stanowiskach pracy można stwierdzić, czy facet będzie leniwy, czy nie. Na telefonie lub w pracy. Pod koniec dnia czują się komfortowo i wracają do tego, jaka jest ich naturalna skłonność.

#13 ·
Nie pozwól im pokazywać ci, kiedy robią to twoi ludzie. Pozwól swoim ludziom iść do pracy jak zwykle, niech ta osoba pojawi się 30 minut po odejściu twoich ekip. Przeprowadzasz odprawę bezpieczeństwa, krótką rozmowę kwalifikacyjną, podpisujesz kilka dokumentów, a następnie wieziesz go do ekipy. Zapłać im za cały dzień, nawet jeśli twój kierownik ekipy zadzwoni do ciebie w porze lunchu i powie, żeby po nich przyjechać. Nie chcesz zrobić sobie złego imienia.

#14 ·
Warto również zauważyć, że chcesz być w trybie A. Chcesz być wybredny. Ale to wymaga czasu i cierpliwości. Dlatego mówię, że musisz reklamować się każdego dnia, nawet jeśli nie uważasz, że potrzebujesz ludzi. 4-5 dni w roku zgłosi się jakiś fantastyczny facet, a wtedy możesz być gotowy, aby go zatrudnić. Zauważ, co powiedziałem, nie oczekuję, że gwiazda rocka pojawi się każdego dnia, a nawet każdego tygodnia. To jak raz na 2-3 miesiące.

Tryb B to sytuacja, gdy zostajesz w tyle i nie masz nikogo w kolejce. Jest czas, kiedy jest to konieczne, ale idealnie jesteś w trybie A i zawsze zatrudniasz gwiazdę rocka, gdy się pojawi, nawet jeśli w danym momencie go nie potrzebujesz.

Wykonuj ten proces przez 3-5 lat. Kończysz z grupą utalentowanych osób, które są profesjonalistami.

#15 ·
a. Chcę najlepszą możliwą osobę, nie muszę się stresować i nie muszę się spieszyć. = użyj wielu kwalifikacji i filtrów. Spraw, by przechodzili przez próby, wykonywali różne kroki, podążali za wskazówkami. Im więcej robią, tym bardziej chcą pracy i mogą być odpowiedni.
Warto również zauważyć, że chcesz być w trybie A. Chcesz być wybredny. Ale to wymaga czasu i cierpliwości.
Poważne pytanie - ilu LCO może sobie pozwolić na bycie w Twoim trybie A w 2025 roku?

#17 ·
Mówisz o wydatkach 300 $ miesięcznie na reklamy. To tylko 3600 $ rocznie. Zrobisz dobre zatrudnienie, jego 3600 $ jest spłacone w ciągu kilku tygodni. Zrobisz złe zatrudnienie, mogą cię kosztować 3600 $ w ciągu kilku tygodni.

Nie zatrudniasz nikogo, ktoś odchodzi, teraz zaczynasz odmawiać pracy… 3600 $ dość łatwo odrzucić.

Postanawiasz nie zwalniać kogoś, ponieważ „go potrzebujesz” i nie masz pewności siebie, ponieważ nie masz gwiazdy rocka w kolejce, ta osoba, której nie zwolniłeś, psuje inne jabłka, które dla ciebie pracują. A to może kosztować cię wiele tysięcy lub gorzej.

#26 ·
Mark, czy upewniłeś się, że powiedziałeś im, że ich rodzice mogą przyjść i trzymać ich za rękę podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
Po prostu uznałem, że to oczywiste i nie było potrzeby.

Przy okazji... czy u ciebie jest gorąco? U mnie jest dość gorąco, dostałem nawet kilka powiadomień, że będzie tu gorąco. Albo coś w tym stylu. Dużo kleszczy też.

#36 ·
W pewnym momencie zamieściłem to w innym wątku. Nie uczestniczę w zatrudnianiu nowych pracowników ani w rozmowach kwalifikacyjnych. Gdybym uczestniczył, to jedno pytanie, które na pewno bym zadał, brzmiałoby: "Jak zdobycie tej pracy poprawi Twoje życie?"

Żadnej magicznej odpowiedzi, ale myślę, że ich odpowiedź byłaby wymowna.

#37 ·
"Jak zdobycie tej pracy poprawi Twoje życie?"
"Cóż, po pierwsze, stała wypłata powstrzymałaby mnie od mieszkania w kartonowym pudle w alejce i powstrzymałaby mnie od walki z szczurem kanałowym o ostatni kawałek pizzy w śmietniku za Domino's.

Och, a koszenie trawy daje mi ciepłe, niewyraźne poczucie celu i gówna. Chyba."