Lawn Care Forum banner

Czy pielęgnacja trawników to świetny biznes?

3.7K views 44 replies 16 participants last post by  logem  
#1 ·
Podziel się swoimi przemyśleniami.

Zalety:
  1. Niskie koszty początkowe: Rozpoczęcie działalności związanej z pielęgnacją trawników generalnie wymaga minimalnych inwestycji w sprzęt, zwłaszcza jeśli zaczynasz od małej skali. Podstawowe narzędzia, takie jak kosiarka, trymer i dmuchawa, wystarczą, aby zacząć.
  2. Stały popyt: Trawy wymagają regularnej konserwacji, więc istnieje stałe zapotrzebowanie na usługi pielęgnacji trawników, szczególnie na przedmieściach lub w dzielnicach mieszkalnych.
  3. Skalowalność: Możesz zacząć sam lub z małym zespołem i rozwijać się w miarę wzrostu popytu. Ostatecznie możesz zaoferować dodatkowe usługi, takie jak kształtowanie krajobrazu, przycinanie drzew lub usuwanie śniegu (w zależności od lokalizacji).
  4. Sezonowość z elastycznością: Pielęgnacja trawników jest często biznesem sezonowym, ale istnieją sposoby na świadczenie usług przez cały rok, takie jak oferowanie odśnieżania zimą lub kształtowania krajobrazu poza sezonem.
  5. Powtarzalny biznes: Regularni, powracający klienci mogą stworzyć stabilne źródło przychodów, zwłaszcza jeśli oferujesz usługi oparte na subskrypcji lub zaplanowaną konserwację.
Wady:
  1. Konkurencja: Pielęgnacja trawników to konkurencyjny rynek, a wiele osób może oferować podobne usługi. Kluczem może być wyróżnienie się jakością, obsługą klienta lub unikalną ofertą.
  2. Wymagania fizyczne: Pielęgnacja trawników może być fizycznie wyczerpująca, zwłaszcza jeśli zarządzasz dużymi nieruchomościami lub pracujesz w ekstremalnych warunkach pogodowych.
  3. Zależność od pogody: Na Twoją firmę może wpływać pogoda. Zła pogoda, taka jak deszcz lub susze, może opóźnić lub uniemożliwić pracę i wpłynąć na dochody.
  4. Sezonowość: W chłodniejszych klimatach firmy zajmujące się pielęgnacją trawników mogą mieć trudności w miesiącach zimowych, chyba że rozszerzą swoją działalność na inne usługi, takie jak usuwanie śniegu.
  5. Intensywność pracy: Zatrudnienie niezawodnego personelu może być wyzwaniem i być może trzeba będzie szkolić pracowników lub radzić sobie z rotacją.

#4 ·
Nie słuchałem wideo.

Ale brakuje na twojej liście największego minusa -
„Czy klienci cenią usługę, która przewyższa wszystkie inne minusy?

Innymi słowy. Niektóre firmy mają wiele wad. Wiele problemów i wyzwań do pokonania... ale wtedy ich produkt lub usługa sprzedaje się za znacznie wyższą kwotę.

Nie sądzę, żeby pielęgnacja trawników była ceniona przez naszych klientów.

#5 ·
Nie słuchałem tego filmu.

Ale brakuje na twojej liście największego minusa -
"Czy klienci cenią usługę, która przewyższa wszystkie inne minusy?"

Innymi słowy. Niektóre firmy mają wiele wad. Wiele problemów i wyzwań do pokonania... ale wtedy ich produkt lub usługa sprzedawana jest za znacznie wyższą kwotę.

Nie sądzę, aby pielęgnacja trawników była ceniona przez naszych klientów
Myślę, że wartość dla klienta zależy od tego, jaki wynik osiągają...

• Like
Reactions: JFGLN
#7 ·
Doskonały biznes, w którym można pracować 7 dni w tygodniu od wschodu do zachodu słońca. Goniąc za amerykańskim snem, jak mówią.
Koszenie trawników zapłaciło za mój dom, no prawie. Zostało jeszcze kilka lat. Nie pracuję w weekendy.

#9 ·
Powtarzalność jest tym, co kocham. Podczas gdy inne branże mogą uzyskać wyższe zarobki na godzinę, jeśli zacieśnisz swoje trasy, przychody nie powinny stanowić problemu... ten hydraulik, elektryk, firma drzewna przychodzi do twojego domu raz w roku. Ja? 30-40 i są szanse na dodatkową sprzedaż, których nie oferuję przez połowę czasu, ponieważ jesteśmy zajęci.

#10 ·
Powtórzenia są tym, co kocham. Podczas gdy inne branże mogą zarabiać więcej $ na godzinę, jeśli zacieśnisz swoje trasy, przychody nie powinny stanowić problemu... ten hydraulik, elektryk, firma drzewna przyjeżdża do twojego domu raz w roku. Ja? 30-40 i są szanse na upselling, których nie oferuję przez połowę czasu, ponieważ jesteśmy zajęci.
To ogromna sprawa podczas koszenia. Odrzuciliśmy wiele zleceń z powodu ludzi, którzy mieszkają na trasie we wtorek, a chcą koszenia w piątek. Pod koniec dnia nie zamierzam wydawać dodatkowego gazu ani roboczogodzin na powrót do innej części miasta, aby skosić 1 podwórko.

Mój agent ubezpieczeniowy ma syna, który 5 lat temu założył firmę. Poszedł z tym i po 4 sezonach miał około 80 podwórek. Kiedy zaczął się trochę wypalać, postanowił zatrudnić. Nie poszło dobrze, więc postanowił sprzedać.

Krótko mówiąc, otrzymałem niedawno telefon od jednego z ich klientów, który chciał usługi na ten rok. Dowiedziałem się, że facet, który kupił firmę, mieszka 40 mil stąd! Mieszka w okolicy zwanej North Kansas City, która składa się z około 6 przyzwoitych miast, gdzie jest mnóstwo biznesu. Po co jechać aż tutaj????? To dla mnie bez sensu.

#14 ·
Pozwólcie, że odniosę się konkretnie do wad 4 i 5.

Mój pierwotny komentarz był taki, że klient płaci ci wystarczająco dużo, aby pokonać 4 i 5 i w taki sposób, że twój biznes jest „świetny”.

Beznadziejny biznes to taki, w którym na koniec roku spłacasz wszystkich i nie masz pojęcia, czy ci ludzie wrócą. A dla niektórych ludzi - oprócz właścicieli/operatorów - niektórzy ludzie faktycznie prowadzą w ten sposób swój biznes.

Ale żeby być świetnym, masz te dwie opcje.

A) pobierasz tak dużo opłat, że nawet w sezonie niskim nikogo nie zwalniasz. Zarobiłeś tyle pieniędzy, że utrzymujesz ich w normalnych godzinach pracy w pełnym wymiarze godzin.

B) zwalniasz ich, ale płacisz im tak dobrze, że nie ma szans, żeby nie rozważyli powrotu. Twoja skala płac jest więc tak wysoka, że żaden konkurent nie mógłby dorównać temu, co płacisz, a twoi ludzie zarabiają tak dużo, że nie wyobrażają sobie robienia niczego innego. Powrót do pracy staje się więc oczywistością.

I po rozwiązaniu tego problemu, kierownictwo/właściciele wciąż zarabiają tak dużo pieniędzy w sezonie, że również zarabiają więcej niż w pracy, która nie zawierała sezonowości. Że jesteś tak dobrze opłacany, że sensowne jest bycie w pracy/branży, która ma ryzyko sezonowości, w przeciwieństwie do takiej, która go nie ma.

Widzisz, nie chodzi tylko o to, że zarabiasz pieniądze, ale o to, że zarabiasz znacznie więcej pieniędzy niż inny biznes, który nie ma tego ryzyka.

#18 ·
Pozwólcie, że odniosę się konkretnie do wad 4 i 5.

Mój pierwotny komentarz brzmiał, że klient płaci ci wystarczająco dużo, aby pokonać 4 i 5 i w taki sposób, aby twoja firma była „wspaniała”.

Beznadziejny biznes to taki, w którym na koniec roku spłacasz wszystkich i nie masz pojęcia, czy ci faceci wrócą. I dla niektórych ludzi - oprócz właścicieli/operatorów - niektórzy ludzie faktycznie prowadzą w ten sposób swój biznes.

Ale żeby było wspaniale, masz dwie opcje.

A) pobierasz tak dużo opłat, że nawet w sezonie niskim nikogo nie zwalniasz. Zarobiłeś tak dużo pieniędzy, że utrzymujesz ich w normalnych godzinach pracy w pełnym wymiarze godzin.

B) zwalniasz ich, ale płacisz im tak dobrze, że nie ma szans, żeby nie rozważyli powrotu. Twoja skala płac jest więc tak wysoka, że żaden konkurent nie mógłby dorównać temu, co płacisz, a twoi ludzie zarabiają tak dużo, że nie wyobrażają sobie robienia czegoś innego. Więc powrót do pracy staje się oczywistością.

I po rozwiązaniu tego problemu, kierownictwo/właściciele nadal zarabiają tak dużo pieniędzy w sezonie, że również zarabiają więcej niż w pracy, która nie zawierała sezonowości. Że jesteś tak dobrze opłacany, że sensowne jest bycie w pracy/branży, która ma ryzyko sezonowości, w porównaniu z taką, która tego nie ma.

Widzisz, nie chodzi tylko o to, że zarabiasz pieniądze, ale o to, że zarabiasz znacznie więcej pieniędzy niż inny biznes, który nie ma takiego ryzyka.
Myślę, że sezonowość pracy jest największą przeszkodą w rozwoju firmy.

• Like
Reactions: brydan
#16 ·
Porozmawiajmy o numerze 3. Pogoda.

Pogoda wpływa na biznes na dwa sposoby. Jeden pozytywny i jeden negatywny. Pozytywny jest taki, że może generować popyt. Ładne dni z obfitymi opadami utrzymują wzrost. Podobnie jak warsztat samochodowy chce deszczowej lub oblodzonej pogody, aby zwiększyć obroty. Albo upalna pogoda spowoduje wzrost napraw HVAC.

ale po negatywnej stronie jesteśmy jedną z niewielu branż, które zamykają się z powodu pogody. To są stracone dni, w których nie zarabiasz pieniędzy. I rozumiem to... pracuj w weekendy, żeby to nadrobić... tak, to standard branżowy, ale to nie zmienia faktu, że straciłeś dzień. Mógłbyś pracować w weekendy niezależnie od tego.

Z 22 dni roboczych w miesiącu, więc jeśli pada deszcz 2 dni w miesiącu, to cię zamyka. Musisz zarobić wystarczająco dużo pieniędzy w pozostałe 20 dni, dosłownie nie obchodzi cię to. Możesz po prostu nie wykonywać pracy, zamiast być zmuszonym do pracy w weekend.

Teraz nie jesteśmy jedyną branżą z tego typu problemami. Są inni. Budowa dróg jako przykład... ale założę się, że płacą swoim ludziom więcej i zarabiają więcej niż my. Stąd ich zdolność do pokonania problemu numer 3 jest znacznie łatwiejsza.

#21 ·
Mam nadzieję, że wszystkie te firmy, które w ostatnich latach zrezygnowały z prac konserwacyjnych, aby zająć się utwardzaniem terenu, basenami itp., nie wrócą z powrotem, gdy gospodarka się zmieni. Myślałem, że ludzie zaciskali pasa w ciągu ostatnich 1-2 lat, ale myślę, że w tym sezonie rzeczywistość zaczyna docierać do wielu osób, które zdają sobie sprawę, że muszą zacisnąć pasa w swoich budżetach.

#25 ·
Mam nadzieję, że wszystkie te firmy, które w ostatnich latach zrezygnowały z prac konserwacyjnych, aby zająć się utwardzaniem terenu, basenami itp., nie wrócą do tego, gdy gospodarka się zmieni. Myślałem, że ludzie zaciskali pasa w ciągu ostatnich 1-2 lat, ale myślę, że w tym sezonie rzeczywistość zaczyna docierać do wielu osób, które zdają sobie sprawę, że muszą zacisnąć pasa w swoich budżetach.
Pamiętam, kiedy to się wydarzyło w 2008 roku. Zatrudniłem faceta, który pracował w firmie instalacyjnej, która zbankrutowała. Miałem ogłoszenie o pracę na Craigslist, które otrzymało ponad 100 zgłoszeń.

• Like
Reactions: prezek
#24 ·
Mój post o pogodzie - mówił tylko o deszczowych dniach. Nie wspominając o dniach, w których zapewniamy pracę, ale jest po prostu zimno/gorąco/wietrznie/mgliście lub strasznie do pracy. Dni, w których osoba z pracą w pomieszczeniach jest zdecydowanym zwycięzcą.

Oto dość prosty sposób, aby dowiedzieć się, czy otrzymujesz wystarczające wynagrodzenie, aby poradzić sobie z pogodą.

Jeśli wykonałeś dokładnie taką samą ilość pracy, ale miałeś wybór, aby zrobić dokładnie to, co robisz teraz. Lub obniż swoje ceny o 10% i w zamian twoja pogoda będzie idealna przez 75 dni, łagodne słońce i lekki deszcz w nocy. Wszystko pozostaje zielone, nie tracisz żadnych dni z powodu pogody. Nigdy nie potrzebujesz kurtki.

Czy podjąłbyś taką wymianę? 10% za idealną pogodę. Jeśli Twoja odpowiedź brzmi TAK, to znaczy, że nie otrzymujesz wystarczającego wynagrodzenia, aby poradzić sobie z pogodą.

#33 ·
I osobiście nienawidzę sprzedawać… Jestem facetem od operacji… więc jeśli mogę wypełnić setki godzin tygodniowo przez 30 tygodni w roku 1 kwietnia, to ulga dla mnie… teraz wypełniam luki w harmonogramie, sprzedaję usługi związane z kształtowaniem krajobrazu itp… Zakładam, że wielu facetów jest odwrotnie i nie chce być w terenie.

#35 ·
A osobiście nienawidzę sprzedawać… Jestem facetem od operacji… więc jeśli mogę wypełnić setki godzin tygodniowo przez 30 tygodni w roku 1 kwietnia, to spada mi to z głowy… teraz wypełniam luki w harmonogramie, sprzedaję krajobraz, itp… Zgaduję, że wielu facetów jest odwrotnie i nie chce być w terenie.
Same

#38 ·
W swfl HVAC to ogromny biznes. Mnóstwo pracy przez cały rok, ludzie zapłacą cokolwiek lub wrzucą to na kartę kredytową, gdy klimatyzacja się zepsuje.
Na moim terenie jest mnóstwo osób, których nie stać na naprawę klimatyzacji, więc niektórzy kupują klimatyzatory okienne, a większość z nich w ogóle rezygnuje z klimatyzacji.

#37 ·
Gdyby to było przez cały rok, imo byłby to bardzo dobry biznes. Jedna z niewielu branż "usług cyklicznych", w której zasadniczo można obliczyć koszt pozyskania klienta i rozwijać się tak bardzo, jak chcesz (jeśli na to pozwala rynek).
Dla właściciela to dobry biznes. 3-4 miesiące wolnego zimą, aby spędzić je z moim rocznym dzieckiem, jest bezcenne. Dla mnie to jak sposób na wydłużenie czasu. Wielu mężczyzn tak ciężko pracuje, aby mieć rodzinę, a potem widzi ją tylko przez godzinę dziennie między kolacją a snem.
Inne firmy są tak nieprzewidywalne, a mimo to pochłaniają cały czas i pieniądze właścicieli. Kiedy już obliczysz swoje #s, to dosłownie zależy tylko od ciebie, aby zmotywować się do zachowania konsekwencji i rozwoju. Problem z pracownikami nie jest tak zły, jak nam się wydaje. Lcos są zwykle zbyt obsesyjni na punkcie koszenia i rezygnują z pomysłu zatrudniania pracowników z powodu drobnych szczegółów, na które klienci prawdopodobnie nawet nie zwracają uwagi.

#40 ·
Nie mam czasu czytać wszystkich poprzednich odpowiedzi. Ale moje przemyślenia na ten temat - po 29 latach budowania dość dużego biznesu, zaczynając tylko od pielęgnacji trawników - są następujące: Sam w sobie konserwacja krajobrazu jest naprawdę opłacalna tylko wtedy, gdy pozostajesz mały z niewielkimi kosztami ogólnymi. Ale wtedy nigdy tak naprawdę nie możesz zarobić dużych pieniędzy. Po tym punkcie bardzo trudno jest utrzymać rentowność, jeśli jedyne co robisz to pielęgnacja trawników, chyba że wchodzisz w to z ogromnym doświadczeniem i zrozumieniem, jak prawidłowo zarządzać księgowością, jesteś bardzo obeznany z analizą biznesową/finansową, masz już naprawdę dobre systemy, których używałeś w przeszłości, masz doświadczenie, aby uniknąć wszystkich wielu pułapek itp. Jest po prostu tak wiele pułapek w rozwijaniu biznesu tylko w zakresie konserwacji, a ryzyko/nagroda tak naprawdę nie są tego warte w porównaniu z innymi branżami, do których mógłbyś wejść.

To powiedziawszy, wiem, że ostatecznie możesz zarobić naprawdę dobre pieniądze, jeśli uda ci się przejść przez wszystkie pułapki, wprowadzić naprawdę dobre systemy, naprawdę dobrze zarządzać przepływem gotówki, finansami i należnościami, wiedzieć, jak zbudować zabójczy zespół ORAZ zdywersyfikować się w bardziej dochodowe części branży - a mianowicie projektowanie/budowa.

Jedną z największych pułapek w branży jest jej sezonowość. Nawet na obszarach kraju, gdzie można pracować przez cały rok (jak my w rejonie Portland), nadal bardzo trudno jest zdobyć pracę zimą, a większość zim nie jest opłacalna. Więc zmagasz się każdej zimy i musisz mieć wdrożone systemy, aby to złagodzić i utrzymać się na powierzchni do nadejścia następnego sezonu. Myślę, że istnieje wiele innych branż, które nie mają tych sezonowych wymagań i w których zapotrzebowanie na usługi pozostaje stałe przez cały rok. Czasami żałuję, że nie poszedłem do innej branży, która nie miała tego problemu.

Ale przez długi okres czasu znaleźliśmy sposoby na złagodzenie wszystkich tych problemów i zarabianie naprawdę dobrych pieniędzy. Ale to była taka walka, żeby się tam dostać, że czasami zastanawiam się, czy było warto wszystkich poświęceń. Nie sądzę, żeby większość ludzi przeszła przez to, co my przeszliśmy, żeby dostać się do miejsca, w którym jesteśmy teraz. Teraz, jak jest, uwielbiam nasz biznes, jest naprawdę dopracowany i regularnie osiągamy dobre zyski. Ale jest tak wiele innych branż, w których mógłbym dostać się w to samo miejsce przy znacznie mniejszym wysiłku.

Myślę, że innym największym problemem, jaki mamy, jest to, że ze względu na łatwość wejścia do branży, nie musisz być dobry w zarządzaniu biznesem, aby wejść do branży. Ale MUSISZ być w tym naprawdę dobry, jeśli chcesz rozwinąć go w dużą, dochodową firmę. I myślę, że wiele osób w tej branży wchodzi do niej, ponieważ dobrze radzą sobie z koszeniem itp., ale prawdopodobnie nigdy nie będą w stanie zdobyć umiejętności, wiedzy i doświadczenia, aby naprawdę osiągnąć sukces. Po prostu musisz się tak wiele nauczyć, żeby osiągnąć ten poziom.

Ponadto marże zysku dla naszej branży są dość niskie w porównaniu z wieloma innymi branżami. Co tylko potęguje trudności w rozwoju i staniu się dużym, bardzo dochodowym biznesem. Fakt, że inne branże mają znacznie większe marże zysku, daje im ogromną przewagę, ponieważ nawet jeśli nie prowadzisz wszystkiego idealnie, marże zysku są tak wysokie, że nadal możesz sobie całkiem nieźle radzić.

#42 ·
Zgadzam się ze wszystkim, co powiedziałeś. I często zastanawiam się, czy nie byłoby nam lepiej w innej branży
Tak, wiedząc to, co wiem teraz, chciałbym zbudować firmę informatyczną lub agencję marketingową. Kiedy sprzedam moją firmę i przeniosę się do innego stanu, myślę, że moim planem będzie zbudowanie firmy zajmującej się wyłącznie oświetleniem zewnętrznym. Tylko kilku pracowników w niepełnym wymiarze godzin, naprawdę dobre marże zysku i nie musisz pracować w pełnym wymiarze godzin, aby zarobić dobre pieniądze.