Lawn Care Forum banner

Rozmiar węża do odkurzacza do liści??

6.7K views 4 replies 3 participants last post by  businessjeff  
#1 ·
Szukam pomysłów i być może doświadczenia, aby podjąć za mnie decyzję.
Używam standardowej 5-konnej rozdrabniarki do liści do budowy odkurzacza do liści.
Rozdrabniarka jest zamontowana na przyczepie skrzyniowej, a wylot do skrzyni.
Zrobiłem "wtyczkę" do końca rozdrabniacza do drewna (aby zwiększyć straty ssania).
Planuję zrobić kolektor, który będzie pasował do wylotu kosiarki samojezdnej.
8-calowy wąż byłby za duży dla wlotu rozdrabniarki, więc waham się między wężem 6- i 7-calowym.
Uważam, że 6-calowy sprawdziłby się dobrze, ponieważ liście byłyby wstępnie pocięte w kosiarce, ale chciałbym również móc odłączyć wąż i używać go do odkurzania i myślę, że 7-calowy byłby lepszym wyborem.
Wszelkie pomysły mile widziane. Dzięki
Allan

#2 ·
To jest trochę zabawne, ponieważ buduję dokładnie to samo. Używam rozdrabniacza Craftsman 5 KM i montuję go do mojego wózka użytkowego Deere. Zespawałem konstrukcję do pojemnika i zrobiłem materiał, aby go zakryć. Wygląda świetnie, jeszcze nie miałem okazji go użyć, ale nie widzę powodu, dla którego miałby nie działać.
\nJedyne, co muszę zrobić, to obudować środkowy kanał na przyczepie, który ugina się pod ciężarem rozdrabniacza.

Użyłem 6-calowej rury spustowej z Lowes. Home Depot nie ma tego w 6 calach, więc musisz iść do Lowes. Gorąco polecam wypróbowanie tego najpierw! Kosztuje 15 dolarów za długość 10 stóp, nie do pobicia. Ma również kilka różnych złączek, które mogą się przydać.

Jedynym minusem jest to, że nie jest zbyt elastyczny i jestem pewien, że w zależności od zastosowania, nie jest zbyt praktyczny. Po prostu idę prostą linią liści po tym, jak zdmuchnąłem je w jednym kierunku moim lil wonder, aby je zebrać.

Sam to powiedziałeś, doświadczenie najprawdopodobniej odpowie na twoje pytanie. Nie wiedziałem, czego potrzebuję do moich liści, dopóki nie wykonałem kilku różnych rodzajów prac. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz zobaczyć zdjęcia mojego sprzętu, daj mi znać, Peace

#3 ·
Och, jeśli jeszcze tego nie sprawdziłeś, gumowe węże, które sprzedają do odkurzaczy do liści, kosztują około 10-15 dolarów za stopę w zależności od rozmiaru. Na eBayu ludzie reklamują poliuretanowe, które mają być lepsze (mocniejsze, trwalsze, nie przecierają się) w tej samej cenie za stopę, jednak są lepsze niż cienka guma, ale nie tak elastyczne, prawie do tego stopnia, że ​​lity plastik jest lepszy, zwłaszcza na zimno

Wąż gumowy 10-15 USD/stopa (elastyczny)
Poliuretan 10-15 USD/stopa (Najmocniejszy)
Czarna rura Lowes 1,5 USD/stopa (Najtańsza)

#4 ·
Sześciocalowa rura jest tym, co ja mam i działa dobrze, z wyjątkiem sytuacji, gdy liście są mokre. Możesz chcieć użyć 5-calowej rury do silnika 5 KM, aby zapewnić większe ssanie. Mój ma 9 KM i dobrze działa z 6-calowym elastycznym wężem.