Lawn Care Forum banner
1 - 10 of 10 Posts

irrig8r

· Registered
4,601 Posts
Discussion starter · #1 ·
W końcu znalazłem lokalne źródło dla GE MR16. Ten dystrybutor elektryczny niedawno zmienił się z Sylvania na GE.

Lokalni dystrybutorzy krajobrazu/nawadniania mają tylko Halco lub Ushio. :hammerhead:

Patrząc na katalog online GE, jestem zaskoczony wszystkimi dostępnymi MR16. Mówią, że ich linia Edison jest przeznaczona do oświetlenia krajobrazu, ale używałem tylko Constant Color, który jest oceniany na 5000 godzin w porównaniu do 2000 godzin Edisona.

Jaka jest różnica między podstawą GX5.3 a GU5.3?

Próbuję również zapamiętać kody ANSI pasujące do rozsyłu wiązki... ale czy pasują one również do mocy?

Popraw mnie, jeśli się mylę:

ESX = 12 stopni? Ale czy dotyczy to również EXT?
BBF = 24 stopnie?
BAB = 36 stopni? A także FMW i FMT?
FMW = 36 stopni?
FNV = 60 stopni?

Znalazłem plik PDF... strona 4 tutaj ma całą linię GE Constant Color do porównania... ale czy to online, czy wydrukowane, trudno to przeczytać.
http://genet.gelighting.com/LightProducts/images/t04/0000000/r00097v-1.pdf

3: Tak, kody ANSI odnoszą się zarówno do rozsyłu wiązki, jak i mocy lampy. Oto więcej informacji:

Lampy MR16 można zidentyfikować za pomocą trzyznakowego kodu utworzonego przez American National Standards Institute (ANSI). Trzyznakowy kod reprezentuje określony typ lampy zidentyfikowany na podstawie mocy, kształtu żarówki i kąta świecenia. Na przykład "EXN" oznacza 50 watów, lampę MR16, 40 stopni lub 50MR16/40°. Specjaliści od oświetlenia mogą określać lampy MR16 za pomocą kodu ANSI lub mocy, kształtu żarówki i kąta świecenia zamiennie. Tabela 1-1 pokazuje częściową listę oznaczeń ANSI i ich skrócony opisowy odpowiednik.

Oznaczenia ANSI dla niektórych lamp MR16

Oznaczenie ANSI Skrót lampy*(moc MR16 / Kąt świecenia)
BAB 20MR16/40°
ESX 20MR16/10°
EXN 50MR16/40°
EXT 50MR16/15°
EXZ 50MR16/25°
FPA 65MR16/15°
FPB 65MR16/40°
FPC 65MR16/25°
EYC 75MR16/40°
EYF 75MR16/15°
EYJ 75MR16/25°
* Dane zaczerpnięte z ANSI C78.379-1994 Załącznik B

Nomenklatura kąta świecenia:

Kąty świecenia są określane na dwa sposoby: przez liczbę stopni (na przykład 40 stopni) lub przez nomenklaturę, która opisuje efekt świetlny wytwarzany przez lampę reflektorową. National Electrical Manufacturers Association (NEMA) kategoryzuje lampy MR16 jako lampy punktowe lub lampy powodziowe. Niektórzy producenci lamp stworzyli podkategorie, aby lepiej uchwycić zakresy kątów świecenia. Te podkategorie to:

* VNSP: Bardzo wąski punkt
* NSP: Wąski punkt
* SP: Punkt
* NFL: Wąski flood
* FL: Flood
* WFL: Szeroki flood
* VWFL: Bardzo szeroki flood

1. Trzymaj się linii GE Constant Colour, ponieważ są one prawdziwym reflektorem dichroicznym. Linia edison to ich opcja „wartościowa” i wykorzystuje powłokę reflektora typu folii aluminiowej, która ulega rozpadowi i powoduje przesunięcie koloru (jak wiele innych tańszych linii lamp MR16)
Nie jestem pewien (nie mówią tego w swojej literaturze), ale myślę, że lampa GE używa powłoki aluminiowej - a nie dichroicznej. Lampy, które widziałem, w których powłoka odbarwiła się i/lub odłuszczała, były dichroiczne.

CAST Service Saver MR-16's używają aluminiowych reflektorów.

Oto porównanie próbek terenowych:

Image

Discussion starter · #6 ·
Ciekawe Steve,

Widzę światło przez tańsze MR16, kiedy je podnoszę... a wykończenie niektórych z nich wydaje się blaknąć i/lub łuszczyć się z czasem.

Czy są one dichroiczne?

Ciekawe Steve,

Widzę światło przez tańsze MR16, kiedy je podnoszę... a wykończenie niektórych z nich wydaje się blaknąć i/lub łuszczyć się z czasem.

Czy są one dichroiczne?
Najprawdopodobniej tak.

Jak wielu z was wie, powlekane dichroicznie MR-16 zostały opracowane dla gablot sklepowych. Myślano o użyciu filtra dichroicznego, aby umożliwić promieniowaniu podczerwonemu o dłuższej długości fali (ciepło) przejście przez tył lampy zamiast odbijania go do przodu do gabloty (powodując uszkodzenie wystawionych produktów). To dokładnie złe podejście do oświetlenia krajobrazu, ponieważ chcesz, aby ciepło uciekało z przodu oprawy - a nie przechodziło do obszaru gniazda.

To uwięzione ciepło nie tylko uszkadza gniazda i okablowanie, ale także spala samą powłokę dichroiczną. Dlatego błyszczące powłoki aluminiowe lepiej się sprawdzają, odbijają całe ciepło do przodu.

Z tego, co rozumiem i co powiedziano mi lata temu przez techników GE:

Lampa GE Constant Colour (Dichroic) MR16 jest wyjątkowa, ponieważ powierzchnia odbijająca luster nie jest w ogóle nakładana na powierzchnię lampy. Jest odlewana wewnątrz szkła lampy. To odróżnia ją od wszystkich innych 'aluminiowanych' reflektorów na rynku, które mają powłokę na szkle lustra.

Podsumowując, lampa z aluminiową powłoką z czasem ulega degradacji w wyniku ciągłego bombardowania UV z kapsuły lampy. Powoduje to przesunięcie koloru i spadek strumienia świetlnego w czasie. Tylko GE Constant Colour i seria Sylvania Titan wykorzystują technikę odlewania reflektora w szkle. Stąd wyższa cena tych lamp.

Steve ma rację, że lampy aluminiowane kierują całe ciepło do przodu. W systemie krajobrazowym jest to dopuszczalne, ale w zastosowaniach wewnętrznych może to być prawdziwy problem. Lampy z odlewanym reflektorem kierują ponad 80% ciepła do tyłu, do oprawy i z dala od obiektu, co stanowi zauważalny bonus.

Nigdy nie miałem problemu z ciepłem do oprawy/gniazda przy użyciu lamp z odlewanym reflektorem, ponieważ używamy tylko produktów, które spełniają kanadyjskie standardy certyfikacji. (cUL, cETL, CSA) Jednym z wymagań standardów "C" jest test cieplny. Jeśli zainstalowana lampa wytwarza zbyt dużo ciepła i nie spełnia normy CSA, musi być przystosowana do użytku z lampą o niższej mocy. O ile wiem, UL nie ma takiego samego testu oceny cieplnej. Dlatego, gdy znajdziesz oprawę, która ma oznaczenie cUL cETL lub CSA, będzie w niej również podana maksymalna moc lampy (20W, 35W, 50W, 75W). Jeśli oprawa jest tylko wymieniona w UL lub ETL, zazwyczaj nie pokazuje maksymalnej mocy znamionowej.

Prawdopodobnie za dużo informacji... LOL. Wracam do pracy.

Używam lamp GE Constant Color prawie wyłącznie od ponad 10 lat i nigdy nie miałem z nimi żadnych problemów z przegrzewaniem. Mówię "prawie wyłącznie", ponieważ kilka razy popełniłem błędy, kupując "okazje".

Lampy są żywym sercem tego, co robimy. Uważam, że próba zaoszczędzenia dolara lub dwóch na lampie to pozorna oszczędność.

Tom

1 - 10 of 10 Posts