Lawn Care Forum banner

Szkarłatka

1.3K views 20 replies 7 participants last post by  phasthound  
#1 ·
Jak się tego pozbyć?

#5 ·
Pomaga wczesne opryskiwanie kolczurki. Trimec plus organiczny środek zwilżający.
Ten został spryskany nisko, gdzie łodyga znajdowała się w fazie szybkiego wzrostu.
Oczywiście, być może trzeba będzie trzymać osłonę, aby chronić kwiaty przed mgiełką oprysku.
Karton na patyku lub plastikowa łopata do śniegu dla dzieci?
Może ktoś produkuje dyszę kierunkową do opryskiwacza plecakowego.
Kolczurka ma mnóstwo głębokich korzeni, z którymi powróci w przyszłym roku - tak słyszałem. Wykop korzenie, jeśli kolczurka co roku rośnie wysoka. U nas około 6 stóp to maksimum. Nasze zimy są mroźne. Czy ktoś ma dobre zdjęcia?
Myślę, że odcięcie ich wcześnie w sezonie zapobiegnie wysyłaniu pokarmu do korzeni. Mocny trymer do żyłki? Powtórzyć w razie potrzeby?

#6 ·
Dzięki Riggle. Mój kolczurka rośnie w jednym z moich ogrodów zapylaczy. więc kopanie nie wchodzi w grę. Będę je wycinać. Opryskiwanie nieselektywnym herbicydem byłoby trudne ze względu na bliskie sąsiedztwo pożądanych roślin.
Mój plan ataku polega na ścięciu ich i nałożeniu nieselektywnego herbicydu na pień. Prawdopodobnie będę musiał powtórzyć aplikację wiosną.
Wszelkie inne sugestie są mile widziane. :)

#9 · (Edited)
Co powiesz na pielnik do mniszka lekarskiego?
Albo szpadel i wyciągnąć kępę, wyjąć kolczastą marchew i przesadzić dobre rośliny?
Ile i jak duże?

Nowa roślina z nasion powinna mieć tylko korzeń jak gigantyczny mniszek lekarski.

To wtedy, gdy jest wielokrotnie odcinany, że wyrasta duży, głęboki korzeń palowy.

#12 ·
A co powiesz na pielnik do mniszka lekarskiego?
Albo szpadel i wyskoczyć z kępki, wyjąć szkarłatkę, marchewkę i przesadzić dobre rośliny?
Ile i jak duże?

Nowa roślina z nasion powinna mieć tylko korzeń jak gigantyczny mniszek lekarski.

To wtedy, gdy jest wielokrotnie odcinany, że wyrasta duży, głęboki korzeń palowy.
Mają 6 stóp wysokości i jest ich około kilkunastu.

#15 ·
To jest mój plan ataku: Leczenie poszczególnych roślin systemowymi herbicydami glifosatem lub triklopyrem może być skuteczne. Glifosat jest nieselektywnym herbicydem, który zabija zarówno rośliny liściaste, jak i trawy. Triklopyr jest selektywnym herbicydem liściastym i nie uszkodzi większości traw. Herbicydy te można stosować na liście lub na ścięty pień po ręcznym usunięciu łodygi. Ponadto będę zbierać jagody, aby upewnić się, że nasiona nie wykiełkują.

#16 ·
Miałem zamiar wspomnieć, żeby nie dopuścić do wydania nasion.
Nasiona mogą być żywotne przez dziesięciolecia, myślę, że czytałem 40 lat.
Kiełkują, gdy ziemia zostaje oczyszczona lub doprowadzona do powierzchni.

Nowe działki budowlane często jednym z pierwszych chwastów, które się pojawiają....

Nie jest też trudno pozbyć się ich ręcznie, wystarczy kilka prób i obserwacja odrostów.

Tak czy inaczej, jestem pewien, że się uda.

• Wow
Reactions: Mark Oomkes
#17 ·
Miałem zamiar wspomnieć, żeby nie dopuścić do wydania nasion
Nasiona mogą być żywotne przez dziesięciolecia, myślę, że czytałem 40 lat
Kiełkują, gdy ziemia zostaje oczyszczona lub doprowadzona do powierzchni

Nowe działki budowlane to często jeden z pierwszych chwastów, które się pojawiają....

Nie jest też trudno pozbyć się ich ręcznie, wystarczy kilka prób i obserwacja odrostów

Tak czy inaczej, jestem pewien, że się uda
Tak, pozwoliłem, żeby wymknęło się spod kontroli. Ale jak powiedziałem wcześniej, teraz to już wojna!
Image