1. Missed the live Ask the Expert event?
    Catch up on the conversation with Ken Hutcheson, President of U.S. Lawns in the Franchising forum plus sign up to receive a FREE eBook on how to grow your landscape business.

    Dismiss Notice

Poor Cut Quality

Discussion in 'Lawn Mowing' started by statman, Jul 30, 2005.

  1. statman

    statman LawnSite Senior Member
    Messages: 268

    I have a 2004 Exmark 52 Lazer hp with about 350 hours. When I cut yards this week the cut quality wasn't up to par. I was leaving two strips of uncut grass and some stringers. The grass is finally growing again, but I'm having to double cut. I even tried running doubles, but still getting the same problems. Any ideas??? Could the sping bearings be going out?
     
  2. ALarsh

    ALarsh LawnSite Silver Member
    from Midwest
    Messages: 2,412

    Whats the condition of the blades?
     
  3. statman

    statman LawnSite Senior Member
    Messages: 268

    Freshly sharpened
     
  4. Mo Green

    Mo Green LawnSite Bronze Member
    Messages: 1,487

    Sometimes mine will leave the little stringers like that when I get clumps of grass stuck under the deck. I have noticed that this occurs more when I use the Gator blades.
     
  5. John Gamba

    John Gamba LawnSite Fanatic
    from ct
    Messages: 10,812

    Deck pitch may be off. Check the air in the tires. Start with the rear first.
    John
     
  6. Shuter

    Shuter LawnSite Bronze Member
    Messages: 1,171

    Check the for a broken spindle.
     
  7. hustlerdealer

    hustlerdealer LawnSite Member
    Messages: 13

    try a positive rake on the deck
     
  8. Littleriver1

    Littleriver1 LawnSite Senior Member
    Messages: 811

    Some times deck belts slip and don't show any signs. May be the belt stretched or the spring.
     
  9. Markf

    Markf LawnSite Senior Member
    Messages: 406

    You may want to do a search on the eXmark forum here. I believe I saw something relating to what you are experiencing about a year ago.
    Mark
     
  10. D Fricks

    D Fricks LawnSite Member
    Messages: 87

    Check your idler pulley on the deck make sure it is working smoothly might want to take it off clean and grease without tension on the belt .
     

Share This Page