Lawn Care Forum banner

Prodiamina: jak długo przed dosiewem jest OK?

1 reading
4.2K views 6 replies 5 participants last post by  walkinonwater27  
#1 ·
Mam klienta, który zastosował Prodiaminę w połowie maja '23. Klient myśli o dosiewce w Święto Pracy '23. Czy Prodiamina negatywnie wpłynie na dosiewkę, skoro to tylko 3 - 3,5 miesiąca po zastosowaniu Prodiaminy (trawnik jest nawadniany)?

Stosuję Dimension i nigdy nie mam problemów z dosiewką 3 miesiące później. Z tego, co czytałem, Prodiamina działa dłużej.

Dzięki.

#2 ·
Mam klienta, który zastosował Prodiamine w połowie maja '23. Klient myśli o dosiewce w Święto Pracy '23. Czy Prodiamine negatywnie wpłynie na dosiewkę, skoro minęło tylko 3 - 3,5 miesiąca od zastosowania Prodiamine (trawnik jest nawadniany)?

Stosuję Dimension i nigdy nie mam problemów z dosiewką 3 miesiące później. Z tego, co czytałem, Prodiamine działa dłużej.

Dzięki.
Zależy od dawki, w jakiej został zastosowany.

#4 ·
Jeśli napowietrzasz/wysiewasz, wszystko jest w porządku, jeśli jest to górne ubieranie, to zajmie kolejne dwa tygodnie, zanim korzenie dotrą do warstwy zapobiegawczej. Prawdopodobnie też w porządku, ale jak powiedział ktoś inny, zależy to od AI i zastosowanej dawki. Miałem nowego klienta, który podlewał codziennie przez 30 minut, pierwszy pre-em zniknął w 4-5 tygodni (wymiar) 60k, 10 godzin dziennie, 70 godzin tygodniowo rozpryskiwania h2o na swojej posesji. Jeśli ma nawadnianie, znacznie skraca to okno skuteczności, w zależności od tego, jak często podlewa.

#6 ·
Jeśli napowietrzasz/wysiewasz, wszystko jest w porządku, jeśli jest to nawożenie powierzchniowe, to potrwa jeszcze około dwóch tygodni, zanim korzenie dotrą do warstwy zapobiegawczej. Prawdopodobnie też w porządku, ale jak powiedział ktoś inny, zależy to od AI i zastosowanej dawki. Miałem nowego klienta, który podlewał codziennie przez 30 minut, pierwszy pre-em zniknął w 4-5 tygodni (wymiar) 60k, 10 godzin dziennie, 70 godzin tygodniowo rozpylania h2o na swojej posesji. Jeśli ma nawadnianie, znacznie zmniejsza to okno efektywności, w zależności od tego, jak często podlewa.
Będę siał za pomocą siewnika tarczowego. Zobaczę, czy klient wie, ile funtów nawozu położył i jaki % prodiaminy w nim było.