Lawn Care Forum banner

Żyto nie wschodzi w pełni

4.9K views 24 replies 6 participants last post by  BobcatBaseball12  
#1 ·
Mam obszary, które wyraźnie nie pojawiają się na naszym polu. Temperatury były wysokie, około 70-80 stopni w średniej dla ostatniego tygodnia, jednak nasiona są w ziemi od około 10 dni. Czy to problem z podlewaniem, czy coś innego? A może temperatura zwykle opóźnia tylko takie sekcje? Miałoby to sens, gdyby nie był to tak "posegmentowany" obszar, w którym jeszcze się nie wypełniło.

#2 ·
Niewiele doświadczenia...ale...myślę, że to wina nawadniania.
Czy ciśnienie jest niskie w niektórych miejscach?
Czy gleba jest trochę twarda i sucha?

Czy gleba jest piaszczysta i sucha w brązowych miejscach?

Czy nasiona zostały zastosowane równomiernie?

Czy gleba do nawożenia została zastosowana równomiernie? Torf?
Czy skaryfikacja została przeprowadzona równomiernie?

#4 ·
Niewiele doświadczenia... ale... myślę, że to wina nawadniania.
Czy ciśnienie jest niskie w niektórych miejscach?
Czy gleba jest trochę twarda i sucha?

Czy gleba jest piaszczysta i sucha w brązowych miejscach?

Czy nasiona zostały wysiane równomiernie?

Czy gleba do nawożenia została naniesiona równomiernie? Torf?
Czy skaryfikacja została przeprowadzona równomiernie?
Nie używamy torfu, a gleba do nawożenia z jakiegoś powodu to w 100% piasek. Sprawdzę jutro ciśnienie wody i stan gleby.
To dość dziwne, trudno to stwierdzić na podstawie zdjęć, ale naprawdę widać, że jest bardzo plamiste w losowych miejscach. Nie potrafię tego do końca wytłumaczyć, ale jest to bardzo losowe na polu i w miejscach z wcześniejszym dobrym podlewaniem.

#5 ·
Mam obszary, które wyraźnie nie wschodzą na naszym polu. Temperatury były wysokie, około 70-80 w średniej z zeszłego tygodnia, jednak nasiona są w ziemi od około 10 dni. Czy to problem z podlewaniem, czy coś w tym stylu? A może temperatura zwykle opóźnia tylko takie sekcje? Miałoby to sens, gdyby nie był to tak "posegmentowany" obszar, gdzie jeszcze się nie wypełnił. View attachment 559480
View attachment 559479
View attachment 559478
View attachment 559477
View attachment 559476
Zapomniałem również wspomnieć, że trawa kępi się w takich miejscach.

#17 ·
wygląda to na żyto roczne kontra żyto wieloletnie... nie powinno to wpływać na kiełkowanie... czy w niektórych z tych obszarów jest większy ruch na ziemi? a może zagęszczone obszary z odpływem deszczu?
Teraz wszystko wydaje się dość płaskie, musiałem naprawić pewne problemy z poziomowaniem, ale wszystko jest w porządku.
Obszary, o których myślałem, że będą bardziej zagęszczone, radziły sobie lepiej, jak mi się wydawało. Jest to w mojej głowie do góry nogami, więc naprawdę się o to martwię.

#15 · (Edited)
Rozsiewacz powinien działać dobrze. W niektórych miejscach, myślę, że widzę wyraźną linię między dobrą trawą a rzadką trawą. Sugeruje to, że wynika to z różnic w glebie pod trawą. Czy to jest z lewej strony? Myślę, że wszystko będzie dobrze. Sprawdź glebę za pomocą sondy glebowej. Piaszczysta? Myślę również, że nawóz startowy byłby pomocny. Szybszy wzrost i ciemniejsza zieleń. Należy uważać, aby nakładać go równomiernie. Może wschód i zachód - a następnie północ i południe, aby zmniejszyć szanse na nierównomierną zieleń. Pomyśl o wyższej jakości nasionach. Najlepsze rodzaje życicy trwałej mają piękny ciemnozielony kolor. Oczywiście życica trwała się nie rozprzestrzenia - brak kłączy - ma tendencję do bycia nieco grudkowatą, jeśli nasiona nie są blisko siebie. Należy więc upewnić się, że odpowiednia ilość nasion jest wysiewana na cal kwadratowy. Potrzebujesz około 25 nasion na cal kwadratowy. I rozważ dodanie kostrzewy łąkowej. Kłącza powodują, że pędy wypełniają małe, cienkie miejsca - co ostatecznie prowadzi do gęstszej murawy.

I...

I musisz zasiać odpowiednią liczbę nasion na cal kwadratowy. Osobiście lubię sugerować trochę więcej - na wypadek gdyby nie wszystkie wykiełkowały.

#18 ·
Rozsiewacz powinien działać dobrze. W niektórych miejscach myślę, że widzę wyraźną linię między dobrą trawą a rzadką trawą. Sugeruje to, że jest to spowodowane różnicami w glebie pod trawą. Czy to jest z kosmosu?
Myślę, że wszystko będzie dobrze. Sprawdź glebę za pomocą sondy glebowej. Piaszczysta?
Myślę też, że nawóz startowy byłby pomocny. Szybszy wzrost i ciemniejsza zieleń. Należy uważać, aby nakładać go równomiernie. Może wschód i zachód - a następnie północ i południe, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo nierównej zieleni.
Pomyśl o wyższej jakości nasionach. Najlepsze rodzaje życicy trwałej mają piękny ciemnozielony kolor.
Oczywiście życica trwała się nie rozprzestrzenia - brak kłączy - ma tendencję do bycia nieco grudkowatą, jeśli nasiona nie są blisko siebie. Dlatego należy upewnić się, że na cal kwadratowy wysiewa się odpowiednią ilość nasion.
Potrzebujesz około 25 nasion na cal kwadratowy.
I rozważ dodanie wiechliny łąkowej. Kłącza powodują, że pędy wypełniają małe, cienkie miejsca - co ostatecznie prowadzi do gęstszej murawy.

I...

I musisz zasiać odpowiednią liczbę nasion na cal kwadratowy. Ja osobiście lubię sugerować trochę więcej - na wypadek gdyby nie wszystkie wykiełkowały.
Nie muszę sprawdzać, żeby wiedzieć, że gleba jest prawdopodobnie zbyt piaszczysta. Przez ostatnie 6 lat topdressing był wykonywany w 100% piaskiem. Nie wiem, jaki powinien być stosunek i czy lepiej czy gorzej, gdy piasek jest grubszy lub cieńszy pod względem próbki rdzeniowej.zz

#20 · (Edited)
Na pierwszym zdjęciu - wydaje mi się, że widzę dwie głowice zraszaczy. A obszar niezielony jest jakby okrągły. To sugeruje, że głowica zraszacza wyrzuca wodę tylko do połowy. Czy głowica pop-up jest uszkodzona? Nadepnięta? Czy możesz ją nasmarować? Piasek w dyszy? Czy głowica nie obraca się? Czy wieje wiatr? Piasek w mechanizmie? Piasek na trzpieniu i gumowej uszczelce wycieraczki? Zainstaluj nową głowicę zraszacza.
Czy widzisz suchy obszar wynikający z korzeni drzewa sięgających pod trawę w pobliżu płotu?

Może twoi znajomi dali ci tanie nasiona - może żyto jednoroczne.

To byłby dobry moment, aby wpaść do Home Depot - i odebrać miernik wilgotności gleby i miernik pH gleby. Lub dla lepszej jakości... MKRittenhouse.com.
Sprawdź pod kątem kwaśnej gleby, zasadowej gleby, nadmiaru rozpuszczalnych soli.
Możesz również podejrzewać piasek - czy w piasku jest trochę soli?
"Piasek przenosi wszystkie potrzebne składniki odżywcze." ?
Masz rację - nie polegaj na nim w kwestii porad.
Omów to ze swoim pobliskim dealerem Siteone.
Dobry moment na pobranie próbki i wykonanie testu gleby. U of Florida ma dobre laboratoria glebowe. Tallahassee lub jakkolwiek nazywa się to miasto.

Lub...https://www.woerner.com/location/category/retail/

Przynajmniej zdobądź domowy zestaw do badania gleby.
Pamiętaj, aby rozłożyć środek odstraszający pytony.

#21 ·
Na pierwszym zdjęciu - wydaje mi się, że widzę dwie głowice zraszaczy. A obszar niezazieleniony jest jakby okrągły. Sugeruje to, że głowica zraszacza wyrzuca wodę tylko w połowie. Czy głowica pop-up jest uszkodzona? Nadepnięta? Czy możesz ją nasmarować? Piasek w dyszy? Czy głowica nie obraca się?
Czy widzisz suchy obszar wynikający z korzeni drzewa sięgających pod trawę w pobliżu ogrodzenia?

To byłby dobry moment, aby wpaść do Home Depot i odebrać miernik wilgotności gleby i miernik pH gleby. Lub dla lepszej jakości... MKRittenhouse.com.
Sprawdź pod kątem kwaśnej gleby, zasadowej gleby, nadmiaru rozpuszczalnych soli.
Mógłbyś również podejrzewać piasek - czy w piasku jest trochę soli?
"Piasek przenosi wszystkie potrzebne składniki odżywcze." ?
Masz rację - nie polegaj na nim w kwestii porad.
Omów to ze swoim pobliskim dealerem Siteone.
Dobry czas na pobranie próbki i wykonanie testu gleby. U of Florida ma kilka dobrych laboratoriów glebowych. Tallahassee lub jakkolwiek nazywa się to miasto.
Przynajmniej zdobądź domowy zestaw do badania gleby.
Pamiętaj, aby położyć środek odstraszający pythony.
Kiedy wrócę dziś po południu, uruchomię zraszacze na sekundę i zobaczę, czy mam zasięg. Teraz, kiedy o tym wspominasz, widzę, że brązowy obszar znajduje się poza okręgiem.
Może się zdarzyć, że instalator nie naprawił dyszy i może po prostu wyrzucać wodę w prostej linii, naprawiłem około 20 takich głowic i myślałem, że je wszystkie zdobyłem.
Ile zwykle kosztuje próbka gleby?

#22 ·
Umieściłbym starter i lekko go podlał, aby nie wypychać składników odżywczych poza strefę korzeniową, jeśli wszystko to piasek. 10 minut na strefę? 3 razy w tygodniu po tym, jak słońce uderzy w murawę rano, żeby szybko wyschła i nie dostać Pythium. Tak, piasek ma 0 składników odżywczych, nie słuchajcie tego gościa. Rozważcie granulowany obornik z kurczaka, aby zacząć naprawiać glebę i ma on dość neutralne pH.

#23 ·
Umieściłbym starter i lekko go podlał, aby nie wypchnąć składników odżywczych poza strefę korzeniową, jeśli wszystko jest piaskiem. 10 minut na strefę? 3 razy w tygodniu po tym, jak słońce uderzy w murawę rano, aby szybko wyschła i nie dostać Pythium. Tak, piasek ma 0 składników odżywczych, nie słuchaj tego gościa. Rozważ granulowany obornik z kurczaka, aby zacząć naprawiać glebę i ma on dość neutralne pH.
Zawsze mówili mi nie na obornik z kurczaka, ponieważ „będzie śmierdział gównem” każdego dnia, kiedy tam jesteśmy. Nie sądzę, żeby zdawali sobie sprawę, że zapach by zniknął, chociaż nie wiem lol.