Lawn Care Forum banner

Walker Decks Napęd pasowy lub przekładnia zębata

5.8K views 9 replies 8 participants last post by  edward hedrick  
#1 ·
Który pokład Walkera jest lepszy: napęd pasowy 52" czy napęd zębaty? Zastanawiam się tylko, czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi pokładami i jakie są plusy i minusy?

#3 · (Edited)
Czy na pewno nie mylisz jednego i tego samego, ponieważ wiele osób
używa słów "przekładnia" i "napęd pasowy" zamiennie, podczas gdy odnosi się to do tej samej kosiarki.
Jedynymi dwoma kosiarkami są zwykle hydrauliczne oraz napęd pasowy LUB przekładniowy,
ale w większości przypadków przekładnia / pas odnosi się do tej samej maszyny.

Ponieważ w większości przypadków, gdy ludzie mówią "napęd przekładniowy", odnoszą się po prostu do 5-biegowej skrzyni biegów (w napędzie pasowym).

Teraz...
Istnieje coś takiego jak prawdziwy system ostrzy z napędem przekładniowym, ale są one bardzo rzadkie, nigdy takiego nie widziałem, poza zdjęciami.

Jeśli natkniesz się na system ostrzy z napędem przekładniowym, istnieje ŁAŃCUCH, który biegnie
od silnika do kół pasowych ostrzy i zestawu kół zębatych, wokół których się obraca.

Te agregaty z napędem przekładniowym MUSZĄ mieć ostrza działające synchronicznie, nie jestem pewien, jaki jest powód
systemu ostrzy z napędem przekładniowym, ale wiem, że ostrza muszą być precyzyjnie WYMIERZONE, w przeciwnym razie uderzą o siebie.

Wszystko inne działa na paskach od silnika do agregatu, na tych ostrza nie muszą być zsynchronizowane.

#4 ·
Czy na pewno nie mylisz tego samego, ponieważ wiele osób
używa słów "przekładnia" i "napęd pasowy" zamiennie, podczas gdy odnosi się to do tej samej kosiarki.
Zazwyczaj jedyne dwie kosiarki to hydrauliczne i napęd pasowy LUB przekładniowy,
ale w większości przypadków przekładnia / pas odnosi się do tej samej maszyny.

Ponieważ w większości przypadków, gdy ludzie mówią "napęd przekładniowy", odnoszą się po prostu do 5-biegowej skrzyni biegów (w napędzie pasowym).

Teraz...
Istnieje coś takiego jak prawdziwy system ostrzy z napędem przekładniowym, ale są one bardzo rzadkie, nigdy takiego nie widziałem, poza zdjęciami.

Jeśli natkniesz się na system ostrzy z napędem przekładniowym, istnieje ŁAŃCUCH, który biegnie
od silnika do kół pasowych ostrzy i zestawu kół zębatych, wokół których się obraca.

Te agregaty koszące z napędem przekładniowym MUSZĄ mieć ostrza pracujące synchronicznie, nie jestem pewien, jaki jest powód
systemu ostrzy z napędem przekładniowym, ale wiem, że ostrza muszą być precyzyjnie WYMIERZONE, w przeciwnym razie uderzą o siebie.

Wszystko inne działa na paskach od silnika do agregatu, w tych przypadkach ostrza nie muszą być zsynchronizowane.
Kosiarka marki Walker, nie prowadzona :)

#5 ·
Nigdy nie miałem napędu pasowego, ale rozważałem jego zakup i oto kilka rzeczy, które o nich odkryłem.
Pokład zębaty jest tańszy niż pas.
Koło zębate 52 ma wszystkie 3 ostrza proste i pas ma ostrza rozmieszczone jak większość ztr'ów.
Pas jest wykonany z cięższego metalu.

Czy ktoś wie, czy prędkość końcówki ostrza jest taka sama?

#6 ·
Z tego, co słyszałem, nie mam doświadczenia z napędami zębatymi, wrzeciona wytrzymują dłużej w napędach pasowych, a wibracje są zredukowane. Rozmawiałem o tym w zeszłym tygodniu z moim dealerem i powiedział, że napęd pasowy jest zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem. W napędzie zębatym trzeba upewnić się, że ostrza są idealnie wyważone, podczas gdy w napędzie pasowym nie jest to tak ważne, ponieważ pasek tłumi wszelkie wibracje spowodowane niewyważeniem ostrzy, co wydłuża żywotność wrzecion.

#9 ·
Jeśli masz napęd pasowy 52SD, masz doskonały pokład. Posiadam jeden i to sprawia, że Walker to zupełnie inna maszyna. Może kosić zarówno na mokro, jak i na sucho i pozostawia niesamowite cięcie. Mam swój wyposażony w podwójne ostrza i to tak, jakbyś miał 3 helikoptery wirujące pod spodem. Nie będziesz żałować.