Ściąłem dużo trawy bahia, nie z wyboru. Które ostrze zapewni najlepsze cięcie bez konieczności podwójnego lub potrójnego koszenia trawnika, a także na jakiej wysokości ją kosicie?
Zainstalowałem zestaw do mulczowania około miesiąca temu w moim 737 z gatorami. Działa świetnie na wszystkim, Z WYJĄTKIEM trawy Bahia. Jeśli zainstalujesz zestaw i będziesz kosić dużo trawy bahia, przygotuj się na potrojenie czasu na każdym podwórku. Robię 4 podwórka, które mają 16-18 cali wysokości i z zestawem do mulczowania czas skrócił się z 45 minut do ponad 2 godzin. To coś zaraz zejdzie, aż do sezonu liści. Trawa bahia na moim podwórku została skoszona 10 dni temu i ma prawie wysokość talii i pada tak mocno, jak to tylko możliwe. Szukam, czy gdzieś jest tęcza!026TB4U said:Ponieważ padało nieprzerwanie przez dwa tygodnie, musiałem skosić trawę Bahia o wysokości 12-18" moją kosiarką Ferris 1500Z 21HP/48". Właśnie założyłem nowy zestaw ostrzy i spisała się całkiem dobrze. Używam oryginalnych ostrzy. Koszę podwójnie i potrójnie tylko po to, żeby trochę drobniej pociąć trawę. Trawa była również mokra, co nie ułatwiało sprawy. Mam zestaw do mulczowania, ale nie został jeszcze zainstalowany.
Jak wysoka była trawa bahia, którą kosiłeś? Skosiłem ten sam trawnik, gdy miał około 6-8 cali. Zrobiłem to w jednym przejściu i tępymi ostrzami. Zgadzam się, że twój pokład (nachylenie/grabi) nie jest odpowiednio wyregulowany.
Czy ktoś wie, czy będę musiał zmienić ostrza na inne z zestawem do mulczowania?
Teraz koszę tylko bahia i dużo tego. Czy próbowałeś innych ostrzy z zestawem do mulczowania? Wygląda na to, że konsensus wydaje się być taki, że ostrza gator nie działają, przynajmniej nie na bahia.QualityLawnCare4u said:Zainstalowałem zestaw do mulczowania około miesiąca temu w moim 737 z gatorami. Działa świetnie na wszystkim, Z WYJĄTKIEM trawy Bahai. Jeśli zainstalujesz zestaw i będziesz kosić dużo bahai, przygotuj się na potrojenie czasu na każdym podwórku. Robię 4 podwórka, które mają 16-18 cali wysokości i z zestawem do mulczowania czas skrócił się z 45 minut do ponad 2 godzin. To coś ma zejść do sezonu liści. Bahai na moim podwórku zostało skoszone 10 dni temu i ma prawie wysokość talii i pada tak mocno, jak to tylko możliwe. Szukam, czy gdzieś jest tęcza!
Próbowałem gatorów, zwykłych ostrzy, podwójnych i NIC nie działa w 18-calowej trawie bahia z mulczerem. Trzeba jechać na pełzaniu, a wtedy zostaje tak wiele łodyg, że trzeba przejechać jeszcze raz, a potem trzeci raz, żeby pozbyć się kęp trawy z pokładem ustawionym na 5 cali. Bahia NIE mulczuje dobrze. Gdyby teraz tak mocno nie padało, ten zestaw do mulczowania by się odczepił.026TB4U said:W tej chwili koszę tylko bahia i to dużo. Czy próbowałeś innych ostrzy z zestawem do mulczowania? Wygląda na to, że konsensus jest taki, że ostrza gator nie działają, przynajmniej nie na bahia.
Wygląda na to, że powinienem wydać pieniądze na Meg-mo zamiast na zestaw do mulczowania.Precision said:Bahia nie mulczuje dobrze, ponieważ jest trawą o bardzo dużej zawartości włókien w porównaniu do większości innych.
Pamiętaj, że jest to trawa, która pierwotnie była używana do produkcji siana w Brazylii.
Najważniejszą rzeczą w przypadku Bahia jest ostre ostrze.
Na mojej kosiarce Gravely PM260 z ostrymi ostrzami OEM mogę kosić Bahia z prędkością 60% (5 mph) mojej prędkości koszenia st augustine (8 mph). Jeśli użyję Meg-mo, mogę jechać z prędkością 6 mph i pozostają ostre około dwa razy dłużej.
Drugą najważniejszą rzeczą jest moc.
jest to szczególnie prawdziwe, jeśli trawa wymknęła się spod kontroli.
Trzecią najważniejszą rzeczą jest koszenie co najmniej raz w tygodniu, gdy pada deszcz.
ścięcie więcej niż 4 cale znacznie utrudnia sprawę.
Koszę na wysokości od 3 do 4 cali. Im niżej kosisz, tym łatwiej jest uzyskać strąki nasion. Ale jeśli kosisz znacznie niżej niż 3 cale, zobaczysz stopniowe przerzedzanie trawnika, co prowadzi do utraty ssania i większej liczby strąków.
Z ostrzami oem zmieniam je po 4 godzinach koszenia, z Meg-mo robię to po 7 lub 8 godzinach.
W przypadku każdego rodzaju przerostu stwierdzam, że podwójne ostrza niewiele pomagają, dodatkowy ciężar plus kępy trawy zapychają kosiarkę zbyt szybko. Podwójne ostrza działają dobrze na 4 cale lub mniej. Używałem high lift nad oem. Teraz po prostu wybieram meg-mos.
Stwierdzam również, że jeśli ziemia jest wilgotna, ostrze ma dłuższą żywotność. Głównie dlatego, że piasek nie jest podnoszony i nie tępi ostrzy tak szybko.
Jestem nowicjuszem, jeśli chodzi o kosiarki komercyjne. Jestem również nowy na tym forum. Wspomniałem o nachyleniu pokładu, ponieważ czytałem, że ludzie w kółko to polecają, aby naprawić problemy ze złym koszeniem.contourbs said:Mój exmark ma zaledwie 4 miesiące, czy myślisz, że muszę majstrować przy nachyleniu pokładu? A jeśli tak, to co mam zrobić?
Na moim exmarku z 14 godzinami nachylenie było przesunięte o około 1/4 cala. Instrukcja mówi, jak to wyregulować, nie jest to zła, ale trochę żmudna praca. To również robi różnicę.026TB4U said:Jestem nowicjuszem, jeśli chodzi o kosiarki komercyjne. Jestem również nowy na tym forum. Wspomniałem o nachyleniu pokładu, ponieważ czytałem, że ludzie wciąż to zalecają, aby naprawić problemy ze złym cięciem.
Przynajmniej sprawdziłbym pokład. Jeśli chodzi o to, gdzie szukać, w instrukcji Exmark powinna być sekcja dotycząca sprawdzania i korygowania pokładu. Zazwyczaj polega to na zaparkowaniu na równej powierzchni i zmierzeniu odległości w różnych punktach pokładu. Tył powinien być wyższy niż przód. Ale jeszcze raz, sprawdź instrukcję, aby uzyskać dokładną procedurę. Mam Ferrisa, a nie Exmarka, więc nie chcę wprowadzać cię w błąd.
masz wystarczająco dużo KM, aby wypróbować ujemny skok pokładu 1/8" i faliste noże do mulczowania na boczny wyrzut. Nie jestem pewien co do dokładnych ustaleń exmarka, spróbuję tego poszukać.contourbs said:i have a exmark 23 kawi, 52 inch