Lawn Care Forum banner

Czy możemy porozmawiać o nożycach do żywopłotu?

1 reading
13K views 39 replies 19 participants last post by  Sjoerd  
#1 ·
Niedawno zdałem sobie sprawę, że marnuję cenny czas, bawiąc się moimi nożycami do żywopłotu Ryobi 40v. Są one przeznaczone tylko do pielęgnowanych bukszpanów i innych lekkich prac. Najgorsze jest to, że celowo unikam kont, które wymagają więcej niż odrobiny pielęgnacji krzewów. Nie wiem, dlaczego nie doszedłem do tego wcześniej, ale teraz tu jestem.

Gaz, prąd, korba ręczna, koło chomika, nie chcę do tego podchodzić tak, jak robię to z moją niezawodną głowicą Ryobi 40v. Oczywiście wolałbym elektryczną, ale jest to mniej ważne w przypadku czegoś, co poradzi sobie z zarośniętymi rzeczami. Teraz @sagesove wpoił mi przekonanie, że platforma akumulatorowa Husqvarna jest tą, z którą warto pracować. Przyznam, że chciałbym iść w tym kierunku, wszyscy jesteśmy tylko ludźmi i nie mogę usunąć wszystkich moich uprzedzeń i osobistych pragnień, ale proszę, niech ktoś zasugeruje mi coś, co lubi.

To, co naprawdę mnie dezorientuje, to co byłoby dobrym, wszechstronnym trymerem do żywopłotu? Coś takiego, co w mojej opinii jest tradycyjnym trymerem do żywopłotu. Przy okazji, to jest to, czego używam.

Image

A co z czymś takim? Widziałem ekipy przycinające duże i małe rzeczy za pomocą tego typu konfiguracji. Czy mógłbym dostać głowicę z możliwością montażu i uruchomić komercyjny osprzęt do żywopłotu?

Image

Czy mogę podejść do tego, szukając uniwersalnego urządzenia, czy jest wystarczający powód, aby kupić styl ręczny, jak mój Ryobi na zdjęciu, i typ słupowy? Typ słupowy pozwoliłby mi zacząć wkraczać w używanie komercyjnej głowicy, ale muszę skupić się na głównym temacie, a to robienie kroku dalej w tym zawodzie i efektywne rockowanie krzewów.

#2 ·
Kiedy przycinałem krzewy i żywopłoty, używaliśmy elektrycznych nożyc do żywopłotu na kablu. Uwielbiałem je. Lżejsze niż te na benzynę, mniej hałasu i żadnych spalin. Nigdy nie miałem problemu z zatykaniem się. Klienci nigdy nie mieli problemu z podłączeniem się do ich zewnętrznego gniazdka. Używaliśmy generatora przy kilku zleceniach. Naszą największą coroczną pracą był żywopłot z choiny kanadyjskiej, który miał od 12 do 15 stóp wysokości i kilkaset jardów długości. Kilka dni pracy dla 2 osób na drabinach sadowniczych.

#4 ·
Kiedy przycinałem krzewy i żywopłoty, używaliśmy elektrycznych nożyc do żywopłotu z przewodem. Uwielbiałem je. Lżejsze niż te zasilane benzyną, mniej hałasu i brak spalin. Nigdy nie miałem problemu z blokowaniem się. Klienci nigdy nie mieli problemu z podłączeniem się do ich zewnętrznego gniazdka. Używaliśmy generatora przy kilku zleceniach. Naszym największym corocznym zleceniem był żywopłot z choiny kanadyjskiej, który miał od 12 do 15 stóp wysokości i kilkaset jardów długości. Kilka dni pracy dla 2 osób na drabinach sadowniczych.
Zapomniałem dodać ten link:
A także fakt, że nożyce z przewodem były używane każdego dnia roboczego przez dwuosobową ekipę przez wiele miesięcy.

#3 ·
Używam kilku podkaszarek Kobalt 40v. Sprawdzają się dobrze przy pielęgnowaniu małych rzeczy. Mam zasilaną benzyną podkaszarkę Poulan Pro, którą ktoś mi dał i która nie była używana od czasu, gdy mam Kobalta. Mam również podkaszarkę na wysięgniku Craftsman klasy marketowej, ponieważ nie wykonuję mnóstwa przycinania.

Kiedy zgromadzę więcej narzędzi Milwaukee, mogę rozważyć ich nożyce do żywopłotu, gdy będę gotowy na ulepszenie.

Lekka, cichsza podkaszarka akumulatorowa jest O WIELE lepsza niż ręczna jednostka benzynowa, jeśli bateria jest w stanie podołać zadaniu.

#11 ·
Używam kilku podkaszarek Kobalt 40v. Sprawdzają się dobrze przy pielęgnowaniu małych rzeczy. Mam zasilaną benzyną podkaszarkę Poulan Pro, którą ktoś mi dał i która nie była używana od czasu, gdy mam Kobalta. Mam też podkaszarkę na wysięgniku Craftsman klasy Lowe's, ponieważ nie wykonuję mnóstwa przycinania.

Kiedy zgromadzę więcej narzędzi Milwaukee, mogę rozważyć ich nożyce do żywopłotu, gdy będę gotowy na ulepszenie.

Lekka, cichsza podkaszarka akumulatorowa jest O WIELE lepsza niż ręczna jednostka benzynowa, jeśli bateria jest w stanie podołać zadaniu.
Kupiłem to uniwersalne mocowanie na Facebooku zeszłego lata i jest zaskakująco dobre. Po prostu nie chcę go zepsuć przy ciężkich pracach, ponieważ jest miło mieć go przy pielęgnowanych rzeczach.

Image

#29 ·
To również powód, dla którego jestem otwarty na urządzenie gazowe. Nie chcę mieć narzędzi, których używam codziennie i które nie są zasilane bateriami, ale do raz w miesiącu lub dwa przy cięciu żywopłotu gaz byłby w porządku.
Używam 20-calowej listwy tnącej Stihl zamontowanej na FS90 R do około 75% rutynowych prac przy krzewach. Do wysokich rzeczy zdejmuję ją i zakładam na teleskopową piłę do gałęzi, która pozwala mi sięgnąć ponad 15 stóp stojąc na płaskich stopach.

#12 ·
Niedawno zdałem sobie sprawę, że marnuję cenny czas, bawiąc się moimi nożycami do żywopłotu Ryobi 40v. Są one przeznaczone tylko do pielęgnowanych bukszpanów i innych lekkich prac. Najgorsze jest to, że celowo unikam kont, które wymagają więcej niż odrobiny pielęgnacji krzewów. Nie wiem, dlaczego nie doszedłem do tego wcześniej, ale teraz tu jestem.

Gaz, prąd, korba ręczna, koło chomika, nie chcę do tego podchodzić tak jak do mojej niezawodnej głowicy Ryobi 40v. Oczywiście wolałbym prąd, ale jest to mniej ważne w przypadku czegoś, co poradzi sobie z zarośniętymi rzeczami. Teraz @sagesove wpoił mi przekonanie, że platforma akumulatorowa Husqvarna jest tą, z którą warto pracować. Przyznam, że chciałbym iść w tym kierunku, wszyscy jesteśmy tylko ludźmi i nie mogę usunąć wszystkich moich uprzedzeń i osobistych pragnień, ale proszę, niech ktoś zasugeruje coś, co lubi.

To, co naprawdę mnie dezorientuje, to co byłoby dobrym, wszechstronnym trymerem do żywopłotu? Coś takiego, co moim zdaniem jest tradycyjnym trymerem do żywopłotu. Swoją drogą, to jest to, czego używam.

View attachment 492524

A co z czymś takim? Widziałem ekipy przycinające duże i małe rzeczy za pomocą tego typu konfiguracji. Czy mogę dostać głowicę z przystawką i uruchomić komercyjną przystawkę do żywopłotu?

View attachment 492530

Czy mogę podejść do tego, szukając uniwersalnego urządzenia, czy też jest wystarczający powód, aby kupić styl ręczny, taki jak mój Ryobi na zdjęciu, i typ słupowy? Typ słupowy pozwoliłby mi zacząć wkraczać w uruchamianie komercyjnej głowicy, ale muszę skupić się na głównym temacie i to jest zrobienie kroku dalej w tym handlu i efektywne rockowanie krzewów.
Powinieneś dostać głowicę wielofunkcyjną, taką jak ten Husky, ale będziesz też chciał ładne urządzenie ręczne. Zaufaj mi, przedłużana przystawka do nożyc do żywopłotu jest naprawdę fajna, ale spali twoje ramiona w kilka godzin, jeśli nie wcześniej.

#13 ·
Meh. Używałem "extended reach", przegubowej głowicy do przycinania przez wiele lat, zanim kupiłem ręczną. Nie jestem dużym facetem. Moje ramiona przetrwały.

Właściwie tak się przyzwyczaiłem do używania go do prawie WSZYSTKIEGO, że kiedy dostałem ręczną podkaszarkę, uznałem, że mała podkaszarka jest niewygodna w użyciu.
Jeśli miałbym kupić JEDNĄ podkaszarkę o zwiększonym zasięgu, nie marnowałbym pieniędzy na taką ze stałą głowicą. Przegubowa głowica, którą kupiłem, to zdecydowanie najlepsze pieniądze, jakie wydałem, jeśli chodzi o ułatwienie sobie życia.
Mogę regulować kąt zamiast wykręcać swoje ciało.

Oto kilka starych zdjęć.
To podkaszarka żyłkowa Stihl FS90R - brała różne przystawki przekładni - nie dzielony wał.
Jedyne dwie przystawki, jakie kiedykolwiek kupiłem, to podcinarka krawędzi (której użyłem około 3 razy) i nożyce do żywopłotu. (których używam BARDZO DUŻO)
Kiedy kupiłem drugą FS90R, po prostu trzymałem do niej cały czas przystawkę do podkaszarki, zamiast wymieniać głowice.

Przedni uchwyt pętlowy został dodany, ponieważ pozycja pętli "podkaszarki żyłkowej" jest zbyt blisko podczas sięgania na zewnątrz podczas cięcia. Miałem tę pętlę w garażu ze zużytej podkaszarki dla właścicieli domów i umieściłem ją na tej. Działa świetnie - wiele opcji obsługi.

Image

Image

Image

#21 ·
Meh. Używałem "wysięgnika", głowicy przegubowej przez wiele lat, zanim kupiłem ręczny. Nie jestem dużym facetem. Moje ramiona przetrwały.

Właściwie tak się przyzwyczaiłem do używania go do prawie WSZYSTKIEGO, że kiedy dostałem ręczny trymer, uznałem, że mały trymer jest niewygodny w użyciu.
Jeśli miałbym kupić JEDEN trymer z wysięgnikiem, nie marnowałbym pieniędzy na taki ze stałą głowicą. Przegubowa głowica, którą kupiłem, to zdecydowanie najlepsze pieniądze, jakie kiedykolwiek wydałem, jeśli chodzi o ułatwienie mi życia.
Mogę regulować kąt zamiast wykręcać swoje ciało.

Oto kilka starych zdjęć.
To trymer żyłkowy Stihl FS90R - brał różne przystawki do przekładni - nie dzielony wał.
Jedyne dwie przystawki, jakie kiedykolwiek kupiłem, to obcinarka do krawędzi (której użyłem około 3 razy) i nożyce do żywopłotu. (których używam BARDZO DUŻO)
Kiedy kupiłem drugi FS90R, po prostu trzymałem do niego cały czas przystawkę do trymera, zamiast wymieniać głowice.

Przedni uchwyt pętlowy został dodany, ponieważ pozycja pętli "trymera żyłkowego" jest zbyt blisko podczas sięgania na zewnątrz podczas cięcia. Miałem tę pętlę w garażu ze zużytego trymera dla właścicieli domów i umieściłem ją tutaj. Działa świetnie - wiele opcji obsługi.

Image

Image

Image
Naprawdę lubię trimery FS90. Mam ich trzy, plus obcinarkę do krawędzi FC90. Mam też przystawkę do nożyc do żywopłotu, ale trzymam ją na FS130, którego nigdy nie powinienem był kupować. Ma moc na całe dnie, ale jest po prostu zbyt ciężki, aby używać go cały czas.

Myślę, że FS100RX miał najlepszy stosunek mocy do masy, ale nie sądzę, żeby Stihl go jeszcze produkował i oddałem swój w zeszłym roku synowi, kiedy zranił sobie plecy. Mam nadzieję, że kiedyś znajdę kolejny.

#15 ·
Pierwotnie używałem Black & Decker na kablu. Miałem zły nawyk przecinania kabla. Więc przeszedłem na akumulator Dewalt 3400 spm. Rozładowywałem akumulator, zanim skończyłem. Wydawało się, że spm spada w miarę wyczerpywania się baterii. Czułem, że mnie to spowalnia. Więc poszedłem do Stihl i dostałem HS 56 gaz 3640 spm.
Zauważyłem krok w górę za każdym razem.

#16 ·
Muszę dowiedzieć się więcej o tych przystawkach, które mocuje się do podkaszarki. Wydaje się, że mam głównie ciasne obszary z wieloma krzewami.
Zdaje się, że ledwo mam miejsce, żeby uzyskać odpowiedni kąt. Wszystkie krzewy do kolan. Za każdym razem, gdy widzę nożyce do żywopłotu kombi, są one na wysokim żywopłocie. Nie przy domu.

#20 ·
Muszę dowiedzieć się więcej o tych przystawkach, które mocuje się do podkaszarki. Wydaje się, że mam głównie ciasne obszary z wieloma krzewami.
Wydaje się, że prawie nie mam miejsca, żeby uzyskać odpowiedni kąt. Wszystkie krzewy do kolan. Za każdym razem, gdy widzę nożyce do żywopłotu kombi, są one na wysokim żywopłocie. Nie przy domu.
Przykłady Husqvarny. Ich obecna oferta.

Podkaszarki kombi i podkaszarki z przystawkami.

Przystawki

#17 ·
Sugeruję zacząć od ECHO SHC-225S, bardzo mało schylania się do niskich rzeczy, ale wystarczający zasięg dla średnich rozmiarów i wystarczająco mały, aby manewrować w węższych miejscach.

Jeśli okaże się, że większość twoich rzeczy jest duża, kup drugą jednostkę, wybierz PAS z przegubową głowicą. To był dla mnie prawdziwy zarobek. Zdecydowanie najbardziej dochodowy sprzęt, jaki posiadam. Wielu facetów pomija większe rzeczy.

Jeśli twoje rzeczy są zbyt ciasne dla SHC-225S, wziąłbym HC-2810. Ostrze 28 cali pomaga się nie schylać. Nie wybieraj 22 IMO. Dłuższe ostrze jest znacznie szybsze i łatwiejsze w użyciu. Jednak SHC-225S jest łatwiejszy do noszenia, ponieważ jest bardziej wyważony.

#28 ·
Model sthil r, które zamieściłem wcześniej, jest skonfigurowany do cięcia większego materiału. Mamy również 2 jednostki o zwiększonym zasięgu. One też są świetne, ale bardziej do żywopłotów, a mniej do ciężkiego przycinania.
Miałem okazję użyć mojego hsa94r na bardzo zarośniętych krzewach i poradził sobie z nimi dość szybko w porównaniu do przegubowej przystawki kombi 145 stopni. Największym problemem były kawałki gałęzi lecące mi w twarz. Być może w przyszłym roku kupię hsa 94t do drobniejszych prac związanych z cięciem, w których moja hsa 66 błyszczy.

#24 ·
Zastanawiam się, jak jednostki akumulatorowe PAS lub w stylu Kombi poradzą sobie z nożycami do żywopłotu jako przystawkami w porównaniu do odpowiedników gazowych. Odkąd w zeszłym tygodniu pojawił się mój echo eforce 56v, planuję założyć do niego przystawkę do nożyc do żywopłotu PAS i zobaczyć, jak radzi sobie z moimi własnymi zarośniętymi krzewami.

#27 ·
Niedawno zdałem sobie sprawę, że marnuję cenny czas, bawiąc się moimi nożycami do żywopłotu Ryobi 40v. Są one przeznaczone tylko do pielęgnowanych bukszpanów i innych lekkich prac. Najgorsze jest to, że celowo unikam kont, które wymagają więcej niż odrobiny pielęgnacji krzewów. Nie wiem, dlaczego nie przyszedłem do Jezusa wcześniej, ale teraz tu jestem.

Benzyna, elektryczność, korba ręczna, koło chomika, nie chcę podchodzić do tego tak, jak robię to z moją niezawodną głowicą Ryobi 40v. Oczywiście wolałbym elektryczną, ale jest to mniej ważne w przypadku czegoś, co poradzi sobie z zarośniętymi rzeczami. Teraz @sagesove wpoił mi przekonanie, że platforma akumulatorowa Husqvarna jest tą, z którą warto pracować. Przyznam, że chciałbym iść w tym kierunku, wszyscy jesteśmy tylko ludźmi i nie mogę usunąć wszystkich moich uprzedzeń i osobistych pragnień, ale proszę, niech ktoś zasugeruje coś, co lubi.

To, co naprawdę mnie dezorientuje, to co byłoby dobrym, wszechstronnym nożycami do żywopłotu? Coś takiego, co moim zdaniem jest tradycyjnymi nożycami do żywopłotu. Przy okazji, to jest to, czego używam.

View attachment 492524

A co z czymś takim? Widziałem ekipy przycinające duże i małe rzeczy za pomocą tego typu konfiguracji. Czy mogę dostać
głowicę z możliwością mocowania i uruchomić komercyjne mocowanie do żywopłotu?

View attachment 492530

Czy mogę podejść do tego, szukając wszechstronnej jednostki, czy jest wystarczający powód, aby dostać styl ręczny, jak mój Ryobi na zdjęciu, i typ słupowy? Typ słupowy pozwoliłby mi zacząć wkradać się w uruchamianie głowicy w stylu komercyjnym, ale muszę skupić się na głównym temacie, a to robienie kroku dalej w tym handlu i rockowanie krzewów z wydajnością.
Ja również mam ten sam trymer Ryobi, niesamowity do lekkiego przycinania, ale do grubych żywopłotów ssie. Uwielbiam lekkość, ale nienawidzę mocy. Miałem benzynową Poulan pro, pozbyłem się jej, bo przeciekała benzyna i zawsze się dusiła.
Zacząłem od przewodowych nożyc do żywopłotu Black & Decker, miały moc, żeby wykonać zadanie. Po prostu zawsze wstydziłem się ciągnąć kabel wszędzie do trymera za 18 $.
Ja też, miałem też dmuchawę i trymer.🤣

#30 ·
Mam obecnie w użyciu 4 nożyce do żywopłotu zasilane gazem. 18-calowe Echo, 30-calowe Shindaiwa, Shindaiwa z wysięgnikiem i wielofunkcyjne Shindaiwa do naprawdę wysokich lub długich zasięgów.

Małe Echo jest dobre do małych rzeczy. Rozszerzona Shindaiwa świetnie nadaje się do cięcia nieco większych rzeczy i uwielbiam ją do cięcia tyłów żywopłotów/krzewów, które znajdują się blisko budynku. Ustawiam ją do tego pod kątem 90 stopni. Jest to również miłe, ponieważ masz dobrą perspektywę, gdy stoisz trochę z tyłu. 30-calowa Shindaiwa jest niesamowita do poważnych prac, takich jak coroczne prace, ale jej używanie jest wyczerpujące.
Image

Image

To też jest dość niebezpieczne. Brak osłon i duże przestrzenie między zębami. Wielofunkcyjnego używam tylko wtedy, gdy muszę. Ledwo mogę to zrobić z drabiną. Jest zarówno wysoki, jak i szeroki.

#31 ·
Mogłem, ale nie musiałem wspomnieć w tym wątku o zakupie nożyc do żywopłotu Ego 25” i głowicy z przystawką do nożyc do żywopłotu. Kupiłem je pod koniec lutego lub na początku marca. Zwróć uwagę na moje puszyste zimowe skarpetki 😉

Image

Nie będę zbytnio powtarzał, jeśli już to powiedziałem, ale były to dobre narzędzia do żywopłotu i sprawdziły się w razie potrzeby przy wielu okazjach. Ta 25-calowa ręczna jest dość ciężka do regularnej konserwacji żywopłotu, więc szukałem czegoś, co byłoby znacznie łatwiejsze w użyciu na co dzień. Wykopałem tę przystawkę Worx z podwójnym ostrzem i długim wałem. Zmodyfikowałem ją za pomocą 6-calowego wału napędowego ze złomowanego narzędzia i stała się moim podstawowym narzędziem do lekkiego i średniego przycinania. Nie jest tak wydajna jak jednostki Ego i z pewnością nie jest klasy komercyjnej, ale jest bardzo łatwa w użyciu i lekka. Ta jedna przystawka i przedłużenie to wszystko, co trzymam w ciężarówce. Super łatwa dla moich pleców, ponieważ po prostu reguluję kąt i mogę wszystko zrobić na krzewach o normalnych rozmiarach. Ten zestaw jest wszystkim, co trzymam w Rav. Jeśli praca wymaga specjalnych/lepszych narzędzi, jest wykonywana w sobotę.

Image

Makita została wspomniana w pewnych momentach podczas moich poszukiwań profesjonalnych nożyc do żywopłotu i żałuję, że nie poszedłem w tym kierunku zamiast Ego. Początkowo po użyciu nożyc do żywopłotu Ego byłem podekscytowany, że ostatecznie przejdę z Ryobi na Ego, ale z powodu różnych ergonomicznych i innych niechęci trzymałem się mojej głowicy Ryobi i ogólnych przystawek.

Cztery miesiące i dużo przeglądania później doszedłem do wniosku, że platforma Makita 40v to kierunek, w którym powinienem był pójść. Przejrzałem schematy okablowania, obejrzałem filmy i przeczytałem opinie i wierzę, że nie tylko sprzęt Makita 40v jest bardzo wydajny, ale także bardzo dopracowany w swoich osiągach. Chodzi o to, że do tej pory, z czterech różnych głowic, tylko Ryobi ma precyzyjną kontrolę przepustnicy i możliwość obracania się prawie 1 obr./min, jeśli jest to pożądane. Naprawdę nie lubię nie móc obracać mojego trymera bardzo wolno, gdy jestem w pobliżu bardzo delikatnych roślin i przedmiotów. Pod koniec dnia, chociaż naprawdę chcę wejść w linię Makita i usprawnić cały mój sprzęt w jedną markę, nie jest to konieczne, gdy moje rzeczy Ryobi są wystarczające, a nożyce do żywopłotu Ego są zawsze w warsztacie do zaplanowanych, trudnych żywopłotów. Jestem prawie pewien, że przejdę na wszystkie Makita, gdy tylko firma będzie miała pieniądze palące dziurę w koncie bankowym. Po prostu nie ma nic innego, co nieustannie kradnie moją uwagę. Chciałbym mieć 4-częściowy zestaw Makita na tylnym siedzeniu, jak mój ogólny zestaw przystawek. Makita twierdzi, że głowica odpowiada 30 cm3 i wierzę Makita, może nie każdy 30 cm3, ale mimo wszystko jest bardzo mocna.

#33 ·
Mogłem lub nie wspomnieć w tym wątku o zakupie nożyc do żywopłotu Ego 25” i głowicy z przystawką do nożyc do żywopłotu. Kupiłem je pod koniec lutego lub na początku marca. Zwróć uwagę na moje puszyste zimowe skarpetki 😉

View attachment 516022

Nie będę zbytnio powtarzał, jeśli już to powiedziałem, ale były to dobre narzędzia do żywopłotu i działały zgodnie z potrzebami przy wielu okazjach. Ta 25-calowa ręczna jest dość ciężka do regularnej pielęgnacji żywopłotu, więc szukałem czegoś, co byłoby znacznie łatwiejsze w użyciu na co dzień. Wykopałem tę dwuostrzową przystawkę marki Worx z długim wałem. Zmodyfikowałem ją 6-calowym wałem napędowym ze złomowanego narzędzia i stała się moim podstawowym narzędziem do lekkiego i średniego przycinania. Nie jest tak wydajna jak jednostki Ego i z pewnością nie jest klasy komercyjnej, ale jest bardzo łatwa w użyciu i lekka. Ta jedna przystawka i przedłużenie to wszystko, co trzymam w ciężarówce. Super łatwe dla moich pleców, ponieważ po prostu reguluję kąt i mogę wszystko zrobić na krzewach o normalnych rozmiarach. Ten zestaw jest wszystkim, co trzymam w Rav. Jeśli praca wymaga specjalnych/lepszych narzędzi, jest wykonywana w sobotę.

View attachment 516023

Makita została wspomniana w pewnych momentach podczas moich poszukiwań profesjonalnych nożyc do żywopłotu i żałuję, że nie poszedłem w tym kierunku zamiast Ego. Początkowo po użyciu nożyc do żywopłotu Ego byłem podekscytowany, że ostatecznie przejdę z Ryobi na Ego, ale z powodu różnych ergonomicznych i innych niechęci trzymałem się mojej głowicy Ryobi i ogólnych przystawek.

Cztery miesiące i dużo przeglądania później doszedłem do wniosku, że platforma Makita 40v to kierunek, w którym powinienem był pójść. Przejrzałem schematy okablowania, obejrzałem filmy i przeczytałem opinie i wierzę, że nie tylko sprzęt Makita 40v jest bardzo wydajny, ale także bardzo dopracowany w swoich osiągach. Chodzi o to, że do tej pory, próbując czterech różnych głowic, tylko Ryobi ma tak precyzyjną kontrolę przepustnicy i możliwość obracania się prawie 1 obr./min, jeśli jest to pożądane. Naprawdę nie lubię nie móc obracać mojego trymera bardzo wolno, gdy jestem w pobliżu bardzo delikatnych roślin i przedmiotów. Pod koniec dnia, chociaż naprawdę chcę wejść w linię Makita i usprawnić cały mój sprzęt w jedną markę, nie jest to konieczne, gdy moje rzeczy Ryobi są wystarczające, a nożyce do żywopłotu Ego są zawsze w warsztacie do zaplanowanych, trudnych żywopłotów. Jestem prawie pewien, że przejdę na Makitę, gdy tylko firma będzie miała pieniądze palące dziurę w jej koncie bankowym. Po prostu nie ma nic innego, co nieustannie przyciąga moją uwagę. Chciałbym mieć 4-częściowy zestaw Makita na tylnym siedzeniu, jak mój ogólny zestaw przystawek. Makita twierdzi, że głowica odpowiada 30 cm3 i wierzę Makita, może nie każda 30 cm3, ale mimo wszystko jest na pewno bardzo mocna.

View attachment 516032
View attachment 516031
View attachment 516030
Poza tym, jak dobrze ostrza wytrzymują użytkowanie, aby uzyskać czyste cięcie. W przypadku niektórych krzewów tępe ostrza nie mają większego znaczenia, ale w przypadku innych zobaczysz uszkodzenia, gdy wrócisz za tydzień lub dwa i będą brązowe od wszystkich zmiażdżonych i poturbowanych liści i łodyg.

Moje jednostki Shindaiwa to stal chromowo-molibdenowa, która może przeżuć przerośnięty ligustr, a następnie przyciąć bukszpan bez rozdrabniania go przez lata. A kiedy w końcu stępią się, ostrza można zdemontować w celu naostrzenia i wyregulować w celu uzyskania odpowiedniego prześwitu między nimi. W przypadku niektórych tanich jednostek nie jest to możliwe. A potem jest skrzynia biegów. Niektóre po prostu nie wytrzymują ciężkiego użytkowania.

#35 ·
Używam narzędzi akumulatorowych Husqvarna i Festool.
80% mojej codziennej pracy latem to przycinanie żywopłotów, pozostałe 20% to koszenie i inne prace ogrodowe. Festool; ponieważ w niskim sezonie wykonuję również prace stolarskie.

Zdecydowałem również, że będę używał jak najmniej narzędzi wielofunkcyjnych, jeśli to narzędzie wielofunkcyjne, takie jak miotła, otrzyma własny silnik; Nie będę go już demontował. System naprawdę zużywa się przy codziennym użytkowaniu.

Nie znam narzędzi ogrodowych Makita, ale w pracach stolarskich nie jest to mój ulubiony.

#38 · (Edited)
Spróbuj tego z urządzeniem zasilanym baterią. W trakcie w początkowych i końcowych etapach, zanim wszystko zostanie wysadzone w powietrze za pomocą Echo 8010. Użyłem sekatora i obcinaka do lin na wysięgniku oraz piły na wysięgniku do części z nich.

nie lubię już tak ciężko pracować.
Image

Image

Edycja - Zasiaję gołą powierzchnię, która znajdowała się pod żywopłotem, gdzie jesienią wisiała na trawniku. Klient ma system nawadniający, ale zwykle z niego nie korzystają. Podwórko jest widoczne tylko dla nich.

#39 ·
Dwa tygodnie temu kupiłem w Niemczech akumulatorowe nożyce do żywopłotu Husqvarna 520iHD70 (70cm / 27.56") i zamówiłem 520iHE3 i 325iLK (tylko jednostka silnikowa) u mojego dealera w Holandii. Z powodu opóźnień w dostawie muszę na nie czekać. Wczoraj byłem u innego holenderskiego dealera Husqvarny, gdzie na ścianie prawie nic nie było… ale mieli 520iHE3 w rogu. Więc kupiłem to! Za kilka tygodni będę miał drugi i pozbędę się moich benzynowych narzędzi ręcznych. 😁

Chcę mieć jak najmniej narzędzi kombi. Mam je teraz i po kilku latach ciężkiej eksploatacji widać, że sprzęgło jest zużyte. Narzędzia takie jak miotła i obcinarka do krawędzi będą miały własną jednostkę silnikową 325iLK bez demontażu.