Lawn Care Forum banner

Oprysk na chwasty w zimnej pogodzie

1 reading
13K views 9 replies 9 participants last post by  twomancrew  
#1 ·
Czy można opryskiwać chwasty, gdy jesienią jest zimno? Jeśli tak, czy zabieg będzie skuteczny?
12 listopada 2013 roku zastosowałem pięć różnych preparatów chwastobójczych na mniszek lekarski. Rano było 23 stopnie, a temperatura wzrosła do 34 stopni w momencie zabiegu o godzinie 14:00. Zastosowane produkty to: Speedzone, T-Zone, 3-way, Surge i Quicksilver.

Obfity śnieg pokrywał chwasty przez większość zimy. 28 kwietnia 2014 roku Quicksilver i Surge nie były w pełni skuteczne.

Speedzone, T-Zone i generyczny 3-way były podobne - wszystkie uzyskały wynik między dobrym a doskonałym w skuteczności zwalczania chwastów.

Najwyraźniej mniszek lekarski, przynajmniej, można opryskiwać nawet późną jesienią, po więcej niż jednym przymrozku.

#8 ·
Późną porą roku spryskałem bluszcz ziemny, który był bardzo kłopotliwy w ogrodach dwóch klientów. Użyłem Momentum FX-2 z opryskiwaczem ręcznym. Kiedy wiosną spojrzałem na ogród, nie widziałem żadnego bluszczu ziemnego, ale sprawdzę, gdy zrobi się trochę cieplej, aby sprawdzić, czy naprawdę zniknął.

#9 ·
Po kilku przymrozkach roślina naprawdę zaczyna magazynować węglowodany na zimę. Zatem pobieranie spada w całej roślinie. Czas jest krytyczny, ponieważ chcesz nałożyć go wystarczająco wcześnie, aby trawa mogła wypełnić puste przestrzenie po zabiciu chwastów. Dosłownie może zamienić wiosnę w aplikacje punktowe zamiast pełnych. To naprawdę działa!