Lawn Care Forum banner
1 - 9 of 9 Posts

hobbsd

· Registered
519 Posts
Discussion starter · #1 ·
Mam mnóstwo nieruchomości do wapnowania w ciągu najbliższych kilku dni, dla niektórych mam próbki gleby, a dla niektórych nie. To oznacza, że nie wiem dokładnie, ile wapna trzeba będzie położyć na wielu moich nieruchomościach. Moje pytanie brzmi: CZY MOŻNA POŁOŻYĆ ZBYT DUŻO wapna? Czy mogę spowodować problem z bazą przez nadmierne wapnowanie, czy byłoby to w porządku?????? Kilka szybkich porad byłoby pomocne!

Dziękuję,

:usflag: :usflag: :usflag:

Nie wapnuj bez badania gleby. Tak, jeśli zastosujesz za dużo, odczyn gleby stanie się zasadowy. Co powoduje, że żelazo i mangan wiążą się chemicznie. Dęby szypułkowe zmienią kolor na żółty. Rododendrony będą słabo rosły. Chyba że dostajesz duże pieniądze za to wapnowanie - i cała praca jest tego warta - zapomnij o tym. Czy jacyś eksperci od gleby chcą coś dodać?

Z drugiej strony - żeby się ze sobą nie sprzeczać - możesz kupić tani miernik pH - około 15 dolarów w sklepach ogrodniczych lub katalogach. Wbij go w ziemię - odczytaj wskazania. Mój nie jest zbyt dokładny - ale prawdopodobnie wystarczy w twojej sytuacji. Papier pH lub domowy zestaw do badania gleby to kolejna możliwość. Albo... nawet naprawdę dobry miernik pH lub naprawdę dobry zestaw do badania gleby, jeśli możesz uzasadnić wydatek. Klienci są pod wrażeniem - duże firmy tego nie potrafią. Oczywiście naliczaj opłatę za swój czas, wiedzę i sprzęt.

Czy rozmawiamy o jednej torbie wapna za 3 dolary rozprowadzonej na powierzchni 20 000 stóp kwadratowych i obciążonej kwotą 75,00 dolarów, ponieważ poważnie wątpię, że rozkładasz 20 worków.

Możesz użyć piasku (aka bobby) dla całej różnicy, jaką i tak zrobi 1 torba.

Nie użyłbym wapna bez badania gleby. Ilość potrzebnego wapna zależy od aktualnego pH i pojemności wymiany kationowej gleby. Wiele składników odżywczych staje się mniej dostępnych, gdy pH przekracza 7,0. Pobieram od klientów 35,00 za pobranie próbki i interpretację wyników. Większość nie mrugnie okiem na 35,00. Myślę o podniesieniu do 40,00. To okazja do sprzedaży dodatkowych aplikacji.

Tutaj, w CT, prawdopodobieństwo, że twoja gleba jest kwaśna, jest bardzo duże. Wapnuję co roku. Doprowadzam moje pH do zaleceń testowych, a następnie co roku stosuję 10-15 funtów/k, aby je utrzymać. Mamy dużo kwaśnych deszczów z zanieczyszczeń.
Zrób test gleby i zobacz, co zaleca. Tak, możesz położyć za dużo. Głównie marnujesz czas i pieniądze, ponieważ gleby zazwyczaj mogą "przetworzyć" tylko 50-100 funtów/k na raz. Osobiście nigdy nie stosuję więcej niż 50-60 funtów/k na raz. Zrób to w podzielonych aplikacjach.

1 - 9 of 9 Posts